De to fotografene har trålet Norge på jakt etter billige, unike overnattingssteder med høy sjarmfaktor. Fangsten deres får du nå servert mellom to permer i boken «Ly for natten» på Kagge Forlag. Her presenteres 30 overnattingsbedrifter fra hele landet over 160 rikt illustrerte sider.

Dette er rådet forfatterne gir til deg som skal feriere i Norge i år:

Styr unna de kjedelige og sterile campinghyttene, pensjonatene, motellene og hotellene for en stund. Søk mot noe mer spenstig.

– Hent frem detektiven i deg. Gjør litt research før du drar på tur. Hvis du bruker fantasien, leter på nettet eller ber om hjelp fra et lokalt turistkontor, er det stor sjanse for at du finner noe som er langt mer spennende enn to senger i et minimalitisk innredet rom, sier Lene Agnete Imbsen.

Hva med for eksempel å bo på Kvåle – Din Gard i Telemark, der du sover i stabburet, drikker og danser i møkkakjelleren og spiser i restauranten på den gamle låven?

Eller overnatting i togkupeer på Veggli Vertshus i Numedal, med innlagt frisk dresin-tur mellom frokost og lunsj? I lavvoene til Madam Bongos fjellstue, midt på Finmmarksvidda, kan du sommerstid innta smakfull, tradisjonell samisk mat i langt fra garantert myggfrie omgivelser, så husk myggolje! Og midt i Oslo, på Langkaia i Bjørvika, ikke langt unna den nye operaen, kan du sikre deg en lugar for natten i den gamle bilfergen og nåværende teaterbåten MS Innvik.

Spennende jakt

– Ideen til boken fikk vi da vi besøkte Kvåle – Din Gard for et par år siden. Det var her vi skjønte hvor spennende et overnattingssted kan være. Her fant vi rolige, landlige omgivelser. Det luktet gård og dyr, og vertskapet disket opp med velsmakende hjemmelaget mat. Målet vårt ble å finne like spennende steder rundt om i landet, forteller Imbsen.

I et og et halvt år jaktet duoen land og strand rundt, med bil, båt og fly, for å fullføre bokprosjektet.

– Mange har en oppfatning om at det er alt for dyrt å feriere i Norge. Vår erfaring etter arbeidet med denne boken er en helt annen. Utgangspunktet vårt var å finne de gode, spesielle stedene som gir overnatting for to personer for 600 kroner natten eller mindre. Det var ikke vanskelig å finne slike kandidater, som gir deg en seng for natten for helt ned i 200 kroner, forteller Imbsen.

I tillegg til nevnte Kvåle – Din Gard, har de to forfatterne plukket ut disse favorittstedene fra boken:

Frøyas Hus, Røros:

Ligger midt i den UNESCO-listede og unike Røros-bebyggelsen. Har en lun og koselig bakgård, med en egen butikk full av kelimtepper, glass, tinn og antikviteter. Den hyggelige vertinnen Ellen, som flyttet fra Oslo for å slå seg ned på Røros, serverer kaffe og nydelige Røros-lemser. Om vinteren låner hun ut spark til gjestene. Om sommeren kan hun hjelpe deg med blant annet fiskestang.

Villa Nordnes, Bergen:

Det gamle herskapshuset fra 1922 ligger ytterst på Nordnes og er innredet i morsom shabby chic-og jugend-stil. Eieren drev tidligere en antikvitetsbutikk, som nå er nedlagt. Mye av varene fra butikken utgjør i dag interiøret på Villa Nordnes, og dette kan du faktisk kjøpe med deg hjem! I resepsjonen står det selvsagt et stativ med paraplyer, som gjestene kan låne.

Steinfjøset, Valdres

Hvis du går med gifteplaner, kan det nesten 160 år gamle Steinfjøset i Skrautvål i Valdres være stedet du søker etter, men selvsagt er fjøset og overnattingsbedriften som er bygget rundt det også åpent for alle andre. Meisdalen gård har en historie som går helt tilbake til 1600-tallet. I spisesalen i Steinfjøset er det plass til 200 til bords. Eieren har selv laget brudesuiten, som blant annet særpreges av en leken seng, pyntet med et elskende par skåret ut i tre. Sengegavlen er en figur av en prinsesse med en krone på hodet der det står «No er eg klar!».

Gammelstu, Koppang

En gang skulle kong Oscar komme på besøkt til denne gården på Koppang i Østerdalen. Den dag i dag står to håndlagede stoler som var tilegnet kongen på Gammelstu. Dårlig vær forhindret kongebesøket. Som gjest i dag kan du med selvsyn se hva den celebre gjesten gikk glipp av. Hos paret som driver gården, Anbjør Svenkerud og Werner Stumpf, kan du oppleve en blanding av tradisjonell gårdsdrift og turisme. Et eget gårdsslakteri byr på sjeldne godbiter fra de dype skoger, og jevnlig arrangeres det kurs i matlaging her.

Hald pensjonat, Mandal

Hald er skole høst, vinter og vår, men pensjonat fra omtrent St. Hans til midten av august. Her ligger historien bokstavelig talt i både vegger og tak, ifølge de to forfatterne. Rommene er fulle av treutskjæringer og farverike veggmalerier. I peisestuen står det utskjærte hoder langs hele taket, alle ansiktene viser forskjellige følelser. Og så skal det spøke her, ifølge velinformerte kilder. Forfatterne merket imidlertid intet til det.

Nusfjord, Lofoten

Jakten på «den autentiske rorbu» førte duoen gjennom flere tilfeldigheter til Nusfjord i Lofoten. Underveis vraket de mange toppmoderne rorbuer, oppusset og oppjuster til høy bostandard. Men på anlegget i Nusfjord fant de rorbuer slik de var da fiskerene bodde der; i unike omgivelser i det som mange kaller Norges best bevarte fiskevær. Noe av det beste med Nusfjord er at rorbuene ligger helt nede ved sjøen, slik at det omtrent bare er å vippe fiskesnøret utfor kaikanten fra sengen.

Norumgården Bed & Breakfast, Narvik

Mange stopper i Narvik underveis på langfart langs E6, for å se på alt det den flotte Nordlands-byen har å by på. Andre drar hit vinterstid for å stå på ski i spektakulære omgivelser, med fjell som kaster seg omtrent rett ned i havet. Norumgården er et høyst uvanlig Bed & Breakfast-hotell, med vakre, antikke møbler og malerier som gir klart preg av gammeldags overklasse. Her kan du blant annet sove i herskapelige himmelsenger importert fra franske slott.

Frøyas hus på Røros ligger midt i den tradisjonelle og UNESCO-listede Røros-bebyggelsen. I bakgården til overnattingsstedet bugner det av blomster, tepper og malerier. Bilde fra boken «Ly for natten», Kagge Forlag. Foto: Hege Larsen/Lene Agnete Imbsen
Steinfjøset i Skrautvål i Valdres ble bygget i 1848 og er i dag bygget om til overnattings- og selskapslokale. Bilde fra boken «Ly for natten», Kagge Forlag. Foto: Hege Larsen/Lene Agnete Imbsen
Madam Bongo, alias Karen Anna Bongo, tar i mot turister på sin fjellstue i Cuonovuohppi i Kautokeino. Bilde fra boken «Ly for natten», Kagge Forlag Foto: Hege Larsen/Lene Agnete Imbsen
Handelsstedet Forvik ligger ved Kystriksveien RV 17 i Nordland og har hatt gjestgiveribevilling siden 1792. Bilde fra boken «Ly for natten», Kagge Forlag. Foto: Hege Larsen/Lene Agnete Imbsen