foto
Musserende: Giol Prosecco Spumante
foto
Hvitvin: Via Latina Loureiro 2015
foto
Hvitvin: Dönnhoff Riesling 2015
foto
Hvitvin: Grand Fief de la Cormeraie Muscadet Sèvre et Maine sur Lie 2014
foto
Rødvin: Finca Villacreces Pruno 2013
foto
Rødvin: Brolio Chianti Classico 2014
foto
Rødvin: Carrascal 2010

Gradestokken kryper nedover om natta, men høstferieuken har fått den aller beste starten, med varmende sol. Så se lyst på livet. Men det er høst, og da gjelder det å tenke på høstkosen også. Her er sju tips fra Adresseavisens vinekspert Ulf Dalheim om viner som kan være greie å ha i bakhånda de nærmeste høstdøgnene:

Musserende:

Giol Prosecco Spumante (kr. 126,90)

Nordmenn elsker italiensk prosecco, som har inntatt salgstoppen når det gjelder vin med bobler. Her er en utgave som ikke er for søt eller for pærete i smak, men som kan fungere både som kosedrikk og til mat når du skal gjøre det lettvint. God balanse mellom syre og sødme. Smak av sitrus, pære og eple. Frisk og fruktig.

Tilbakeblikk på 26 år med vin i Adresseavisen

Hvite viner:

Via Latina Loureiro 2015 (kr. 109,90)

Portugisisk vin gir mange gode kjøp, pris og kvalitet tatt i betraktning. Dette er en morsom vin fra Nord-Portugal som går utmerket til all slags sjømat, fra fisk til krabbe. Den er syrlig, lett perlende og rensende, med aromaer mot grønne epler, blomster, urter og sitrusfrukt.

Dönnhoff Riesling 2015 (kr. 124,90)

En vin med noe restsødme, så dette er en vin du koser deg med sammen med gode venner, kanskje med noe ost på bordet. Mest til ren hygge, altså! Fra en produsent med svært godt omdømme. Ung og frisk i uttrykket, smak av sitrus, blomst og tropisk frukt, antydning til mineraler.

Grand Fief de la Cormeraie Muscadet Sèvre et Maine sur Lie 2014 (kr. 134,90)

Bedre og rimeligere vin til skalldyr finner du ikke! Fra Loiredalen, der østers og blåskjell konsumeres i store mengder. Dette er en vin som minner deg om at du har lyst på sjømat. Det lukter og smaker sjømineraler, tropisk frukt, sitrus, urter og pærer. Trønderske blåskjell blir ikke bedre enn med denne vinen til.

Røde viner:

Finca Villacreces Pruno 2013 (kr. 129,80)

Høstens lam kan bare komme, for her har du den ultimate lammevinen, til en lammende lam pris, egentlig! Laget av en meget anerkjent produsent i Ribera del Duero, hvor man gjerne får andre egenskaper ut av Tempranillo-druen enn i for eksempel Rioja. Modne røde og mørke bær, søtlige krydder og urter, pen bærsyrlighet og akkurat nok fatpreg til at du kjenner at det er spansk vin du drikker.

MER OM VIN: Hun er ingen femme fatale, men noen vil se på Clotilde Davenne som en liten opprører. At hun lager gode viner er det ingen uenighet om

Brolio Chianti Classico 2014 (kr. 159,90)

Her er vinen du kan bruke til alt fra pasta- og risottoretter til hvit fisk. Den fungerer også utmerket hvis du skal ha det italienerne kaller antipasti, pølser og spekemat. Laget av et historisk vinhus i Toscana, er dette en superkorrekt Chianti, hvilket betyr herlige, friske kirsebæraromer, fin syrlighet (uten å være «sur»), samt et lett krydder- og urtepreg, og streif av noe fatlagring.

Carrascal 2010 (kr. 159,90)

Her får du en moden, ferdig utviklet argentinsk vin som minner deg om en god Bordeaux. Med andre ord en perfekt vin til høstens norske mat, først og fremst vilt, men også til grillet eller pannestekt storfekjøtt. Smak av modne, mørke bær, med innslag av krydder, tørket frukt, milde tanniner og noe fat.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.