13. juli i år ble denne bjørnen skutt i Snåsa. Etter at den ble oppdaget i Gaundalen i Snåsa på formiddagen, ble den skutt av et jaktlag på sju klokka elleve samme kveld.

Jaktlaget oppdaget at bjørnen var nærmest tannløs, og slo fast at det nok var snakk om et nokså gammelt individ.

Minst 22 år

Etter å ha analysert årringer i bjørnens tenner, har Rovdata slått fast at hannbjørnen var minst 22 år gammel.

- Dette er en av de eldste vi har hatt hos oss, men eksepsjonelt er det ikke. Et skandinavisk forskningsprosjekt som ble startet i 1984, har hatt en bjørn på 32 år. Den eldste vi har fått inn var en 28 år gammel bjørn i 1987, sier leder i Rovdata, Morten Kjørstad.

Ifølge Kjørstad antar forskerne at brunbjørnen kan bli opp mot 40 år.

Den 206 kilo tunge bjørnen fra Snåsa var merket både i leppa og i øret. Merkene viser at bjørnen ble registrert i et forskningsprosjekt allerede i 1993.

Økning i bestanden

I 2006 ble det startet innsamling av DNA-materiale for å kartlegge bjørnebestanden i Norge. Under innsamlingen ble den samme 22 år gamle bjørnen observert hvert år frem til den ble skutt tidligere i år.

- Vi ser at vi finner igjen mange individer, og det sier oss at overvåkningsmetoden er god. Det betyr at våre tall er nære virkeligheten, sier Kjørstad.

Fjorårets innsamling viste 43 ulike individer i Nord-Trøndelag. I Sør-Trøndelag ble det kun påvist noen få dyr, mens det i Møre og Romsdal ennå ikke har blitt påvist bjørn etter 2006.

Etter at det ble politisk bestemt at bjørnebestanden i Norge er for liten, har bestanden også økt. Men eksplosivt skjer det ikke.

- Ei binne får unger først etter fire fem år, og da kun annethvert år. Så bestanden kan ikke vokse fort, sier Kjørstad.

Skytter Arne Jostein Smalås, hunden Rapp og bjørnen. Foto: STEINAR GAUNDAL
Bjørnen begynte å bli tannløs. Foto: STEINAR GAUNDAL
På kartet kan du se hvor hannbjørnen har lagt igjen DNA-spor som har blitt fanget opp av overvåkingen. Firkanten viser hvor bjørnen ble merket i 1993 og krysset viser hvor den ble felt i sommer. Foto: Rovdata
Geografisk fordeling av 166 individbestemte bjørn i Norge i 2010 etter DNA analyse. Midtpunkt er vist for individer som er registrert med mer enn en prøve. Kart til venstre viser oversikt over 113 hannbjørn (blå), og kart til høyre viser oversikt over 53 hunnbjørn (rød). Foto: Rovdata