Han rer opp sengeleiet i ett av rommene – tre reinsskinn legges ut over snøgulvet. Resten må vi ordne selv. Vi har vært ute ei vinternatt før, så vi mener å ha greie på hva som trengs. Et ekstra liggeunderlag kommer godt med. En god sovepose som tåler en del minusgrader. Ei lang underbukse og ulltrøye. Ei skinnlue som kan trekkes nedover hodet ved behov, er heller ikke å forakte.

Når alt er klart for åpning av snøhotellet denne helgen øker komforten for gjestene. Da stiller hotellet med varm sovepose.

– God natt, sier verten og trekker seg tilbake. Omtrent like spent han som oss. Vi er hans første gjester.

Rom med iglo-form

Tre uker har Kent Mikkelsen jobbet med snøhotellet sitt. Så langt er det bygd et stort sosialt rom på 75 kvadratmeter og ett soverom som er knyttet til det store rommet med en kanal der du ikke kan gå oppreist.

Mikkelsen planlegger ytterligere ett rom før han kan ta imot gjester på ordentlig denne helga.

Snøhotellet er bygget opp etter iglo-prinsippet. Forretningshemmeligheten er en oppblåsbar ballong som dekkes med snø. Tykt med snø. Etter noen døgn er snøen frosset, og ballongen tas ut. Innvendig har rommene iglo-form.

– Det trengs utrolig store mengder med snø. Men så blir det også en konstruksjon som er både stabil og solid, forteller Kent Mikkelsen.

Selv oppe på taket er snøtykkelsen én meter.

Skulle det bygges et snøhotell i Trøndelag, så er vel Røyrvik rette stedet. Den lille fjellkommunen ved foten av Børgefjell er kjent for sine store snømengder.

– Her er stabilt med snø fra november til mai, sier Kent Mikkelsen.

Snøhotellet er etablert i tilknytning til Børgefjellsenteret – et ideelt beliggende hytte- og skisenter som innbyr til å dyrke vinter og snø.

Når verden ellers har panikk for klimaet, er Røyrvik den siste utpost i Trøndelag der du kan gå i knirkende tørr snø, og der grønn swix fortsatt er en aktuell smøring.

Selvfølgelig er det her det bør ligge et snøhotell. Og det var i suget etter å kunne oppleve dette, vi la turen til Røyrvik.

Er det verd det?

Hotellverten har trukket seg tilbake.

Fra dypt nede i soveposene gjør vi et forsøk på å vurdere hotelltilbudet. De hvite veggene reflekterer det svake lyset fra talglyset. Det minner om å være i ei snøhule, og gir en spesiell stemning. Friskluftsanlegget kunne ikke ha vært bedre. Det er luftehull i taket, og inngangpartiet står åpent. Lett frostrøyk når vi puster.

Ingenting kan måle seg med å ligge på mjuke reinsskinn.

Det er stille i snørommet – dørgende stille. Nesten en slags høytidelig ro. Ingenting forstyrrer oss når vi skal sove.

Kaffe og et par pils tidligere på kvelden krever sitt, og utpå natta må vi ut av de varme posene.

Å oppleve en kald stjerneklar natt i minus 25, er snarere en belønning enn en straff.

Gradestokken inne i iglo-rommet viser stabilt null. Vi har selvsagt ingen varmekilder inne i snøhotellet. Det er derfor bemerkelsesverdig at temperaturforskjellen ute og inne kan blir så stor. Men snøen er en venn. Det vet rypa alt om når den går i dokk. Og det vet vi nå.

Konklusjon på morgenkvisten: Så langt kan ikke dette måle seg med mer påkostede ishotell i Alta og Jukkasjärvi. Men et artig tilbud satt i gang på rett plass – et idyllisk vintersted med kald og snørik vinter.

Mikkelsen har forøvrig fått avtale med elever på kunst- og håndverkslinja ved Grong videregående skole. De skal forestå utsmykking av vegger og lage skulpturer. De har tidligere vunnet en konkurranse med snøskulpturer.

Første bestillinger

Kent Mikkelsen er vokst opp med Børgefjell-turisme. Foreldrene har drevet Røyrvik Auto med nasjonalpark-info som tilleggsnæring i 35 år. Mikkelsen har vært i oljebransjen og var bosatt i Trondheim. Men for tre år siden flyttet han hjem til Røyrvik med kone og barn og satser på et levebrød knyttet til det å selge opplevelser i Børgefjell. Snøhotellet inngår i villmarkskonseptet som han nå jobber med.

De første bestillingene på rom er kommet allerede.

– Jeg har booket full alle helger i februar, forteller han.

– Par fra trondheimsområdet har vist seg som de mest hissige etter å oppleve en natt i snøhotellet. Men jeg kommer til å satse på bedriftsmarkedet også, sier Kent Mikkelsen.

– Hva skal du ha for ei natt?

– For ei enkel natt i underkant av en tusenlapp. Men det kan variere. Jeg vil at dette skal oppleves som litt eksklusivt. Jeg vil gjerne at det skal sees i sammenheng med et opphold der det inngår hytteleie, badestamp og badstue, sier Mikkelsen.

En aldri så lite søvndrukken reporter, Stein Bjøru, etter ei god natts søvn i snøhotellet. Foto: Jens Petter Søraa
Kent Mikkelsen slapper av i foajeen. Her skal han bygge opp et bar- og serveringstilbud til gjestene sine. Foto: Jens Petter Søraa
Oskar Mikkelsen (t.h.) har hjulpet bror Kent med bygging av snøhotellet. Foto: Jens Petter Søraa
Kent Mikkelsen gjør klar soverommet - mjuke reinsskinn er det beste underlaget du kan få. Foto: Jens Petter Søraa