Sik finnes ikke naturlig i Nord-Trøndelag. Men i forrige uke fikk fiskeforvalter Anton Rikstad sju siker på fire garn i Fossemvatnet. Det skriver Trønder-Avisa.

Fiskeforvalteren hos Fylkesmannen i Nord-Trøndelag ser meget alvorlig på funnet.

Grov miljøkriminalitet

- Noen har enten brukt fisken som levende agn, eller så har de gjort en bevisst handling ved å sette ut siken. Begge delene er ulovlig og jeg anser det som grov miljøkriminalitet, sier Rikstad til adressa.no.

Han frykter at den fremmede arten kan ha med seg parasitter og sykdom som kan overføres til fiskeartene som finnes naturlig i Fossemvatnet fra før. I tillegg regner han det som sikkert at siken sprer seg nedstrøms til Reinsvatnet. Snåsavatnet ligger også like ved, men selv om siken skulle trekke oppstrøms mot Norges sjette største innsjø blir den stoppet av en flere meter høy demning.

Allerede tidlig på 60-tallet ble det påvist gjedde i Fossemvatnet. Gjedda er først og fremst en trussel for ørreten. Men på 70-tallet fikk også røye seg en kraftig knekk. Da ble det lille krepsdyret mysis sluppet ut i Bangsjøan. Krepsen spredde seg til Snåsavatnet, og videre til Fossemvatnet og Reinsvatnet. Mysisen satte røyebestanden kraftig tilbake i alle tre innsjøene. I 2009 ble det fanget kanadarøye i Klokkartjønna, midt i Snåsafjella. Og nå er siste fremmedart altså sik i Fossemvatnet.

- Hvem i alle dager har satt ut kanadarøye oppe i Snåsafjella? Vi tror grunnen er at det kan bli en storvokst troféfisk. Den kan bli opptil femti kilo. Det er mulig vi har en fiskemafia, sier fiskeforvalteren om de stadig nye artene som dukker opp.

- Gir blaffen

- Folk gir rett og slett blaffen, sier leder Nils Setten i Fossem- og Reinsvatnet grunneierlag.

Han er grunneier i de to innsjøene som bindes sammen av en liten elvestubb like nord for Steinkjer. De har nå fått tilført både mysis, gjedde og til sist sik. Det går ut over andre arter.

Røyebestanden er allerede redusert etter at mysisen. Nå får de siste røyene enda en konkurrent i siken da begge livnærer planteplankton.

Etter at gjedda kom til Fossemvatnet og Reinsvatnet har grunneierlaget forsøkt å markedsføre gjeddefiske. Lederen i grunneierlaget ser ikke bort fra at det er i forbindelse med gjeddefiske at siken har kommet.

- Det er håpløst å ha kontroll på slikt. Vi har ingen mulighet til å kontrollere om noen har med seg en bøtte med sik når de skal fiske gjedde her. Det er en trasig sak. Jeg vet ikke om det er tankeløshet eller med fullt overlegg at folk vil tilføre vatnet en fremmed art, sier Setten og legger til at grunneierlaget mest sannsynlig vil anmelde saken til politiet når de har hatt møte.

- Vet dere hvem som kan ha satt ut siken?

- Nei. Det går rykter. Og det blir nok mer rykter nå når det har blitt offentlig kjent, mener Setten.

Dette kartet fra Artsdatabanken viser utbredelsen av fiskearten sik i Norge. Fisken hører ikke naturlig til i Trøndelag. Foto: Grafikk / Artsdatabanken
Fiskeforvalter i Nord-Trøndelag, Anton Rikstad, er fortvilt over at noen har sluppet sik ut i Fossemvatnet i Steinkjer. Foto: Anton Rikstad / Leif Arne Holme