Bli fan av Reise-Adressa på facebook her

Det finnes mange myter om Hommelvik. Her er noen av dem: 1: Hommelvik er stedet Gud glemte og Fanden forlot. 2: Marerittet er å bo i Hommelvik (og ha hytte på Støren). 3: Hommelvik er et «høl».4: I Hommelvik bor det bare bønder.

Vi kan avsløre allerede nå at vi mislyktes i det fordomsfulle forsøket på å bekrefte mytene. Ord som «Eldorado», «Betlehem» og «mer urbant enn Trondheim» vil bli brukt uten ironi i denne reportasjen.

–Veldig idyllisk

Vi kom til Hommelvik klokken 10 om morgenen og satte kursen rett til Stasjonsfjæra der vi ble overrasket over å finne to utenlandske turister. Ekteparet Gerard og Wil van Roon fra Nederland hadde nemlig valgt nettopp denne stranden for å campe i tre dager til ende.

–Vi kjørte rundt og så på flere plasser, før vi fant dette fantastiske stedet, sier Gerard, som ikke lar seg anfekte av de vanvittige mengdene med knott som holder på å svi av oss alt vi har av bar hud på kroppen.

–Knotten er her bare fordi det nettopp har regnet. Vi synes det er veldig idyllisk her, sier Wil og skuer ut over sandstranden og de pittoreske småbåtene.

Kor ska vi reis hen?

Det store møtestedet i Hommelvik er kafeen Rampa på jernbanestasjonen. Daglig leder Stein Hofstad og kafeen hans kommer til å bli berømt i høst, når det allerede innspilte programmet "Hellstrøm rydder opp" blir sendt på TV3. Rampa fikk allerede smake på berømmelsen i forbindelse med spørreprogrammet «Billetten», som ble sendt på NRK for noen år tilbake. Programleder her var Hommelviks store adoptivsønn, Viggo Valle (55). Lofotværingen bor nå i Stjørdal, men føler seg fortsatt som en vaskeekte hommelviking, fordi han bodde her i halvparten av sitt liv.

Som programleder i radiorebusen Påskelabyrinten avslutter han alltid hver oppgave med spørsmålet «Kor ska vi reis hen?» Vårt spørsmål til Valle blir ikke «kor» men «koffor» vi skal reise til Hommelvik.

–For det første er naturen i området helt fantastisk. Malvikmarka byr på utallige muligheter til både jakt og fiske, sier Valle.

–Jeg vet ikke hvor mye jeg vil reklamere for dette, for det er et privilegium å ha en uoppdaget perle rett utenfor stuedøra, legger han litt tankefullt til.

Overraskende nok for de som har hørt ham på radio og TV snakker han kav trøndersk. Og Valle, som fortsatt er medlem av flesteparten av de utallige kulturkomiteene som eksisterer i Hommelvik, er en ekte lokalpatriot.

Gjennomsyret av kultur

–Ryktet om at Hommelvik er så lite attraktivt er ekstremt ufortjent. Mange vil få seg en svært positiv overraskelse om de tar seg tid til å svinge av på gamle E6 og går inn for å oppdage Hommelvik. Stedet er gjennomsyret av kultur og tradisjoner. Bli med meg så skal jeg vise dere hvor fint det er her, sier han.

Vi rusler gjennom de gamle arbeiderstrøkene, der vi finner vakre boliger fra tiden rundt første verdenskrig. Arbeiderboligene kjennetegnes ved det liggende panelet, skifertakene og vinduene med kryss- eller T-poster. Tankene går til både Kardemommeby og Lilleputthammer mens vi passerer de vernede husene hovedsakelig malt i oker, trønderrødt og hvitt.

Det var byggingen av jernbanen, som gjorde Hommelvik til en industribygd. Tømmer ble fraktet fra Sverige med tog og skipet ut fra den dype og isfrie havnen. I dag er all industrien borte, men arbeiderkulturen lever videre gjennom arbeiderfestivalen som arrangeres hver mai. Industrikulturen som vant over bygdekulturen i Hommelvik fikk for øvrig Dagbladets redaktør John Olav Egeland til å kalle Johan Nygaardsvolds fødested for « et arbeiderklassens Betlehem».

På Johan Nygaarsvoldsmuseet kan besøkende hver søndag fra 14.00-16.00 få en glimrende omvisning av guiden Johan Fjeseth, en mann med mye kunnskap og smittende humring. Museet ligger i Nygaardsvolds hjem og Fjeseth forteller at arbeiderkjempen ytterst motvillig bodde i Oslo både mens han satt på Stortinget og de årene han var statsminister.

For han ville mye heller bo hjemme i Hommelvik.

Det vil også de rundt 4500 menneskene som bor i kommunesenteret i dag. I tillegg til nærhet til både Trondheim og Værnes kan de nyte de reneste naturperler. På strekningen fra Krana bru til Gryta er det tilrettelagt med turløype og fiskeplasser for rullestolbrukere. Homlastien går fra Nesset i Hommelvik på vestsiden av Homla og opp til Storfossen, Trøndelags nest høyeste foss med 40 meter fritt fall. På oversiden av fossen kan man bade og stupe i de idylliske kulpene.

Den veien hanen peker

–Værhanen på kirkespiret forteller oss om vindretningen gjør det mest egnet å bade i Hommelvikfjæra eller i Homla, forklarer Viggo Valle.

Solen er fremme, men akkurat nå er det ingen som bader i Gryta, en koselig krok i elva. Og da vi etterpå gløtter på kirkespiret, ser vi ganske riktig at værhanen peker tilbake til Stasjonsfjæra. Her treffer vi nå litt flere folk enn om morgenen. Nederlenderne har dratt sin kos, men lokale tenåringer konkurrerer i hvem som greier å sykle lengst ut i vannet, en barneflokk fra Murvikstua Barnehage koser seg i telt, og Marit Mauset fra Vikhammer har tatt med seg barna Maria (6), Andreas (10) og Hanna (8), samt nevøen Jan Alfred Sørensen (12) for å bade.

–For oss er stranden her i Hommelvik et eldorado, som ikke så mange kjenner til. Her er det langgrunt og fint for barnefamilier, det er gode sanitærforhold, og tang og tare glimrer med sitt fravær, sier Mauset.

Fryktelig fnt høl

Tilbake på Rampa har Hommelviks selvutnevnte åndselite, godt voksne mannfolk engasjert i alt fra revyer og idrettslag til arbeiderfestivalen, samlet seg til kaffe. Vi spør dem om fordommene vi ankom Hommelvik med. Og vi får svar på tiltale:

–Den der dumme meldinga om å ha hus i Hommelvik og hytte på Støren var det en feit prest som sa. Bare tull. Jeg hadde med en gruppe arkitektstudenter hit. De var dypt imponert over hvor fint det var her, sier musiker Tor Haldberg.

–Og selv om det er landbruk andre steder i Malvik kommune, bor det så godt som ingen bønder i Hommelvik. Vi er mye mer urbane enn Trondheim, smeller det fra Kristian Nygaardsvold Nevermo, grandnevø av bygdas store sønn.

Iver Høiby, som var ordfører i Hommelvik på begynnelsen av 80-tallet, har følgende å si om en annen av mytene.

–At Hommelvik er et høl? Det er i så fall et fryktelig fint høl.

Bli fan av Reise-Adressa på facebook her

Foto: TERJE VISNES