Ingen utgang. Smale smug som ender i spisstakhus. Foto: TORE SÆTHER

De små 15- og 16-hundretallshusene ligger som perler på en, ja - «schnoor» i de smale veitene i Bremens eldste bydel. Bydelen ligger i ytterkanten av gamlebyen og grenser til byelva Weser.

I middelalderen var Schnoor et senter for byens gryende næringsliv; håndverkere og fiskere holdt hus her.

Noen hundre år senere, i det 19.århundre og et stykke inn på 1900-tallet var Schnoor Bremens fattigkvarter. Bronsestatuen av Schnoor-orginalen «enfotede» Heini (døde i 1908) skal være en liten påminnelse om det.

Schnoor var også tilholdssted for de som var «annerledes»; katolikker og jøder. I bydelen lå det en synagoge, som ble brent ned av nazistene under pogromnatten 9. november 1938.

Merkelig nok falt ikke en eneste bombe over bydelen under 2. verdenskrig. Store deler av Bremen for øvrig ble bombet i ruiner.

Verneverdig

For 50 år siden ble Schnoor gjort verneverdig, og en restaurasjonsplan ble snekret sammen. Planene som forelå om å bygge opp bydelen til et moderne shopping- og næringslivsområde ble kastet i raskbøtta.

Kunstnere og håndverker oppdaget etter hvert den spesielle atmosfæren i bydelen og kjøpte seg hus og leiligheter hvor de nå både bor og arbeider.

Veldig hyggelig

I Schnoor i dag finner du mange hyggelige utendørskafeer og brukskunstutsalg. Mange av kunstnerne gir deg også anledning til å kikke på mens arbeider.

Gårdeierne er dessuten flinke til å pynte med blomster utenfor husene sine – og det øker naturligvis trivselen også for oss på besøk.

Schnoor er rett og slett en stille og sjarmerende plett i storbyen.

Småbyidyll. Godt med blomster, fargerike husfasader og brolegning. Visst ligner det på vårt eget Bakklandet... Foto: TORE SÆTHER
Koselig. Journalistene Martin M. Tager og Gisela Söger fra Osnabrück tar mer enn gjerne en kaffestopp i Schnoor. Foto: TORE SÆTHER
Sykkel-dominans. I den bilfrie gamlebyen er det apostlenes hester og tohjulinger uten motor som gjelder. Foto: TORE SÆTHER
Maleren. Nicole Fabert (30), opprinnelig utdannet tanntekniker, men nå kunstner som både bor og arbeider i Schnoor. Foto: TORE SÆTHER
Populært. Schnoors fargerike og trivelige omgivelser trekker til seg både lokale og tilreisende. Foto: TORE SÆTHER
Ingen mangelvare. I Schnoor er det godt om håndverksutsalg og kafeer... Foto: TORE SÆTHER
Fargerik post. Selv postkassene er noe for seg selv i Schnoor. Foto: TORE SÆTHER
Øl-giganten. Naturligvis er byens øl-storhet, Beck's, godt synlig også i Schnoor. Foto: TORE SÆTHER
Skriften. Sannelig gjelder det å lese også de små bokstavene... Foto: TORE SÆTHER
«Smalahovud». Smalt, men naturligvis ikke så trangt at det ikke går an å lage en inngang til en restaurant. Foto: TORE SÆTHER
Lilleputt. Schnoor-bygninger også i småformat - til salgs i en av de mange utsalgene i bydelen. Foto: TORE SÆTHER