– Overlever alle som overnatter her?, spør en av turistene.

– Ja, alle overlever, og det er lov å avbryte. Vi har nattevakt her oppe i hytta, så dere kan komme hit hvis dere ikke klarer det, sier Kåre Tannvik, snøhotelldirektør på andre året.

De åtte overnattingsgjestene på Kirkenes Snøhotell har fått nøye instruksjon om hvordan soveposen skal brukes, hvordan man beveger seg i den, og hvordan man går fram for å unngå og fryse på nesa.

– Vi gjør det for å ha noe å skryte av når vi kommer hjem. Vi har reist til Kirkenes med Hurtigruta seks ganger. Tre ganger på sommeren og tre ganger på vinteren. Det er utrolig eksotisk å gjøre det på vinteren, sier Eirin Meier fra Sveits..

30 tonn is

Snøhotellet i Kirkenes er bygd opp av entreprenører som har slike byggverk som spesialitet. Fagfolkene finner man i Laino Snowvillage ved Rovaniemi i Finland. Når hotellet skal bygges, blåser de opp ballonger som så blir dekket av 14 000 kubikkmeter kunstsnø. Så går det med 30 tonn is til senger, skulpturer, benker, bord, et alter for vielser og bar.

I baren blir det stort sett servert den alkoholfri spesialiteten «Rudolf Revenge». Eller kreklingsaft som man ville ha kalt det sørpå. Snøhotellet er kanskje det nærmeste man kommer et avholdshotell i Kirkenes.

Nesten avholdshotell

– Vi er restriktive med alkohol her. Alkohol kan gjøre folk uforsiktige. Vi har jo hatt folk som har lagt seg under soveposen, og ikke oppå, sier Kåre Tannvik.

Han startet opp hotellet etter inspirasjon fra Finland der de har drevet med slike hoteller i en årrekke.

– Jeg har drevet med reiseliv hele mitt liv og bygd opp ting både på Kola og Svalbard. Nå var det på tide å gjøre noe hjemme. Og jeg syntes det er problematisk å ikke ha et ekte produkt å tilby, sier Tannvik som regner med å ta imot 1200 gjester i år.

Han forteller at da brannene herjet i California, fikk han bestilling på en hel uke. En kvinne hadde søkt på «snow» på nettet og fått opp Tannviks snow hotel. Men hun trakk seg da hun tok en nærmere kikk på rommene.

God natt

Dirk og Marlis Zimmermann fra Tyskland har lite erfaring i soving i snøhule og iglo. De har lite erfaring i kalde rom i det hele tatt, bortsett fra en kald campinghytte en gang. Dessuten er det første gang i sovepose også.

Snøhotellet virker rett og slett veldig spennende.

– Vi kommer kanskje aldri til å få en slik sjanse igjen, sier Marlis Zimmermann.

Vi prøver ut et av rommene selv. Soveposen er en ekte vintersovepose som skal tåle 20 minusgrader. Det er mye god isolasjon i madrassen, og du kjenner ikke noe til at du ligger på isblokker. Å ligge med stillongs i soveposen, blir rett og slett litt for varmt. Natten ender med at vi forsover oss til frokost.

Snøen som venn

Alle som prøvde snøhotellet denne natten klarte det.

Noe av Kåre Tannvik sin forretningsidè er å gjøre folk mer vennlig innstilt til snøen.

– For de aller fleste på jorda er snøen kun et problem. Det ser du i de store byene på jorda og det kaoset det blir hvis det kommer litt snø. Men her gjør vi snøen til en venn.

Snøhotellet i Kirkenes er bygd av spesialister fra Finland. Ballonger spent opp og kunstsnø frest på. 30 tonn is har gått med til innredningen. Foto: Kjetil Reite
Kåre Tannvik guider Marlis Zimmermann og flere andre gjester på sparktur. Sparkturen er inklusiv i romprisen. Foto: Kjetil Reite
Kirkenes Snøhotell holder fire «innendørsgrader» og er åpent fra midten av januar til midten av april. Foto: Kjetil Reite