Disse sålene tar opp fukten på en fortreffelig måte, og da beholdes varmen.

Jeg kjøpte også gedigne skinnhansker som går nesten helt opp til albuene. De skal bli gode å ha på skiturene hjemme i fjellene i Trøndelag.

Det var verre for en kvinnelig italiensk kollega som satt og hutret inne på pressesenteret. Hun hadde ikke sko for alle disse minusgradene, stakkar, og tynne hansker på fingrene gjorde heller ikke nytten.

Men minusgrader legger selvfølgelig ingen demper verken på samenes nasjonaldag eller Jokkmokkmarknaden. Tvert om – jeg vil tro mildvær hadde vært et stort minus. Alt er nemlig basert på at det skal være en kuldefest. Ved innkjøringen til Jokkmokk, står en rein laget i snø, scenen på torget er av is.

Store skinnluer på hodet er mer regelen enn unntaket. Peter Andersson fra Gøteborg hadde den største – ei stor lue av coyote-skinn.

Det kan være nærliggende å sammenligne denne marknaden med Røros-martnan. Stint i gatene, men her domineres mer av samene. Bergstaden har dessuten mye mer maleriske omgivelser.

Samene selv beskriver Jokkmokk som samenes Mekka. Men det er ikke slik at gatene fylles av samer i sine festdrakter – selv ikke på nasjonaldagen. Men det er fest og høyttid likevel – kanskje er de unge mer bevisst på betydningen av å markere 6. februar. Vi har møtt mange ungdommer som er svært bevisst på sin bakgrunn og sin identitet, og som er klar til å kjempe for rettighetene sine som samer.

I Jokkmokk i dag ble det gjennomført en manifestasjon arrangert av samer. Det var et lite og stille opptog med både rein og folk gjennom folkehopen. Det endte med et opprop på torget. Ordene som ble brukt var sterke: "Sameland er ikke svenske statens mark", og "vi krever sameland tilbake".

- Gjennom historien har vi blitt utsatt for undertrykking og formynderi. Nasjonalstaten har berøvet oss vår kultur, næring og rettigheter, ble det sagt fra scenen. Det konkrete og dagsaktuelle budskapet var at bevilgningene til sameskolen og samenes utdanningssenter i Jokkmokk er utsatt for kraftige nedskjæringer.

I Tydal og Meråker slåss trønderske samer for jakt- og fiskerettigheter, og er beredt til å bringe saken inn for Høyesterett. Og reindriftssamene er fortvilte over rovdyrpolitikken. Men samtidig er det mitt inntrykk at samene også har et godt forhold til noen offentlige myndigheter. Både fylkeskommunene og fylkesmannen er engasjert i samenes sak – både når det gjelder å styrke identitet og kultur, og ikke minst språket.

Dagen er avsluttet med et møte med Sarek-legenden Edvin Nilsson. Han var parkvakt i nasjonalparken i tjue år. Nå er han en aldrende mann. Han viste sine bilder i Ajtte (samenes kultursenter) for stappfullt hus i dag. Vi hadde flaks da vi klarte å mase oss til en plass, og var glad til selv om vi måtte sitte i trappa.

Reinrace på sjøen i Jokkmokk. Ren turistjippo - det var folk fra Stockholm og Gøteborg som kjørte, til stor jubel fra flere hundre tilskuere. Foto: JENS PETTER SØRAA
Trøndere på Jokkmokksmarked. Fra venstre Laila Brandsfjell, Helen Blind Brandsfjell, Lars-Åge Brandsfjell fra Brekken, og Gustav Kant fra Meldal. Foto: Jens Petter Søraa
Knivkongen. 34-årige Jon Utsi er en mester med kniven. Han selger kniv med slire fra reinshorn for 36 000 svenske kroner. Foto: JENS PETTER SØRAA
Riktig antrekk i Jokkmokk ¿ Peter Andersson hadde dagens største skinnlue. Foto: JENS PETTER SØRAA
Demonstrasjon på samenes nasjonaldag. Liten manifestasjon, men kraftige ord. Foto: JENS PETTER SØRAA