Nokias 5140i og Siemens M75 er alene om å innynde seg mot friluftsfolket. Begge har gummipolstrede skall og virker litt oppblåste. Men det er stor forskjell på bruken av de to og hvilke ekstra finesser de kan by på.

Mer for de ekstreme

Nokia virker å sikte seg inn på det mer ekstreme friluftsfolket. Her finnes en link til Polars pulsmålere, her er lommelykt, kompass og temperaturmåler. Du får også med en holder som gjør at du kan sette mobilen fast på armen under f.eks. en joggetur. Jeg prøvde å ta den med på løperunden Vassfjellet rundt. Den overlevde både ristingen, svettingen, gjørmen og duggregnet uten varige men.

Hvorfor jeg skulle drasse den med meg på en joggetur står fortsatt ubesvart...

Ungdommen?

Siemens går helt klart mer i en ungdommelig retning med sin M75. Modellen er langt finere å se på enn den forrige M65. Den har heller ikke fullt så mange løse deler, selv om det fortsatt er mulig å miste små plastdeler. Genistreken ligger nok likevel i at de støtter mp3 og aac-filer og har lagt med et minnekort til å lagre musikken på. Kortet som følger med er riktignok bare på 32 megabyte, men minne er ikke det dyreste å kjøpe nå. I tillegg har Siemens for første gang lagt ved et par ørepropper i esken – du slipper å kjøpe det som ekstrautstyr. Et minus er avspilleren, som er ganske strippet i sin funksjon. Du kan kun avspille låter og lage spillelister.

To ulike kamera

Nokia har slengt på et ganske så ordinært VGA-kamera, helt uten beskyttelse. Det kan brukes til enkle meldingsbilder eller profilbilder til adresseboken.

Siemens har med et kamera på 1,3 megapiksler, med en beskyttelseshette på baksiden. Det tar bilder som holder akkurat til at fotoforhandlere vil fremkalle dem til familiealbumet i 10 ganger 15 centimeters størrelse.

1,3 megapiksler er bra i dag, men husk at det vil ikke gå mange måneder før både to og tre megapiksler vil være det normale.

Skjermtroll

Skjermene på de to maskinene er også ganske forskjellige. Siemens har puttet på en stor skjerm med 262 tusen farger, mens Nokia ikke bryr seg om mer enn drøye 65 tusen farger. Dette spiller neppe særlig stor rolle om du bare skal bruke den i skogen eller på trening, men det er langt mer behagelig å bruke en større skjerm med større fargetetthet til spill og wap-surfing.

Kjapp å bruke

Siemens forrige megapikselkamera var SF65, en modell som var utrolig treg å manøvrere i menyene med. Denne gang har de virkelig lagt seg i selen for å forbedre brukeropplevelsen. Knappene er lette å trykke ned, de sitter kanskje unødvendig tett og langt inn mot midten av telefonen. Dette gjør også at den virker langt større enn den er. Det går lynkjapt å starte og lukke menyene og den er også relativt rask til å åpne nettleseren for å nå det mobile internett. Eneste minus må være at Siemens-modellen ikke støtter noen 3G-tjenester, verken UMTS eller Edge.

Nokias modell virker det som om de har plassert et tykt skall rund. Det går tregt å bruke tastene, selv om de trolig vil bli lettere etter noe tids bruk. Operativsystemet er greit og er standard Symbian Serie 40 som likevel ikke er altfor tregt i bruk.

Ekstrafunksjoner

Det er Nokia som vinner når det konkurreres om flest ekstra funksjoner. De har lagt inn en temperaturmåler (dessverre viste testmodellen aldri helt rett temperatur) og et kompass (det må kalibreres manuelt og er sjelden helt riktig). Her finnes et treningsprogram som kan fortelle deg hva du skal gjøre i sanntid og det er mulig å bruke telefonen sammen med Polar sine pulsklokker.

Likevel er det Siemens som vinner kampen fordi de har kombinert en friluftsmobil med en fritidsmobil på den beste måten. Best kamera, god mp3-støtte og oppgraderbart minnekort sikrer seieren.

Foto: JENS SØRAA