Jada! Oslo har kjente og kjære turistmagneter som Holmenkollen, Vigelandsparken, Folkemuseet på Bygdø, Vikingeskip-museet, Munch-museet, Kon-Tiki Museet, Karl Johan, Akershus festning og Aker Brygge. Disse bør du selvsagt stikke innom, hvis du ikke allerede har vært der.

Men, vil du oppleve både det gamle og det nye Oslo på en gang, spaser du østover og oppsøker bydeler som Gamlebyen, Grønlandsleiret, Tøyen og Grünerløkka. Her ligger gammel norsk kulturhistorie side om side med hovedstadens nye etniske smeltedigel.

Lille Karachi

Gatebildet er et ganske annet enn det du er vant til i andre deler av Norge. I Tøyengata, også kalt Lille Karachi, går kvinner med slør og hijab, og sleper på tunge bæreposer. I pakistanske dagligvarebutikker kan du handle billige grønnsaker og krydder. Pakistanerne har også en heftig konkurranse med sine tyrkiske naboer om å selge kebab og annen fastfood fra utallige restauranter. Skarer av somaliere samles på hushjørner, der de høylytt diskuterer og gestikulerer

– Det er her du finner Oslo på sitt mest fascinerende, sier historieformidleren Leif Gjerland som i en årrekke har arrangert byvandringer i hovedstaden – med utgangspunkt i byens østlige deler. Vi møter ham i det tungt traffikerte krysset Oslogate og Bispegata, der Domkirkeruinene og Oslo Ladegård ligger på hver sin side.

Nordens Pompeii

– Dette er det mest konsentrerte sted å betrakte Oslos historie, både gammel og ny. Vi befinner oss nå nær stedet der byen ble grunnlagt, og står bokstavelig talt midt oppe i det som kan karakteriseres som Nordens Pompeii. Her har du en unik mulighet til å se strukturene av Oslo slik byen så ut i middelalderen,sier han.

Hver onsdag og søndag arrangerer Ladegårdens Middelalderkontor byvandringer som i løpet av halvannen time gir deg en rundreise i Oslo bys historie. Du kan utmerket også ta en slik vandring alene, råder Gjerland.

– Begynn turen et eller annet sted langs Akerselva, og gå nedover til parken ved Oslo Plaza der elva forsvinner under gateplan. Vandre deretter over brua og langs Grønlandsleiret.

Grønlands Basar

Rett bortenfor Asylet finner du et av Norges utvilsomt mest spesielle kjøpesentre, Grønlands Basar. Senteret, som er bygget av Olav Thon og åpnet i fjor vinter, har fått en del kritikk fra forstå-seg-påere for å ha både for dyre og for lite varer, men byr i hvertfall på sterke kontraster. Her ligger Peppes Pizza side om side med tyrkiske Ali Baba Restaurant og Bollywood Cafe, en slakter med halalkjøtt, Vinmonopolet, en videosjappe med stort sett Bollywood-filmer og salgsboder med kunsthåndverk fra Afrika og Asia.

Etter å ha passert den grønne parken ved Oslo politihus anbefales du å svinge til venstre, og gå på en sti i skogen opp til Klosterenga skulpturpark.

– Dette er en kulturskatt av de sjeldne, mener Gjerland. I slutten av juni foregikk det vedlikeholdsarbeider i denne parken, og adkomsten kan derfor være noe begrenset utover sommeren.

– Etter å ha sett på skulpturparken setter du kursen mot Middelalderbyen. Herfra tar du sikte på Bjørvika. Følg veien til bånns, gå over fotgjengerovergang over motorveien og følg den røde linja langs Bjørvika.

Visste du forresten at Oslo sentrums mest høyreiste bygg, hotellet Oslo Plaza, er strategisk vendt mot Mekka? Ifølge Gjerland ble dette løsningen på 1980-tallet da byplanleggerne skulle innpasse hotellbygget sammen med Oslo Spektrum, bussterminalen Galleri Oslo, Grønland Torv og en planlagt moske. Moskeen ble det aldri noe av.

Fristende øyer

Er du i Oslo en varm sommerdag har du ingen unnskyldning for ikke å oppsøke Vippetangen, der du finner inngangsportalen til en annen av byens store skatter.

Ingenting er bedre enn å øyhoppe. Hovedøya er den mest mangfoldige av øyene, med en rik kulturhistorie med blant annet klosterruiner, kommandantbolig med en serie kanoner sirlig oppradet mot fjorden og en stor badestrand på den sørvestlige siden. Gressholmen er vel kanskje den største party-øya, med stort serveringssted midt på øya. En søppelfylling på 1920-tallet gjorde at Gressholmen grodde sammen med Rambergøya. Bleikøya er den roligste av øya, og minst utbygde. Ta også turen ut til Nakholmen, den flateste, minst bevokste og i areal tettest utbyggede øya.

Fergene går stort sett hver time, fra sent i mai til tidlig i september.

Criselda Masika selger blant annet afrikansk batikk på Grønlands basar. Foto: Jan Gunnar Furuly
Sommer-Oslo har en rikholdig meny å tilby turistene - for eksempel den gratis fotoutstillingen «Spirit of the Wild» av fotografen Steve Bloom. Utstillingen kan sees på området mellom Rådhuset og Aker Brygge. Foto: Jan Gunnar Furuly
Flere badebåter tar deg med på øyhopping i Indre Oslofjord. Foto: Jan Gunnar Furuly