Du treffer ikke mange mennesker om du vandrer innover Setesdal Vesthei. I alle fall ikke om du ikke går langs de mest populære turistløypene til Kristiansand og Opplands Turistforening. Men heller ikke på den merkede løypa fra Berg i Valle til Stavskar, Bossbu, Svartenut og Øyuvsbu går du i kø. Slettes ikke.

Tar du en avstikker til den praktfulle Svårvarnuten (1378 moh.) i Valle eller Urdalsnuten (1434 moh.) på fylkesgrensen mellom Aust- og Vest-Agder, er du ganske sikkert alene. Fra disse fjelltoppene er utsikten så praktfull at den ikke kan beskrives, den må oppleves.

Fascinerende og trang

Noe av det mest fascinerende er Ljosådalen, denne trange dalen som skjærer seg vestover langs kommunegrensen mellom Valle og Bykle. Her er naturen så dramatisk at assosiasjonene går til Canadas villmark. I Ljosåne svømmer bekkørretene i stim rundt reinsdyrklauvene. Over Slurveheia kretser ørn og våk, og langt der inne i ravinen – fire-fem timer fra nærmeste bilvei – ligger restene etter to gamle gårder, befolket fram til 1860-årene.

Er du først kommet inn til Ljosådalsvatnet, kan du fiske kilosørreter. Men bli der ikke hele tiden, flere fantastiske opplevelser venter. Gå videre, inn i Trongen, der fjellsidene stuper bratt mot deg, 500-600 hundre meter over deg. Gå gjennom dette gjelet der du føler stillheten i ryggmargen, så kommer du ut i en lys, vakker kvæv, ei slette, der en gang den gamle Heiberghytta lå. Den er oppkalt etter Thorvald Meyer Heiberg, som drømte om og delvis klarte å bygge opp et jakt- og fiskeparadis her.

Videre vestover går du i umerket terreng. Om et par timer har du Kringlevatn og Stavanger Turistforenings Kringlevasshytta foran deg. Da er du tilbake i sivilisasjonen en stund. Deretter kan du legge i vei østover, du går over Rjuven, fisker kilosørreter igjen i Nutevatn og overnatter på Bossbu. Etter en slik tur, dels på umerkede stier, da kan du konkurrere med Lars Monsen. Og likevel er det bare tre-fire timers gange fra Bossbu til Valle-bygda, der drosje og buss kan frakte deg hjem igjen.

Eldorado for store og små

Men naturopplevelsene kan fås rett ved siden av bilveiene i området også. Søgne-familien Thilde M. Haug (38), Sindre Gundersen (32) og barna Jesper (6) og Pernille (4) har funnet sitt paradis i Brokkeheia. Her har de hytte med alle bekvemmeligheter. Like ved ligger Brokke-seter med dyr og bademuligheter. Her leier de også kano og fiskegarn for en billig penge, kjører innover Brokke-Suleskarveien og «sjøsetter» kanoen i Ivelungsvassdraget, sør for Brokke-Suleskarveien. Med fem garn om bord lever fjellørreten farlig.

– Jeg kan sette garn. Det lærte jeg av far da søsteren min, og jeg ble dratt ut på fiske i Lågen, Namsen og i fjelltraktene rundt Sjusjøen, sier Thilde.

– På ei natt fikk vi 64 ørreter på fem garn her i vassdraget! forteller hun. Den turen lever de lenge på, Sindre og Pernille også. De blir ivrige rundt vaffelbordet i hytta når vi ber dem fortelle om det eventyret.

– Kjempeflott med kanotur i Ivelungsvassdraget, sier far Sindre. Noen steder må de slepe kanoen mellom vann og elver, men aldri langt, forteller han. Øyuvsvatn, Sandvatn og Mons-vatn er fjellvann de har lyst til å utforske mer. I tillegg til fiskemulighetene, byr utbyggerne av hytteområdene i Brokke på jaktutleie. Familien har hatt mange rypemiddager på hytta etter at Sindre har begynt å jakte i Setesdalsheiene. Men denne jakten foregår i Valle austhei. Det er masse muligheter på den siden av det lange dalføret også. Det er ikke langt dit for sørlendinger og sørvestlendinger heller.

Eller for oss trøndere, for den saks skyld...

Det småkuperte terrenget i Setesdalsheiene innbyr til gode turopplevelser og ro i sjel og sinn. Foto: Terje Andersen
Valldølen Hugo Homme har sitt yndlingssted, langt inne i Setesdal Vesthei ved Ussålega. Foto: Johs. Bjørkeli
Gaukhei - turistforeningshytta runder i år 110 år.