I helga så jeg mange slike buer i marka ved Tiller. Noen var knekt - det skjer helst når to store greiner blir tynget ned av siden til hver sin side. Da kløyves treet.

Men de fleste er mjuke og klarer seg vinteren gjennom.

For haren og skogsfuglen er dette fine saker - de som lever av bark og frø, får maten servert på fat. Jeg så da også at haren hadde vært på farten nettopp blant disse buene. Den hadde forsynt seg av barken mens trevirket lå igjen.

Jeg snakket med skogkonsulent Hans Chr. Brede om dette, og det var han som ga meg tips om det fine navnet på dette naturfenomenet. Vedbju - du hører at det det er noe som er bøyelig.

Han mener at det er et tegn på litt dårlig skogskjøtsel at mange trær blir bøyd ned i snøen på denne måten.

- De kraftigere trærne er de som klarer seg. Men når skjøtselen blir dårlig, kommer det opp tett i tett med trær. Disse blir tynne og svake, og blir ofte offer for snøen, forklarte Brede. Han benytter anledningen til å oppfordre skogeierne til å ha mer fokus på skogskjøtsel.

-Det blir større stabilitet når man gjør skjøtselsinngrep, sa Brede.

Noen trær kan bli ødelagt, men det er ingen stor sak for bransjen som sådan.

På den samme turen i helga observerte jeg også at elgen hadde skrellet bark av grantrær. Dette er mer sjelden. Det er ikke livretten til elgen, for å si det sånn.

- Jeg har sett at elgen har gått på gran i Målselv i Nord-Norge. Men det er ikke gran som står øverst på menyen, så det er litt sjeldent. Det er mer vanlig at hjort går på gran, sier Hans Chr. Brede.