Vi bor i et land der det kun er fantasien som setter grenser for hva du kan finne på ute i naturen. Her har vi forsøkt å samle noen av de beste aktivitetene.

Fjellvandring:

Norge er et av landene i Europa der fjellvandringen er best organisert. Breheimen, Jotunheimen, Rondane, Hallingskarvet og Dovrefjell er blant de mest kjente og brukte vandreområdene.

Hos Den Norske Turistforeningen, www.turistforeningen.no , kan du bla i det komplette norske turrutenettet, og du får du et utall forslag til turløyper, i tillegg til tips om nødvendig utstyr. Du kan også skreddersy din egen rute gjennom en avansert turplanlegger.

En av sommerens nyheter er at du nå kan gå på den sammenhengende løypa Jotunheimstien, fra Vaterlandparken i Oslo til Gjendesheim i Jotunheimen. Stien ble høytidelig åpnet av statsminister Jens Stoltenberg og miljøvernminister Helen Bjørnøy 27. juni.

Fjellklatring og festival

Det er ingen tvil om at Møre og Romsdal scorer høyt, dersom norske fjellklatrere skulle velge sitt favorittfylke. Norsk Fjellfestival, www.norsk-fjellfestival.no , en av sommerens mest spektakulære kulturbegivenheter, foregår mellom Romsdalsalpenes magiske tinder i perioden 10. til 16. juli. Åpningen skjer på Litjefjellet, et slående vakkert utsiktspunkt, der du er omkranset av Romsdalshorn, Store Vengetind, Trollveggen og hele trolltindrekka. Bedre omgivelser får du knapt for å drive med fjellklatring, eller for å bli kjent med denne luftige sporten. Under festivaluka kan nybegynnere melde seg på introduksjonskurs i fjellklatring.

Brevandring

Global oppvarming til tross, Norges isbreer holder stand, og gir gode muligheter for brevandring. Om sommeren er breene på sitt mest innbydende, men høy temperatur og smelting gjør vandringen til en lumsk affære. Sprekker på flere hundre meter kan lure under snø- og isdekket. Dra derfor alltid på bretur med en kyndig brefører.

En fin oversikt over steder du kan drive med brevandring finner du her:

www.aktivioslo.no/bre.html

Rafting og juving:

En rekke steder i Norge ligger forholdene til rette for rafting, men selve klassikeren finner du utvilsomt i Sjoa i Gudbrandsdalen. Det anbefales sterkt å gjøre raftingturen gjennom et etablert raftingsenter, som kjenner forholdene og som har det nødvendige sikkerhetsutstyret. Sjoa Raftingsenter, www.sjoaraftingsenter.no , på Otta er landets eldste, og har tilbudt raftingopplevelser siden 1984.

En vanlig dagstur i Sjoa blant fossende stryk, trange juv og litt roligere partier der du kan puste ut mellom slagene, varer fem timer. Men det er også mulig å få til kortere nedfarter. I tillegg til rafting tilbyr senteret også elvebrett, der du ikledt svømmeføtter, våtdrakt, hjelm og flytevest, suser ned elva på et surfebrett.

Og i flere av juvene i den bratte elvedalen, kan du bedrive juving. Her utfordrer du virkelig naturelementene med rappellering ned fjellvegger og gjennom fosser. Du får bade i jettegryter, og kan hoppe fra klipper som er fra én til femten meter høye!

Et annet stort raftingsenter er TrollAktiv på Evje i Setesdalen, www.trollaktiv.no

Dykk med laks:

I flere elver arrangeres det laksesafari der du begir deg ut i vannet med dykkermaske og våtdrakt. Dette tilbudet finnes nå i Suldalslågen, www.molaks.no , Neiden (hver tirsdag ved Neiden fjellstue) og Vosso, www.vossrafting.no

Sportsfiske:

Når det gjelder sportsfiskemuligheter stiller Norge i den ypperste verdenselite. Som fisker har du en uendelig rekke av elver, bekker, innsjøer, vann og tjern å velge i. Og best av kanskje alt: Fiske i havet er aldeles gratis, og det er der du har aller best sjanse til å sikre fangst.

Har du barn med på turen vil vi anbefale at du styrer unna dyrt og tidkrevende laksefiske, og heller satser på sjøfiske etter torsk, sei, lyr og andre arter, eller går for det norskeste av alt fjellfiske: Ørretfiske.

Aller best smaker fisken hvis du har gått noen kilometer eller mil til fots, og tar overnattingen i telt eller lavvu.

De største villmarksområdene med fjellvann finner du på Hardangervidda, og fremfor alt i Troms og Finnmark. Den beste fisketiden er generelt slutten av juni og hele juli.

Sliter du med å finne gode fiskesteder og riktig fisketeknikk, kan du spørre etter tips på diskusjonsforumene til

www.fiskersiden.no

eller

www.fluefiske.net.

Ville dyr

De som synes halvdøsige «innsatte» i dyreparker blir for tamt, bør satse på å oppsøke Norges villeste dyr i sitt naturlige element. Beitrusten fjellgård og ridesenter, beitrusten.no, kan hjelpe deg med en guide som tar deg med på moskussafari på Dovrefjell.

På Finsland, 30 minutters kjøring fra Kristiansand, kan du oppsøke skogens konge med selskapet Elgsafari, www.elgsafari.no .

Dalen Turistkontor, www.visitdalen.no , i Telemark, formidler både elg- og beversafari, i tillegg til kanopadling i fylkets vakre skog- og fjellvann.

Dæsbekken Villmarkssenter på Finnskogen, www.villmarksenter.hm.no , frister med bjørnesafari, men gir deg null garanti for at du virkelig får se bjørnen. Derimot får du helt sikkert lære masse nytt om bjørnens liv, og du får krype inn i et vaskekte, bjørnehi.

Svalbard:

Norges ytterste utpost og barskeste villmark, finner du på Svalbard. Hit, til isbjørnens rike, kan du ikke bare loffe inn som en hvilken som helst turist, i alle fall hvis du skal begi deg utenfor lysløypa i Longyearbyen. Da kreves både medbragt skytevåpen og nødpeilesender. Dersom du ikke har ambisjoner om en egen ekspedisjon, med alt det kreves av utstyr og sikkerhet, kan du kontakte et titallsturoperatører og kjøpe en opplevelsespakke.

Mer informasjon om alle mulighetene her:

www.svalbard.com

Rafting foregår i flere elver her til lands, en populær aktivitet for nervesterke. Klassikeren finner du på Sjoa, hvor bildet er hentet fra. Foto: Morten Holm, Scanpix