Vi er egentlig på helgetur i den finske hovedstaden for å delta i et svømmestevne, men havner rett opp i et fargespill med matboder, underholdning, kafeer og en mengde tilreisende båter som har lagt seg til kais for en hel uke. Etter avsluttet bassengdyst, tar vi derfor turen ned og blander oss med de fisketyggende festivaldeltakerne.

Vel, vi kan umulig har blandet oss så altfor godt, ettersom vi etter kun noen minutter blir overfalt av en journalist fra den svensktalende hovedstadsavisen Huvedstadsbladet. Han er mektig imponert over måten vi grafser i oss en kvart kilo med frityrstekte ”mjukinger” fra en av Finlands store innsjøer på, og lurer på om vi er klar over at dette er ferskvannsfisk fra de store innsjøene i nord. Det er vi overhodet ikke, og lærer dermed noe helt nytt om finske fiskearter.

Småfisk på boks

Men den friterte småfisken smaker helt vidunderlig, og vi kunne gjerne tatt en porsjon til med det samme. Men vi må smake oss videre gjennom alle bodene som bugner av godsaker. Her er nemlig store fiske-paellaer, friterte poteter, kjøttretter, havtornsyltetøy, svartbrød fra Åland, og alle mulige former for småfisk på boks.

Badstue

Finnene er viden kjent for sine saunaer. Men en 150 år gammel galeas-skute med badstue er nok likevel ikke det jeg hadde ventet å finne ved kaia i Helsinki.

- Dette er en av tre galeaser som har badstue om bord. Totalt er det vel ikke mer enn ti igjen av de finske galeasene nå i dag, forteller Prikko, som er kjøkkensjef om bord i M/Aux Vivan.

- Hver ettermiddag under festivalen fyres badstua opp, ler det øvrige mannskapet, som bedyrer at de nok trenger minst en uke å komme seg på etter at uken er slutt.

Og vi tviler ikke. Det er like mye fest og moro som det er kjøp og salg. Her går det stort sett i sild, sauna og vin det meste av tiden, med noen timers søvn innimellom, forteller musikeren Jokke, før vi løper av gårde for å rekke flyet til Norge. Og med oss i bagasjen får vi to store glass med sild, som gave for at vi var så hyggelige å takke ja til å komme om bord å spise sild med mannskapet.

Prokko og Jokke på M/Aux Vivan sørget for gratis trekkspillunderholdning fra dekket på den flotte galeasen. Foto: ØRJAN KROGH HANSEN
Det er ikke lite fisk og skalldyr som går med til paellaene som serveres på bryggekanten i Helsinki i oktober. Foto: ØRJAN KROGH HANSEN