Bli fan av Reise-Adressa på facebook her

– Jeg vet ikke om det finnes noen andre lignende steder.

Det sier rullestolbruker Odd Fjerstad som jobber som seniorkonsulent i Norges handikapforbund. I de siste årene har han jobbet med tilrettelegging av forholdene i friluftsliv for handikappede og mennesker med funksjonshemning. Torsdag denne uken var han med på å åpne den unike fiskeplassen på Hysneståa i Rissa.

– Dette er fantastisk plass. Her kommer man veldig nært sjøen uten problemer. Det er det største problemet for oss som er avhengig av rullstol, at vi ikke kommer nært nok, sier Fjerstad.

Han er en ivrig fisker og friluftsmann. Selv om han har tilhørighet i Steinkjer, vil han ta turen til Rissa flere ganger.

– Dette vil bli en attraksjon for folk rundt hele Trondheimsfjorden, tror Fjerstad.

Stor etterspørsel

Det er Direktorat for Naturforvaltning (DN) som eier eiendommen og har finansiert herligheten til ca. 300.000 kroner. Mens det er Rissa utvikling som har stått for utbyggingen, mens Larsen entreprenør har utført arbeidet. Sammen med Handikapforbundet har Rissa utvikling passet på at alt blir tilrettelagt for handikappede. For eksempel at hellingen på rampene ikke er for bratt og gjerdet høyt nok. Skilting og toaletter vil komme på plass i løpet av sommeren.

Mange vil kanskje stille spørsmål på om det er nok brukere som kan forsvare pengebruken.

– Det er ikke for mange penger. Dette er velanvendte penger både helsemessig og for trivsel, sier Fjerstad. – Tilgjengelige friluftsområder er det som folk flest spør etter på hjemmesidene våre.

Staten dårligst i klassen

Fiskeplassen på Hysneståa er det første tilrettelagte statlige fiskestedet som Fjerstad kjenner til. Det finnes ingen fullstendig oversikt over tilrettelagte plasser. Men Fjerstad mener private og kommunale aktører har vært flinkere å legge til rette for rullestolbrukere.

– I dag finnes det 2000 statlige sikrede friluftseiendommer. Disse skal sikre tilgang og tilgjengelighet for alle. Også rullestolbrukere. Men det er kun en håndfull av disse som er tilrettelagt for oss. Det er altfor dårlig. De burde heller gå foran med et godt eksempel, legger rullestolbruker Fjerstad til.

I dag finnes det ingen konkret oversikt over antall steder som er tilpasset rullestolbrukere, eller hvor mye de enkelte stedene brukes. Men selv om plassen er tilrettelagt for folk med funksjonshemning, betyr det ikke at det er ulovlig for funksjonsfriske å bruke stedet.

– Her kan jeg være sammen med familie og venner. Det betyr mye at alle kan få muligheten til å oppleve denne type aktivitet. Med et slikt tilrettelagt sted, er det også fullt mulig å være her alene, sier Fjerstad fornøyd.

Bli fan av Reise-Adressa på facebook her

Foto: DAN ÅGREN