Kontrastene er store i Bangkok. Her noen fattige barn i en av Bangkoks khlonger (lokale små elver) Foto: KNUT SNARE

Morgengymnastikk i parken

Lumphini Park er et lite tropisk paradis midt i den urbane jungelen, som en lillebror til Central Park i New York. Tross enkelte støyende aerobicentusiaster, er parken en virkelig oase ved syvtiden om morgenen når tusenvis av mennesker kommer hit for å starte dagen med trim.

Rykende varm silke

Like ved den stinkende kanalen Khlong Saem Saeb, tvers overfor turistattraksjonen Jim Thompson House, ligger et fattig nabolag. Her finner vi Baan Krua Thai Silk. Her farges silke i svære, rykende gryter. Du er velkommen hit for å kjøpe silke, og prisen er lavere enn på markedene.

Livet langs kanalene

Vi er midt i en metropol, men likevel føles det som om vi befinner oss langt ut på landet. Høye palmer rager over oss, og banantrærne vokser på alle kanter. Det er ikke en bil å se.

Den nevnte «Coca-Cola-kanalen» er bare en av mange vannveier i et stort nettverk av kanaler (khlonger) i Bangkok. Nå har vi forflyttet oss til kanalene i Thonburi på vestsiden av Chao Phraya-elven som deler Bangkok i to. Her foregår det virkelige kanallivet.

Med unntak av duren fra longtailbåten vi sitter i, virker storbyens bråk, trafikk og varme fjernt fra oss idet vi setter kursen for «Østens Venezia».

– Her er vannet faktisk ganske rent, forteller Pimolpun Larpyongyos.

Båtturen er frisk og nedkjølende. Du kommer tett innpå dagliglivet. Noen barn bader i det brune vannet. Andre prøver fiskelykken. Kvinner og menn i små kanoer padler bort for å tilby drikke og suvenirer til turister på sightseeing.

Harmoniske i sjelen ser vi de små trehusene fare forbi, helt til et skremmende syn møter oss: Ved bredden av kanalen ligger to svære, frastøtende varaner og strekker seg i solen. Den ene må være to meter lang – minst, tror vi!

– De er ikke farlige. Varanene lever av fisk og søppel, og de kan bo sammen med folk i husene deres, beroliger Pimolpun Larpyongyos.

Vi er fortsatt ikke helt overbevist.

Tempeltid

Bangkok har 400 templer. De mest kjente er Wat Phra Kaew, Wat Arun og Wat Pho.

Den 46 meter lange hvilende Buddhaen i Wat Pho er uten tvil et imponerende syn, men det har også de fleste andre turister fått med seg. Så hvorfor ikke oppsøke et av Bangkoks mindre kjente templer og kanskje få litt mer av den sakrale følelsen som hører med til et besøk ved et religiøst sted?

Skal du likevel på kanalbåttur, passer det å stoppe ved Wat Suwannaram, som ligger langs Khlong Bangkok Noi. Tempelet er omkring 200 år gammelt og har noen av de best bevarte veggmaleriene i byen. Det føles både avslappende og litt høytidelig å vandre rundt på tempelområdet.

Spør på hotellet hvilke templer som finnes i nærheten. Husk å kle deg anstendig: Skjorter med ermer og lange bukser eller skjørt. Noen templer krever at du går i sko som dekker tærne. Skal du inn i selve kapellet, må du imidlertid ta av deg på beina.

Teak takk

Langs gaten Sri Ayudhya, innimellom høyhusene og motorveiene i den moderne delen av Bangkok, finner vi en liten grønn lunge: Suan Pakkard Palace.

Dette er en samling gamle teakhus i en liten hage med dammer, bambustrær og palmer. Fuglene kvitrer, og bylarmen er bare lav kontentum. Her får du skygge, stillhet og ro – etterlengtet etter noen timer gatelangs i Bangkok.

Riv i stykker kroppen

På en måte river det deg i stykker og setter deg sammen igjen. Vi begynner med føttene.

Kanang, som jobber ved massasje- og spa-senteret Samsara Wellness, prøver å forklare hva thailandsk massasje går ut på.

Seriøs thaimassasje har ingenting med sex å gjøre. Denne tradisjonelle behandlingen er praktisert i tusenvis av år og skal gjøre deg roligere, sunnere og lykkeligere.

Med teakgulv, tredører og friske blomster på putene, byr Samsara Wellness på en elegant opplevelse av velvære i rolige og stilfulle omgivelser. Over hele Bangkok finnes en rekke tilsvarende steder – spør hotellet eller en guide om anbefalinger.

Full kroppsmassasje tar to timer. Fotmassasje gjøres unna på én time.

– Behandlingen fjerner press og gir en avslappende følelse, sier Kanang.

Kanskje nettopp det du trenger etter en lang og svett dag med sightseeing og shopping?

Cocktail med utsikt

Med kroppen fullstendig i balanse, synes kanskje noen det blir feil å gå en tur på bar.

I 64. etasje i State Tower ligger Sky Bar, en åpen takterrasse høyt hevet over byens kjas og mas. Baren er et ideelt sted å trekke seg tilbake fra storbyen for å ta en tidlig kveldsdrink mens du nyter utsikten over Bangkok. Skyskrapere og neonlys blinker i alle retninger.

Nyt en deilig cocktail mens du ser kveldstrafikken stange seg frem i gatene nedenfor. En drink koster 90 kroner – ustyrtelig dyrt i Thailand. Du betaler for utsikten, og det er den verdt.

Foto: KNUT SNARE
Samsara Wellness. Supisa Nunta får Thaimassasje av Wilaaiporn. Foto: KNUT SNARE
Thaisilkefabrikken "Baan Krua Thai Silk". Pued (i lys skjorte), og Tea (i blå trøye) farger Thaisilke. Foto: KNUT SNARE