– Roko, roko! sier den Hindi-talende motedesigneren fra Trondheim til dagens innleide sjåfør.

– Her kan du stoppe. Møt oss om en times tid.

Den lille Fiaten forsvinner i trafikken mens vi søker ly blant søylene som omringer Connaught Place. Denne gigantiske rundkjøringen bekledt med butikker, kafeer, kontorer og hoteller, er selve hjertet av Delhi. Fasadene ser jevnt over forfalne og lite tiltalende ut, men etter metroens ankomst for et par år siden, har plassen fått en renessanse, forteller Skarland.

Hun har tre års fartstid i Delhi. Etter 18 år med visninger og business i Paris, dro hun til India for inspirasjon og produksjonsmuligheter. I Delhi fant hun begge deler; en moderne by på oppløpssiden, parret med årtusengamle skatter og støvete slum. Av hensyn til vårt sosialdemokratiske nervesystem, begynner Skarland sin omvisning i den siviliserte enden.

Krydder og såpe

Hun leder oss med faste skritt mot Khadi – en alt mulig-butikk med sært utstillingsvindu. Krydder- og såpeduft piskes rundt av vifter i mangel av air condition, og tusenvis av varer er nøkternt stablet tett i fire etasjer. Butikkjeden ble startet på 50-tallet av Mahatma Gandhi for å sikre produsenter fra landområdene et godt utvalg for sine varer. Lite har forandret dette regjeringsstyrte markedet siden da.

– Her er du garantert kvalitet, samtidig som du vet at produsentene får skikkelig betalt for arbeidet sitt. Du kan kjøpe alt fra ertemel og urtemedisiner til pashminasjal, smykker og håndlaget papir uten altfor mye stress. Prisene er satt og man pruter ikke, forteller Skarland.

Slike betingelser lærer man fort å sette pris på i India. Konflikten mellom det å bli rundlurt på pris, samtidig som selgerne ofte befinner seg langt under den norske fattigdomsgrensen, kan være slitsom nok i menneskehavet av trafikk, gigantisk arkitektur og ekstrem fattigdom.Til gjengjeld er mulighetene for adspredelse mange i denne byen der folk fra hele verden møtes «på den indiske måten» – åpent, tilforlatelig og vennlig. United Coffee House på Connaught Place er en av Skarlands favoritter i så måte. Interiøret er en slags indisk utgave av art deco, vel tatt vare på uten å virke prangende nytt.

– Hit kommer middelklasseindere for frokost og lunch. Det serveres god indisk mat til en ok penge uten at man behøver å kle seg opp, ei heller bekymre seg for tarmfloraen, forsikrer Skarland. Hun har guider som Lonely planet og Lovedelhi på sin side. Her får du virkelig en oppdatert New Delhi-følelse uten å føle deg altfor mye som turist.

Sjåfør må man ha

Men alternativene til kommunikasjon i Delhi er få om man vil rekke en rimelig mengde severdigheter før solen går ned. En egen sjåfør koster fra 100–150 kroner dagen, og han er der når du trenger ham. Som ved et herrens mirakel dukker han opp i den overbefolkede mengden, vifter oss over motorveien og over i bilen som står parkert rett ved.

Heldigvis. Vi skal nemlig rekke enda et statlig utsalg av kunsthåndverk, Emporium Cottage i Janpath Marg. Det enorme utsalget befinner seg tvers over gaten for historiske Imperial Hotel. Alle varene er sirlig inndelt i avdelinger og du får gå i fred.

– I tillegg kan du være trygg på at pengene du betaler, går tilbake til landsbygda og de dyktige håndverkerne som har produsert varene. Samme prinsippet som hos Khadi, men her er alle varene kjøpt opp og subsidiert av staten. Hver stat i India har sitt eget Emporium som er typisk for regionen. Det er absolutt den mest praktiske måten å handle på hvis man ikke har all verdens tid, råder Julie. Hun har notert seg at folk flest blir bitt av shoppingbasillen når de kommer til India; ikke minst på grunn av prisene.

Ettermiddagste

– Men kan man ikke like gjerne dra i gamlebyen å få seg en sjarmerende handel på kjøpet?

– Jeg ville vel heller leid en rickshaw og bedt om en rundtur, gamlebyen er voldsomt kaotisk og det er i alle fall vanskelig å gjøre noe seriøs shopping der, råder Julie. Som akkurat nå er klar for a nice cup of five o’clock tea på legendariske Imperial Hotell.

Et kobbel av uniformerte tjenere smiler oss inn i foajeen, der byens Chanel-utsalg er parkert.

– Senere på kvelden kan man ta en drink i 1911-baren og spise fantastisk mat på Spice Route, den mest spesielle av hotellets fem restauranter. Det er ikke rimelig, men overkommelig for en norsk lommebok og definitivt en spiss på Delhi-besøket, tipser Julie.

Marked

Et mer åpent og folkelig, men likevel overskuelig marked, er Khan market. Her får du alt fra trendy indisk interiør hos Good Earth til fantastiske sølvsmykker og vakre sjal. Omtrent midtveis i fasaden av småbutikker, ligger Turtle Cafe, to etasjer over Delhis deiligste boksjappe i tre etasjer, med vidunderlige brownies og herlige juicer på veien opp.

Men langsomt angår byen deg på en helt annen måte; de monumentale bygningene, de brede avenyene, den flassete 30-tallsarkitekturen i en slags imperial funkisstil. Ja, til og med tiggerne som banker ned bilruten mens du venter på grønt, tør du titte på uten å få empatisk sammenbrudd.

Da, først da, er du klar for Chandni Chowk – gamlebyen.

Absolutt India

I skyggen av Indias største moské, Jama Masjid, florerer dette usannsynlige konglomeratet av handelsboder og hus tilbake til 1600-tallet. Her selges paljetter, betelblader, gull og bildekk om hverandre. Elektrisitetsledningene ligger som mørk spaghetti over skurtakene, mannfolk pisser bak annethvert hjørne og duftende delikatesser og rykende chai tilbys like ofte. Her kan du gjøre gode kjøp av gull, krydder og silke, hvis du får den radmagre rickshawsyklisten som tråkker deg gjennom dette magiske kaoset til å stoppe. Hvis du hittil har lurt på om du faktisk befinner deg i India, tviler du ikke lenger nå. Dette er Delhi engros, skapelsens vugge, restene etter en av verdens eldste byer.

– Jeg pleier å kjøpe paljettene mine her, de finnes i så mange farger at de fyller et helt rom. Den første tiden i Delhi tok jeg med sjåføren inn for å være sikker på å finne veien tilbake, han skal jo tross alt kjøre deg hjem fra markedet også. Og du vil absolutt ut herfra før solnedgang, da er det ikke fullt så trygt for en hvit turist, råder Julie. Så vi legger dagens siste timer til en av Delhis vakreste parker.

Tålmodighet

Verdens største demokrati lever i skyggen av gamle penger og gammelt aristokrati, sies det. En mer bokstavelig tolkning av dette enn i Lodi Gardens, får man neppe. I skyggen av de blekgrønne trærne hviler herskere fra dynastier på 14- og 1500 tallet i gigantiske, gjennompatinerte mausoleer. Om morgenen og ettermiddagen er den velstelte parken gjennomvevet av joggere, yogier og intens fuglesang. Om søndagen er hele dagen booket. Uansett et perfekt sted å avslutte en dag i Delhi, filosoferende mellom de gamle trærne og de enda eldre ruinene.

Og hvis tingene ikke ble akkurat som du hadde forestilt deg, er det bare et bevis på at du er i India, der tålmodighet er den fremste av alle dyder.

Foto: BODIL FUHR
Du får fikset det meste i Dehli - og verkstedet er som regel på gata. Foto: BODIL FUHR
Ingen er så utsatt i Delhi-trafikken som kvinner og barn... Foto: BODIL FUHR
Hinduenes guddommelige skapninger gjengis ofte i det offentlige rom. Foto: BODIL FUHR
I Lodi Gardens kan man ta søndags-pikniken med et stort gravkammer som bakgrunn. Foto: BODIL FUHR
Foto: BODIL FUHR