BARCELONA - På løpeturer er det hindringer over alt. Enkelte er morsommere å forsere enn andre. Foto: ØYSTEIN LIE

Livet er altfor kort, og det gjelder å få med seg det en kan. I en storby er det så mye å se, og tiden løper bokstavelig talt fra en. Men det går an å ta på seg joggeskoene for å møte storbypulsen.

Hvorfor, mener noen. Er det ikke ferie?

Jo, og det er nettopp da mange ofte har tid til å trene, og kanskje har det vært så som så med treningen? I tillegg til å rekke over flere steder og severdigheter, har kroppen dobbelt godt av det. Å traske rundt i en by, er ofte veldig slitsomt. Men etter å ha jogget, bare forsøk, føles beina lettere etterpå. I tillegg er det selvsagt en helsegevinst, hvis en holder seg til fortau og parker, nettopp fordi kroppen ofte hviler bedre på ferie – og dermed absorberer trening bedre enn ellers i året.

Og så er det deilig å løpe i shorts.

Fornemmelse av avstand

Et annet gode ved å løpe i en by, er at fornemmelsen av avstand blir tydelig. Samtidig som en ser flere ting, ofte uventede, kjenner på byens puls på en annen måte enn hvis en fjerner seg fra virkeligheten ved å ta buss eller undergrunnsbane. Og en kan stoppe opp når en vil. Det er av og til befriende å ikke ha med et kamera og null penger.

Vi har tatt for oss sju populære byer og forsøkt å foreslå enkle løpeturer i sentrum. Vi har prioritert områder og traseer der det ikke er så altfor mange biler, men heller søkt mot byenes grønne lunger.

Amsterdam

I Vondelpark løper en side ved side med syklistene, men det går an å ta sideveier som ikke er asfaltert. En runde er kanskje tre-fire kilometer, og det er ingen skam å ta en runde eller to til. Skulle en bli tørst, serveres det øl midt i parken. For de som er litt sprekere og synes det er litt kjedelig å løpe samme trasé, kan en med litt kløkt orientere seg frem til Rembrand Park like ved.

Hvor: Ligger like ved van Gogh-museet og Leidseplein, midt i smørøyet.

London

Hyde Park er på 1,4 kvadratkilometer, full av historie og hestemøkk. Parken ble ervervet av Henrik den 8. fra monkene i Westminster Abbey i 1536 og ble siden privat jaktmark i hundre år før herligheten ble fritt for folk flest. Her er det berømte Speaker's Corner, minnesmerket over Diana – for å nevne noe – og det enkleste er kanskje å løpe langs hestetraséen. Den er myk og god å løpe på, men husk å se ned! Traseen er cirka fem kilometer.

Ellers er det verdt å nevne at midt i parken ligger en kunstig innsjø, Serpentine, hvor morgenbadere svømmer sammen med gjess, ender og svaner.

Hvor: Gå av ved Hyde Park Corner, you can't miss.

Et alternativ er Richmond Park, en liten mil sørøst. Parken er på tusen hektar, er byens største kongelige park og rommer 650 litt skremmende rådyr.

København

Søerne er et naturlig valg. I indre by ligger fem søte og små innsjøer, brukt til å føre vann i voldgravene som i middelalderen omkranset byen. Søerne ble brukt som drikkevann i 1959 og siden foreslått som firefelts motorvei. Heldigvis tok politikerne til fornuften. Området er i dag full av liv hele året. En rundttur er nøyaktig 6350 meter.

Hvor: Flere steder, men det er bare tre-fire hundre meter fra Hovedbanegården. Spør etter veien til Vester Søgade.

Andre steder å løpe, avhengig hvor du bor: Vest i byen, er Fredriksberg Have et godt valg. I sør er Amager Fælled en evig grønn plett. I øst er Fælledparken best.

Berlin

Tiergarten, det sier seg selv. Parken var opprinnelig et lekeområde for fyrster og adelige, slik at de kunne drive sin jakt. Nå er parken for alle og full av severdigheter og flere offisielle praktbygg. Men det går an å løpe seg vill på stiene uten nesten å se en eneste bygning!

En rundtur tar sin tid. Det er kanskje seks-sju kilometer rundt, men kan lett gjøres mye lenger. Et orienteringspunkt er de tre motorveiene som spidder parken.

Hvor: I den ene enden er Unter den Linden, og her starter Berlin Maraton!

Barcelona

Her er det ikke så enkelt å peke på opplagte valg. Parc de Montjuïc, er et. På en av toppene ligger Jødefjellet som det kalles, og her ligger hele byen under en. Andre ok stopp er den botaniske hagen og det futuristiske teletårnet som sto ferdig til sommer-OL i 1992. Det var her på Olympiastadion muskelberget Linford Christie vant 100-meteren. Og det var her kubanske Javier Sotomayor hoppet 2,34 meter over bakken og klarte akkurat å tukte 80-tallshelten Patrik Sjöberg. Vår løpetur var cirka sju-åtte kilometer.

Hvor: Finner en lettest ved å løpe helt ned gågaten Ramblas, for så å ta rett til høyre, altså i sørvestlig retning. Så ta veien oppover.

Lisboa

Castelo de São Jorge, fordi mennesker liker utsikt! Det er fra høyder vi kan se hvordan alt er, hvordan alt henger sammen. Det er befriende med falkeblikk. Men å komme seg dit? I Lisboa går det enten opp eller ned. Og alt er mer eller mindre en labyrint. Castelo de São Jorge er byens turiststed nummer én. Fra det gamle fortet ser en hustak på hustak, små mennesker og havet. Det er så å si umulig å følge kartet, en må stole på intuisjonen. Dette er byorientering på høyt nivå! Vår tur var på drøye fem kilometer, men tok en liten evighet. Er du snill, slipper vakta deg forbi på toppen. Å løpe på fortet gir en ekstra dimensjon. Nede i byen, ser vi bare delene. Vi blir én av mange.

Hvor: Ja, si det? Fra Gamlebyen i sentrum er det rett opp.

Madrid

Parque del Retiro, så vakker! 1,4 kvadratkilometer full av fugler, stier, monumenter og mennesker i alle slags varianter. Parken ble bygd i 1505 og er byens største grønne lunge. Om sommeren gir den ly for varmen, og her jogger folk rundt hele tiden. I hjertet av parken er det en kunstig innsjø der det går an å leie en robåt hvis en er ute etter alternativ trening. Egne baner for tennis og fotball finnes også. En runde er på tre-fire kilometer. Men ikke glem å løpe på de små stiene.

Hvor: Ikke langt fra Prado-museet.

AMSTERDAM. I Vondelpark er man sjelden alene. Syklistene summer som regel forbi. Foto: ØYSTEIN LIE
MADRID. Retiro-parken er full av folk, men skjønn hele året. Foto: ØYSTEIN LIE
LISBOA. Det er mulig å komme på byens tak, hvis en er god i byorientering. Dette bildet er tatt fra Castelo de Sao Jorge. Foto: ØYSTEIN LIE
BERLIN. Tiergarten er full av små stier å løpe seg vill i. Foto: ØYSTEIN LIE