Denne nye agurken fra Jæren blir dyrket fram, formet som et hjerte.

Snart kan den være på vei til en butikk nær deg, skriver Stavanger Aftenblad.

- Forsøksprosjektet har vist at det ikke er noe problem å produsere agurker som får hjerteform når de skjæres opp. Ja, det er også mulig å få fram agurker med helt andre former, kommer det lurt fra Frode Ringsevjen, produksjonsleder på Wiig gartneri på Vik i Klepp.

Han viser vei til det siste nye innslaget i norsk gartnerinæring.

Hysj, hysj

Men Aftenbladet får ikke lov til å fotografere produksjonsfeltet, bare se og smake. For fortsatt skal det være litt hysj, hysj rundt det som er en ekte agurknyhet.

Målet er å lokke flere til å pynte brødskiven eller middagstallerken med agurk siden de kan gjøre det med kjærlighetenes eget symbol.

- Vi tror vel bare det blir et lite nisjeprodukt og ikke noen erstatning for tradisjonelle agurker. Men vi er klar for å produsere hjerteagurken i stort volum, hvis forbrukerne ønsker et slikt produkt, forklarer Ringsevjen.

Feilet og prøvet

Folkene på Vik oppdaget dyrkingsmetoden i utlandet for flere år siden. Former ble tatt hjem, men holdt ikke mål. Først i år med nye former laget på bestilling, ble den nye agurken født.

Dyrkes i beholder

Hver hjerteagurk er utstyrt med hver sin spesiallagde beholder. Etterpå gjør plantesaften jobben og presser agurken til formen som gartnerne har plassert dem i.

Også firkantede beholdere og stjerner ble forsøkt. Agurken lot seg forme til det meste.

- Vi valgte hjerteformen. Agurkene våre er jo dyrket med kjærlighet, påpeker Ringsvejen.

Hjerteagurken dyrkes som en egen sort, er litt mildere enn en vanlig agurk og er bare rundt 15 centimeter lang.

Dyrere produksjon

Nå er Wiig gartneri avhengig av at en kjede tenner på den nye agurken.

- Dyrkingen krever også mer arbeid, pluss beholdere og er noe dyrere å produsere enn vanlig agurk. Men er forbrukerne villig til å betale mer for å få en slik agurk, er spørsmålet som henger igjen blant de frodige rankene i de lange drivehusene på Vik.

Mer enn pynt

Gartnerne tenker seg et noe større marked enn folk på spa, der folk ofte ses utstyrt med agurkskiver over øyene og der hjerteformen nok kunne ha gjort det lille ekstra.

Men agurken er kjent for å tilføre huden både fuktighet og svovel. Grønnsaken hjelper også kroppen til å kvitte seg med avfallsstoffer. Agurk har ellers lite karbohydrater, men gjør deg likevel mett og er derfor godt egnet i kosten til diabetikere og folk som sliter med overvekt, ifølge gartnernes egen oversikt.

Debn ser ut som en helt vanlig agurk, men når den skjæres opp, blir skivenesom små hjerter, viser Maria Wiig på Wig gartneri. Foto: GEIR SVEEN