Det hevder Folkehelseinstituttet, etter å ha forsket på sykepleieres helse og søvn.

Røyk og alkohol

Folkehelseinstituttet sier at egenskapene «A-menneske» eller «B-menneske» faktisk kan endre seg over tid. Et A-menneske er en person som står opp tidlig og morgenen og legger seg tidlig, mens B-mennesket helst står opp sent og er lenge våken.

Forskerne i Folkehelseinstituttet mener å ha funnet at blant annet at røyking, drikking av alkohol, å få barn og stillingsprosent kan påvirke hvilken av de to kategoriene vi havner i.

Fra A til B

Ved å begynne å røyke og drikke mer, kan du gå fra A til B over tid. Nattarbeid fører også til at personer blir mer B-mennesker.

B-mennesker er jo kjent for å røyke og drikke mer i utgangspunktet, men ifølge denne forskningen handler ikke dette om å takle at du allerede er B-menneske, men at det faktisk gjør deg til mer B-menneske. Dette handler blant annet om at alkoholinntaket kan påvirke søvnkvaliteten.

Fra B til A

På den andre siden kan en høyere stillingsprosent på jobben eller å få barn i huset føre deg fra B til A. Å stå opp regelmessig og få nok dagslys kan også ta deg fra B til A.

Forskerne undersøkte også om koffein eller angst og depresjoner førte til endringer i A- og B-mennesker, men fant ingen sammenheng.

Begrensede studier

Folkehelseinstituttet har bare undersøkt noen spesifikke faktorer sin påvirkning på A- og B-mennesker, og det kan derfor være flere ting som påvirker endringer mellom kategoriene A- og B-mennesker. I tillegg må det tas høyde for at de kun har undersøkt én befolkningsgruppe, nemlig sykepleiere, og at blant annet kjønnsfordelingen kanskje er jevnere i andre yrker.