Gunn Iren Volløyen skulle overraske svigerfamilien fra Rogaland med ekte sjømat, og kjøpte sjøkreps og reker i ferskvaredisken på Coop Mega på Nidarvoll i Trondheim. Der fikk hun beskjed om at krepsen var levende, og måtte kokes i en halv time straks hun kom hjem.

- Damen bak disken ristet litt på den ene krepsen, og viste meg at den ene «foten» rørte litt på seg, sier Volløyen.

Ante uråd

Men krepsen hadde likevel mistet livsgnisten. I bilen på vei vekk fra butikken kjente Volløyen allerede sterk lukt fra posen med sjømat, og etter å ha levert tilbake krepsen, bestemte hun seg for heller å kjøre til Coop Mega på Valentinlyst.

Der kjøpte hun også kreps som de ansatte hevdet var levende, og vel hjemme skulle hun og samboer Ole Christian Rygg koke sjøkrepsen klar som forrett til kveldens middag. Rygg ante derimot uråd, og kastet litt kokende vann på den ene krepsen, for å se om den reagerte.

- Vanligvis skal den da begynne å røre på seg, men her var det ikke en rykning, sier Rygg.

Hevdet den var kokt

Samboerparet ble like skeptiske til rekene de hadde kjøpt inn, og sjømatmiddagen med champagne ble til slutt sløyfet.

- Det ble brødskive med hvitost i stedet, sier Volløyen.

I etterkant ringte de til Coop Mega, og fikk snakke med ferskvarelederen. Han hevdet da at krepsen var kokt ved ankomst i butikken, og at butikken ikke hadde gjort noe galt. Det samme gjorde han da Mattilsynet kom på besøk fredag morgen, etter å ha blitt tipset av de to.

- Vi synes det er hårreisende at han med hånda på hjertet sa at det er vi som lyver, og at han har solgt kokt kreps. Vi har bevis her på at denne krepsen aldri ble kokt, og noe av det verste er at jo at med mindre Ole Christian hadde sjekket det, så kunne vi og vår datter på to år fått i seg kreps som ikke var spiselig, sier Volløyen.

Skal kokes ved ankomst

I likhet med andre marine krepsdyr blir kjøttet i sjøkrepsen giftig dersom den dør før koking. Mattilsynet bekrefter at slike dyr skal kokes levende før de selges.

- Hummer og krepsdyr skal ikke omsettes levende fra butikk. Levende marine krepsdyr skal kokes ved ankomst til butikken, eller oppbevares i kar med godkjent desinfeksjon av avløpsvann, sier seksjonssjef Solveig Almås i Mattilsynet.

I den aktuelle saken opplyser Almås at Mattilsynet oppsøkte Coop Mega på Valentinlyst.

- Butikken på Nidarvoll hadde levende kreps i ferskvaredisken sin, og det viktige nå er at salg av levende kreps er opphørt.

Saken er ryddet opp i, og Coop Mega og Trondos tar nå tak i dette, sier Almås.

Beklaget fredag

I løpet av ettermiddagen fredag fikk Volløyen telefon av ferskvarelederen ved Coop Mega, hvor han endelig beklaget salget av krepsen.

- Han la seg paddeflat nå, og sa at dette aldri skulle skjedd. Det setter vi svært stor pris på, sier Volløyen fredag ettermiddag.

- Når jeg skal servere maten til rogalendinger, så bør den være bra, spøker hun.

Da adressa.no tok kontakt med ferskvarelederen ved Coop Mega på Valentinlyst, henviste han videre til driftssjef Jan Erik Aune i Trondos Mega. Aune er informert om hendelsen, og opplyser at salget av levende kreps var en glipp.

- Det er bestemt at våre fem Mega-butikker kun skal selge kreps som er kokt. Her har det skjedd en glipp i en av våre butikker, som er tatt tak i og rettet på, sier Aune til adressa.no.

Denne krepsen ble kjøpt i ferskvaredisken på Coop Mega, som levende. Senere hevdet butikken at den var kokt. Til slutt la de seg flate. Foto: MARIANN DYBDAHL
Foto: MARIANN DYBDAHL