Foto: OLE ANDREAS AUFLEM, dinlondonguide.no

På markedene kan du kjøpe både nytt og gammelt, nyttig og unyttig, dyrt og billig, gjøre kupp og bli lurt. Og skulle du tenke på noe så sprøtt som å kjøpe en elefant, så er det også mulig. Var det i alle fall, for noen år siden.

Romas største marked

- Det var i bydelen Trastevere i Roma i det kjente Porta Portese-markedet, sier Federico Venzi – romer av fødsel, men med mange tiår i Norge og som nå, som fersk pensjonist, deler tiden sin mellom Norge og Italia.

- Porta Portese er Romas største og viktigste marked. I bydelen Testaccia, på den andre siden av broen for Porta Portese, er det for øvrig et fint matmarked. I Testaccia finner du også restauranten Da Bucatino enkelte mener er Romas aller beste restaurant.

Når Venzi skal gi markedstips i Roma, kommer han heller ikke utenom Campo dè Fiori fullt av herlig duftende krydder og med frukt og grønnsaker, både billigere og bedre enn de du kjøper i butikkene. Et tredje marked norsk-italieneren har et forhold til er det som ligger i Via Sannio:

- I min ungdom, på 50-tallet, var det et populært sted å skaffe seg rimelig tøy, ikke minst jeans.

Pruting anbefalt

Et forhold Federico Venzi mener er viktig på romerske marked, pruting:

- Riktignok var det enda mer vanlig for noen siden. Men fortsatt er det slik at mange markedsselgere faktisk venter, og håper, du skal prute på prisen. Hvis du ikke gjør det, blir man litt fornærmet. Vil du ikke ha kontakt med meg, tenker de da og synes de som ikke pruter er litt usympatiske. For nordmenn flest er det litt flaut å prute. For italienerne er det stikk motsatt.

Opplevelsen aller mest

For billedkunstneren og designeren Anya Magnussen byr markedsbesøk på noe langt mer enn å «shoppe».

- Det er selve atmosfæren og menneskene som gir de største opplevelsene på marked. Jeg går gjerne på marked når jeg er på storbybesøk. London er min favoritt nest etter Barcelona, og i Barcelona er det La Boqueria som tar prisen. Jeg er aldri i Barcelona uten at jeg er på byens mest kjente marked.

- Jeg så en kåring for en tid tilbake hvor La Boqueria var blant verdens seks mest viktige marked. Som matmarked kan jeg ikke tenke meg at noen overgår det. Ikke bare er vareutvalget fenomenalt; frukten, grønnsakene, urtene, skinkene!!! Det er også opplevelsen av menneskene som selger; deres lidenskap både vis av vis varene, men også i forhold til kundene. Mange av dem legger dessuten frem varene sine i en form som gjør dem til små kunstverk. Aldeles rørende, sier billedkunstner Anya.

Barcelona -markedene

For 13 år siden kom hun til Barcelona for første gang. Året etter kjøpte hun seg leilighet i Tossa, en times biltur fra den olympiske sommerbyen fra 1992. Nå drar den trønderske kunstneren til sine spanske favorittsteder så ofte hun kan.

Blant Barcelona-markedene, har hun også et spesielt forhold til Mercat de Sant Catarina:

- Som marked er det likt La Boqueria. Det som gjør Sant Catarina så spesielt, er det nye taket ferdigstilt for bare tre-fire år siden. Et fargeskue av dimensjoner og en stor kunstopplevelse. Helt fantastisk!

- Flott markedsby

Rogalendingen Ole Andreas Auflem startet for snart fem år siden nettstedet dinlondonguide.no. Det ble så bra at det ble kjøpt opp av Aschehoug-eide Reiseplaneten. I dag jobber Auflem fra Stavanger og er «uvanlig» ansatt, i selskapet han tidligere eide.

- London en flott markedsby. Jeg tror det finnes mellom 80 og 100 markeder, og for meg er Spitalfields Market kanskje det aller beste.

Trendy, hipt og kult er gode norske uttrykk for å beskrive dette markedet:

- Her får du kjøpe belter, vesker og riktig kule t-skjorter påtrykt spesielle tekster, noe a la det Knut Nærum i NRKs stiller med i Nytt på Nytt – uten at jeg vet om han har kjøpt noen av t-skjortene sine på Spitalfields¿

- Kvaliteten på varene her er forresten jevnt over mye bedre enn mye av det juglet du treffer på i Petticoat Lane for eksempel.

- Hvem utgjør hovedtyngden av folk du møter på Spitalfields?

- Jeg betrakter det som et marked for folk i alle aldersgrupper. Selv har jeg vært der sammen med svigerforeldrene mine, men det er nok en overvekt av relativt unge mennesker, forteller Auflem.

«Kvinnemarked»

Om det er mest ungt i Spitalfields, så er det flest kvinner i Colombia Road Flower Market:

- Her får du kjøpt alt i blomster. Markedet er ei lang gate med boder, og varene byr på et imponerende fargerikt skue. Og så får du kjøpt superbillig, sier Auflem og benytter anledningen til å minne om:

Tollregler

- Også når det gjelder planter og frø, er det begrenset hva du kan ta med deg hjem fra utlandet.

En sjekk med en av landets tollregioner ga følgende svar om maksimumsgrenser for tollfri innførsel:

25 avskårne blomster, tre kilo løker eller fem potteplanter. Dessuten inntil 50 porsjonspakker med frø.

Se opp for!!!

Siden det på markedene ofte er masse folk og trangt om plassen, gjelder en generell advarsel, uansett hvilken by man er i; ta ekstra godt vare på vesker, kamera og lommebøker. Dessverre er markedene en attraktiv arena for uærlige sjeler som gjerne vil loppe deg...

Unikt: På Spitalfield finner du blant annet arbeider av unge designere som selger sine unike klær og malerier. Foto: OLE ANDREAS AUFLEM, dinlondonguide.no
Verdens største: Loppemarkedet ved Porte de Clignancourt er verdens største i sitt slag. På folkemunne heter markedet bare Les Puces.
Unikt: På Spitalfield finner du blant annet arbeider av unge designere som selger sine unike klær og malerier. Foto: OLE ANDREAS AUFLEM, dinlondonguide.no
Verdens største: Loppemarkedet ved Porte de Clignancourt er verdens største i sitt slag. På folkemunne heter markedet bare Les Puces.