Naturspesialisten Terje Kolaas legger nå til rette for et selvguideingssystem for fuglekikker i trondheimsjordområdet. Paul Sverre Røe (bak) er prosjektleder for den nye satsingen på fugleturisme. Foto: JENS PETTER SØRAA

Bli fan av Reise-Adressa på facebook her

Betingelsen er at du som fuglekikkende gjest må leie et feriehus i området. Gjennom prosjektet «Naturarven som verdiskaper» bygges nå trondheimsfjordområdet opp til å skulle bli en internasjonal fuglekikker-attraksjon.

– Den som leier seg feriehus får utlevert en informasjonsperm. Men det viktigste redskapet er en GPS-navigator med ferdig programmerte interessepunkter. Hvert interessepunkt har et info-ark med utførlig beskrivelse av hvilke fugler du kan forvente å se på dette stedet. Vi forteller også hvilken strategi du skal velge for å ha størst sjanse for å lykkes. Vi er først i verden til å gjøre på denne måten, sier Terje Kolaas (32). Han er naturfotograf og fugleinteressert siden han ble bitt av basillen som 11-åring.

Altoppslukende

– Jeg meldte meg ut av alt annet - fuglekikking ble altoppslukende, smiler han. Vi møter han midt i den mest hektiske sesongen. Brunbarket er han nettopp kommet ned fra fjellet. Aprilnatta har han tilbrakt på en orreleik i traktene rundt Grønningen i hjemkommunen Levanger.

– Fire orrhaner på leiken, men de ble skremt av noe allerede etter en time, så det ble ikke fullklaff, forteller han. Kolaas er en av Norges ivrigste fuglekikkere. Han driver profesjonelt med produktutvikling nettopp av konseptet fuglekikking innenfor firmaet DinTur i Verdal. Han har også et eget nettsted – Naturspesialisten.no. Nå samarbeider han med offentlige myndigheter i Nord-Trøndelag om å utvikle fuglekikking til et kommersielt prosjekt.

DinTur har tilbud som dekker hele landet, men trondheimsfjordområdet er ett av de beste.

Bare Varanger er bedre

– Etter Varanger i Finnmark, er vårt område det beste og mest attraktive. Det er fordi det er så kort avstand fra fjell og skog, og ut til våtmarkene ved fjorden og havet. Vi er i smørøyet for ornitologiski aktivitet, sier Kolaas. I dag kommer to reportere fra Englands største og mest anerkjente fuglekikkertidsskrift (Birdwatching Magazin). De skal vurdere selvguidingssystemet rundt Trondheimsfjorden.

– England er vårt hovedmarked. Her finnes det 1,3 millioner registrerte fuglekikkere og sju millioner som ser på fugl, sier Kolaas.

Hele året kan man kikke på fugler i Midt-Norge. Overvintrende sjøfugler finnes i tusentall. Akkurat nå ligger det et stort antall sjøfugl og fråtser i silderogn ved Midtsand i Malvik. Og det er havørn i fjorden og i skogen kan en møte både ugler, lavskrike og tiur.

Våren er «prime time»

Men det er selvsagt nå på våren de store attraksjonene gjør seg gjeldende: Store flokker med skravlende kortnebbgås høres – og sees – på himmelrommet. Nærmere 70 000 gjess mellomlander og raster på åkrene i Nord-Trøndelag på vei til hekkesesongen på Svalbard. Majestetiske traner kan observeres på åkrer langs E6.

– Men ved å melde seg på selvguidingssystemet ei uke, vil en nærmest være garantert arter som smålom, storlom, gulnebblom, horndykker, sangsvane, praktærfugl, tiru og røy, hakkespetter, ugler og i tillegg rundt ett hundre vanlige arter, sier Kolaas.

GPS-punktene

Punktene på GPS'en rangeres med stjerner alt etter hvor verdifulle de er.

Tre stjerner betyr at lokaliteten er av vesentlig betydning der en kan få med seg et stort og representativt utvalg av regionens fuglefauna. To stjerner betyr at den har lokal betydning, og en stjerne at den har stor betydning for en eller flere viktige arter.

Terje Kolaas og et nettverk av andre fugleeksperter driver også guiding til eksklusive fuglelokaliteter. Det blir til en annen pris enn selvguiding. Men også dette er forventet å bli et attraktivt tilbud.

– Men er du ikke redd trafikken til fuglenes leveområder kan bli til skade?

– Vi guider aldri på reir til sårbare arter. Og hekker det en sjelden art i et område, fjerner vi det fra GPS'en det året, sier Kolaas.

Link til nett: www.bird.dintur.no

Foto: BENT RAMBERG
Våren kan gi magiske opplevelser, som å se sangsvaner på trekk. Her hviler de ut på en åker på Ronglan. Foto: JENS PETTER SØRAA
Flokker av ærfugl - et dagligdags syn for oss som bor nær fjorden, men en attraksjon for utenlandske fuglekikkere som kommer til Trøndelag. Foto: JENS PETTER SØRAA
Terje Kolaas har vært med på å kartlegge de beste områdene for fuglekikking. Foto: JENS PETTER SØRAA