Kunsthandlerne Aicha Rydeng (t.v.) og Isabelle Baumann er blant veteranene på Gammel Strand. Foto: THOMAS PETRI

Høstsolen skinner, kremmere står i kø. Miljøvennlig gjenbruk og retro er i tiden. Finanskrisen har definitivt ikke rammet brukt- og antikkmarkedene. Snarere tvert imot. Folk kjøper og selger brukt som aldri før. Både profesjonelle oppkjøpere, fagfolk med tilknytning til antikkbransjen, kunder og turister flest tråler markedene i København på jakt etter luksuslopper og gamle skatter. Markedet på Gammel Strand er i en klasse for seg. Her er det lite gammelt rask, men ganske så utsøkt både når det gjelder gammelt porselen, bestikk, sølv, en og annen kunstskatt, samt danske designikoner.

En klassiker

Klassisk musselmalt Københavner-porselen fra Royal Copenhagen er et yndet samleobjekt for mange. Det musselmalte stråmønsteret så dagens lys allerede i 1775, men er stadig like ettertraktet, og det vet både brukthandlere og porselensfabrikken selv. Det finnes i tre varianter; helblondt, halvblondt og riflet mønster. Fortsatt lages alt omstendelig for hånd, derav den stive prisen.

Et annet populært mønster å samle på er Blå Blomst, også det fra den kongelige porselensfabrikk. Vi observerte godt utvalg på Gammel Strand, og prisen er ca. det halve i forhold til nytt. Og den koboltblå fargen er jo særegen i gammel versjon.

Hyggelig uansett

Selv om du ikke er på antikvitetsjakt, er markedet hyggelig å besøke, nydelig beliggende ned mot vannet, og med kafeer, gallerier og Kunstforeningen Gammel Strand like ved siden av. Kunsthandler Aicha Rydeng tok initiativ til antikkmarkedet på Gammel Strand i 1991. Det består av 25–30 antikvitetshandlere, og de fleste har egen forretning i København sentrum. Fredager og lørdager flytter de ut på brosteinene.

- Vi har ønsket å skape et marked som spiller på lag med kafeer og miljøet rundt, sier Rydeng entusiastisk.

- Vi har en fast kundekrets, mange kommer igjen og igjen, mange kommer fra Norge, Sverige, Holland, Italia og Frankrike. Det er rimeligere priser her enn i forretningene, og så lar det seg jo gjøre å prute. Vi tilpasser prisene til markedet, sier Rydeng.

- Dessuten er stemningen her helt unik, og det smitter over på kundene. Det er ettertraktet å komme hit. Det er som et lille Paris!

Ravsborggade

Også i Ravnsborggade, Bredgade, Gothersgade og Store Kongensgade er det flust av brukt- og antikvitetshandlere. Her finner du også brukte designmøbler som Arne Jacobsen-stoler og PH-lamper (designet av Poul Henningsen). I Gothersgade – ikke langt fra Strøget – ligger Atelier September og Wiingaard Bohem Interieur. Begge et godt utgangspunkt hvis du jakter på svenske og franske møbler, bokskap, gamle franske bistroglass, kirkelysestaker, café au lait-boller osv.

I Ravsborggade er det mange nordmenn blant kundene. Her er 35 forretninger samlet på ett brett, og her merker brukthandlerne når fergen kommer fra Oslo.

– Nordmenn kommer for å kjøpe, svenskene for å titte, sier Søren Hedegaard, innehaver av AB Antik. I Ravsborggade holder forretningene søndagsåpent første søndag i måneden, og 27. september er det stort loppemarked i gaten. Følg ellers med på nettsidene.

– Å handle på marked gir deg noe i tillegg til selve kjøpet. Det er noe med stemningen, sier Aicha Rydeng. Hun gleder seg til høstmånedene.

Antikkmarkedet på Gammel Strand i København er godt besøkt fredager og lørdager. Det er åpent til og med 3. oktober. Foto: THOMAS PETRI
35 brukt- og antikkforretninger er samlet i Ravsborggade og sidegatene. Foto: THOMAS PETRI
Klassisk musselmalt Københavner-porselen fra Royal Copenhagen. Foto: THOMAS PETRI
Besøkende fra alle verdenshjørner trekkes mot antikkmarkedene i København. Foto: THOMAS PETRI