For fra 1941 og de 31 neste årene fungerte dagens Gjestehus som internatskole for ungene som bodde på holmer og skjær i området. Syvåringene ble gjort til ukependlere.

Laila Heimland Vesterbukt, verten på gjestehuset, vet det er mange som ikke ønsker å besøke holmen, og slett ikke gå inn i gjestehuset, fordi de har så mange såre og vonde minner fra tiden som internatskole-elev.

Men for dem som tross alt har vendt tilbake, de har opplevd at gammelskolen er blitt skikkelig restaurert og i dag er et trivelig stoppested både for et godt måltid og ei god overnatting eller flere.

8000 dugnadstimer

– Etter at skolen ble lagt ned, fungerte huset en stund som rekreasjonssted for krigsveteraner. I en årrekke var det også overnattings- og bevertningssted, men vedlikeholdet var heller dårlig, forteller Laila.

I 2005 overtok en gruppe idealister stedet og gikk i gang med et imponerende dugnadsarbeid. 8000 dugnadstimer ble lagt ned for å bringe huset i dagens gode stand.

Laila Heimland Vesterbukt ble hyret inn som vertskap:

– Etter en rekke år i Destinasjon Helgeland, ble jeg arbeidsledig da destinasjonsselskapet måtte gå til nedbemanning. Jeg fikk tilbud om å bli vert her ute og slo til, forteller Laila. Utenom Skogsholmen-sesongen bor hun i Mosjøen.

I hotell- og restaurantbransjen har Laila vært siden hun var en neve stor, som hun selv uttrykker det. Utdannet er hun med musikk og som reiseleder og guide. Gitaren drar hun gjerne frem for å gi gjestene nogo attåt bordets gleder. CD har hun forresten også gitt ut; og selv om det på Skogsholmen går mest på lokale råvarer og mat, så har skiva fått navnet «Tango og caffe latte».

I dagens gjestehus er det 44 sengeplasser. Laila tilbyr både overnatting med frokost og med helpensjon.

Båtfolket i flertall

– Siden vi ligger her vi gjør, er det naturlig at det er båtfolket som er våre hyppigste gjester. De besøker oss både som ledd i lengre båtreiser, men gjør også gjestehuset til middags-stoppested på en trivelig søndagstur. Bedrifter på «blåtur» har vi også hatt besøk av, og to bryllupsfester er holdt her, forteller Laila.

– Men hva er de fremste lokkemidlene for å få folk til holmen din, Laila?

– Her ute får du fullstendig fred og ro. Helgelandsskjærgården er balsam for sjelen. Maten er en annen ting, fiskmaten. Det er langt mellom kjøttrettene hos meg, lover (?) verten på Skogsholmen.

Laila Heimland Vesterbukt - vert på Skogsholmen; «uten kryssord hadde jeg nok ikke holdt ut her ute...» Foto: Tore Sæther
Laila Heimland Vesterbukt sørger både for bevertning og underholdning i matsalen på Skogsholmen. Foto: Tore Sæther
Forrett i gjestehuset hos Laila; ishavsskinke med snøkrem. Foto: Tore Sæther
Laila Heimland Vesterbukt - vert på Skogsholmen- lar gitaren akkompagnere noen herlig saftige helgelandsviser. Foto: Tore Sæther