Norge i et nøtteskall

Dette turopplegget er blitt en svært populær klassiker og kan gjøres på fra en til tre dager, avhengig av hvor avansert du vil være. Med reiseruten Bergen/Oslo-Myrdal-Flåm-Gudvangen-Stalheim-Voss-Bergen/Oslo står høydepunktene i kø. Blant annet får dere oppleve to av de norske kulturskattene som er funnet verdig en plass på UNESCOs verdensarv-liste: Bryggen i Bergen og Nærøyfjorden.

For de fleste er det den nesten timelange togturen mellom Myrdal oppe på høyfjellet og Flåm nede ved Sognefjorden, som er det store høydepunktet. Turen med Bergensbanen er flott nok, men må finne seg i å bli betraktet som ren oppvarming for det som venter på Flåmsbanen: Toget bukseres ned den stupbratte dalen på et godt stykke norsk ingeniørkunst, til bifall og gisp fra henrykte turister. Ved de flotteste fossene gjør toget normalt korte stopp, slik at de reisende både får ta og føle på det brusende sløret.

Hvis du har dårlig tid: Dropp bussturen mellom Gudvangen og Voss, og ta heller hurtigbåten ut hele Sognefjorden til Bergen.

Mer info:

www.norgeietnotteskall.no

Hurtigruten

«The Norwegian Coastal Voyage» – som Hurtigruten blir markedsført som i utlandet, er utvilsomt et av de sterkeste reiselivsproduktene vi har her i landet. Her kan man bla dypt i pengeboken, og ta hele turen mellom Trondheim til Kirkenes, eller konsentrere seg om en liten bit av denne ganske kostbare sjøreisen.

Skulle vi velge bare deler av reisen ville vi gått om bord i Bodø og blitt med skipet til Tromsø. Eller eventuelt fra Tromsø til Kirkenes. En annen fin variant er Florø til Molde med innlagt sightseeingtur til Geirangerfjorden .- en annen norsk UNESCO-liste-godbit.

Uansett vil du, sommer, høst, vinter eller vår, få en unik kystreise som dine gjester garantert vil leve lenge på.

Mer info:

www.hurtigruten.com

Svalbard

En reise til Norges utpost i Arktis må være noe av det mest fascinerende en utlending kan bli tatt med på. På Svalbard kan du oppleve mørketid og nordlys, eller midnattssol og fantastisk natur med blant annet isbjørn, reinsdyr og isbreer. Hit kommer du daglig med fly fra Oslo via Tromsø, og sommerstid også direkte flere dager i uken.

Tilbudet til turister har eksplodert de siste årene, og her er et vell av safarier, ekskursjoner og rundturer å velge mellom. Hundekjøring, snøscootertur, kajakkpadling eller fottur er bare noen av aktivitetene. Flere operatører har cruise rundt øygruppen, men også dette er ganske kostbare saker. Langt billigere får du en dagstur i båt.

Neste vår starter også Norwegian flyvninger til Svalbard direkte fra Oslo. Da er det forhåpentligvis duket for priskrig.

Mer info:

www.svalbard.net

Lillehammer

Juan Antonio Samaranchs ord «The Decision is Lillehammer!» udødeliggjorde den vesle byen ved Mjøsas nordre bredd, da Lillehammer fikk vinter-OL i 1994. Si «Lillehammer» til en utlending, i alle fall en med et snev av interesse for vintersport, og han eller hun vil garantert lyse opp i et eneste stort smil. Vinterlekene foregikk i en evigvarende postkort-kulisse, og har gjort byen til en vinterslager. I vinter åpnet Europas første vinterpark på Hunderfossen, tett ved alpinanlegget på Hafjell. Men også sommerstid er det masse å finne på her.

En tur til Lillehammer kan og bør kombineres med en tur oppover Gudbrandsdalen. Da er idylliske og vakre Skjåk og Vågå, tett innpå Jotunheimen og Reinheimen, blant førstevalgene på ruten.

Mer info:

www.lillehammerturist.no

Blindleia – Sørlandet

Sommer, sol og makrell! Trenger vi å si noe mer? Sørlandet er Norges vakreste Riviera sommerstid, og et klart førstevalg for dem som sverger til strender og sjøliv.

Det aller beste er selvsagt å ta denne turen langs Blindleia, småbåtenes indre riksvei, mellom Kristiansand og Lillesand med egen båt. Men hvis du ikke disponerer båt, så kan du lett få tak i noen som kjører turen mot rimelig betaling. Destinasjon Sørlandet (se nettadresse under) har en fin oversikt over sightseeingbåter i området.

Gamle Hellesund står for mange som det store høydepunktet på reisen.

Mer info:

www.sorlandet.com

www.blindleiabilder.no

Prekestolen

Hvis gjesten din brenner etter å ta feriebilder som gir familie og venner et realt «sug i magen», er Prekestolen det definitive stedet å reise. Du kommer dit lettest via Stavanger. Ta fergen fra Fiskepirterminalen i sentrum til Tau, og hopp på den korresponderende bussen knappe to mil til Prekestolhytta. Herfra er det for de fleste beregnet ca. fire timers marsj, for de sprekere noe kortere tid, opp til toppen av fjellplatået Prekestolen, som ligger 600 meter over havet.

Og kjenner du ennå ikke melkesyren i bena, kan du etterpå begi deg videre til Kjerag, lenger inn i fjorden. Der venter nye luftige opplevelser.

Mer info:

www.ryfylke.com

Røros

Bergstaden Røros er en annen av Norges kulturskatter som har havnet på UNESCOs verdensarv-liste. Den karakteristiske trehusbebyggelsen og gruvene er den store attraksjonen. Aller mest liv og røre er det her under den tradisjonsrike Rørosmartnan, som har vært arrangert nesten hver eneste februar siden 1854. Neste år skjer dette arrangementet 19. til 23. februar.

Mer info:

www.rorosinfo.com

Besseggen

Norge har et utall spektakulære ruter å by på for dem som liker å vandre i fjellet. Turen over Besseggen er den mest populære av dem alle, med ca. 30.000 besøkende hvert år. De fleste velger å ta båten fra Gjendesheim til Memurubu, for så å gå tilbake til Gjendesheim. Beregn fem til syv timer på denne 17 kilometer lange vandringen, som går mellom 984 til 1743 m.o.h..

Mer info:

www.besseggen.net

Lofoten

Øy- og fjellverdenen Lofoten har fascinert kunstnere, fotografer og turister i hundrevis av år. Lyset er helt særegent her, sommer som vinter. Ligg gjerne «litt på været», og sjekk værmeldingene, for Lofoten i sommersol og varme, er noe ganske annet enn et grått og tåkebelagt øyrike.

Eller reis hit i mars, under det hektiske Lofotfisket på gyteklar skrei.

Du kan dra til Lofoten med ferge fra Bodø, eller for eksempel fly til Svolvær eller Leknes. Drar du hit bør du uansett beregne deg fire-fem dager. Reiser du sommerstid eller under Lofotfisket bør du bestille bosted i god tid på forhånd.

Mer info:

www.lofoten.info

Oslo rundt

En hver turist med respekt for seg selv må ha gjennomført en rundtur i Oslo. På en dags-sightseeing i hovedstaden, i tilnærmet japansk stil, ville vi valgt å ta gjesten med til Holmenkollen, Vigelandsparken, Bygdøy med Folkemuseet, Vikingeskipmuseet og Kon-Tiki-museet. Slottet, sprading på Karl Johan og utepils på Aker Brygge ville også ha vært selvsagte topper i det heseblesende dagsprogrammet.

Mer info:

www.visitoslo.com

Svalbard - noe av det mest fascinerende vi kan tilby utenlandske gjester. Foto: Olav Olsen
Sommerhopping i Lysgårdsbakkene på Lillehammer er en stor opplevelse for turister. Foto: Erik Berglund
Bryggen i Bergen - én av våre få attraksjoner som er funnet verdig en plass på UNESCOs verdensarv-liste. Foto: Stein J. Bjørge