Det er rekordstore mengder med grågås i Gaulosen denne høsten. Men de siste dagene har det vært fine trekkforhold, og nå er det bare noen hundre igjen i Gaulosen. Foto: NILS TOLDNES

Kari Bremnes må være rammet av noe av den samme kjærligheten, for vakrere sang enn hennes «Grågåsa» finnes knapt.

Jeg snakket nettopp med forskeren Arne Follestad som har gås som sin spesialitet. Det var artig å høre at han som fagmann også snakker så varmt og entusiastisk om grågåsa.

- Den skal være ganske følelseskald for ikke å føle det som en stor opplevelse å ha så mye natur så tett på seg, sa han omtrent.

Det er en utrolig opplevelse å være i fugletårnet i Gaulosen å se gåseflokkene komme inn for landing. Det er som små Boeing'er som kommer glidende inn. Bare landingene er litt klosset når de løper tungt noen skritt før de faller til ro.

Andre ganger kan de komme inn fra stor høyde før de gjør en knekk med vingene og tverrvender i lufta før de deretter stuper ned mot bakken i stor fart.

Jeg har trodd at dette var en del av landingsteknikken, men forskeren fortalte meg at dette er noe de har lært seg for å unngå jegere. Det er langt vanskeligere for jegerne å treffe når gåsa flyr på denne måten.