Plastrær i både grønt, hvitt, rosa, sølv og sort kommer til å prege de norske hjem i jula.

- De siste to årene har 30 prosent av våre kunder valgt kunstig juletre, og årsakene til det er flere. Allergi er nok den vanligste, men også det at mange bor i små blokkleiligheter spiller en stor rolle. Da er det lite praktisk med ekte juletrær, sier Merete Nicolaysen, leder ved Plantasjen i Steinkjer ifølge en pressemelding fra Nord universitet.

- Må bekjempe plastbruk

Noen velger plast på grunn av allergi. Noen er redd for småkrypene som kommer med treet, og andre tror kanskje de slår et slag for miljøet ved å velge kunstig tre - og dermed redder et naturlig tre.

Det er skivebom, ifølge botaniker Håkon Holien, førsteamanuensis ved Nord universitet. Han mener folk må bekjempe plastbruken der den er unødvendig.

- Vi vet at mye av plasten til slutt havner ute i naturen og brytes ned til mikroplast som kommer inn i næringskjedene. Dette er et kjempeproblem, ikke minst i havet. Plasten er et fossilt produkt som ikke er naturlig nedbrytbart eller kan resirkuleres, sier Holien i pressemeldingen.

Botaniker Håkon Holien ved Nord universitet forstår at folk velger kunstige juletrær på grunn av allergi, men understreker at det ikke er mest miljøvennlig.

Tall fra Ipsos viser imidlertid at andelen av de som vil ha kunstig juletre synker i andre deler av landet, spesielt i Oslo. Og når det dukker opp en trend i Oslo, følger som regel resten av landet på etter hvert.

JULEGRANTENNINGEN PÅ TORGET: - Vi lurer veldig på hva de brevene på julegrana er for noe

Småkryp og ei ugle

Og apropos småkryp i trær: Det er mellom 10 og 25 000 bittesmå insekter i de fleste naturlige trær, både edderkopper, midd, støvlus, spretthaler og andre.

- Jeg har også hørt om et tilfelle der en familie fikk med seg en ugle inn, etter at treet hadde stått på verandaen noen dager i forveien. Men det skjer ikke så ofte, sier zoolog Rolf Terje Kroglund ved Nord universitet.

Følg Adresseavisen på  FacebookInstagram og Twitter.