Det handler rett og slett om å varme opp vann for deretter å sende det vannet rundt i huset gjennom varmerør eller radiatorer. Til å varme opp vannet brukes blant annet ved, grunnvarme eller jordvarme. Det er bare fantasien som begrenser, men det er grunnvarme som er den mest brukte kilden.

- Vi borrer et hull ned i jorden og senker ned slanger som tar til seg varmen og frakter den opp til en varmepumpe. Du trenger litt strøm for å drive selve pumpa, men du får ut tre ganger så mye energi, forteller rådgiver ved ENØKsenteret i Sør- Trøndelag, Roar Hugnes.

Samtidig som du begrenser bruken av strøm, begrenses også bruken av energi. Vannbårne oppvarmingsløsninger reduserer oppvarmingsutgiftene med 70 prosent i året. Det er godt å vite når en tenker på etableringskostnadene. For et nytt hus må en regne med rundt 100 000 kroner for en varmepumpe, graving av hull ned i grunnen og tilbehør.

- Det er en stor investering, men etter fem- seks år har du spart inn dette, forteller Hugnes.

Det finnes likevel en mindre og billigere varmepumpe, men denne har så klart ikke samme kapasiteten som en pumpe som benytter seg av grunn-, jord- eller varme fra biokilder. Denne varmepumpen tar energien fra uteluften og blander den med luften inne i huset.

- Den lille pumpen egner seg best i hus med store åpne rom. Kapasiteten er for liten, sier Hugnes.

I dag velger hver fjerde husbygger vannbårne oppvarmingsløsninger.