Det er lagt vekt på at hele hotellet skal være miljøvennlig, og grønt er den gjennomgående fargen, sier markedssjef Frederikke Tømmergaard. Foto: JAN TOMAS ESPEDAL

Sjampoflasken og tannbørsten på badet kan du stikke i blomsterpotten etter bruk. De blir til jord.

Skandinavia har fått et hotell i virkelig særklasse. Det dreier seg om intet mindre enn Skandinavias første CO2-nøytrale hotellbygning. Hotellet heter Crowne Plaza og ligger i Ørestad, et steinkast fra Kastrup lufthavn i København.

- Hoteller er jo normalt noen enorme forurensere og storforbrukere av energi. Det tror vi ikke moderne mennesker på reise vil akseptere i fremtiden. Derfor er dette et vinnerkonsept både økologisk og økonomisk, sier kommunikasjonsdirektør Frederikke Tømmergaard.

Neste uke skal prestisjehotellet fylles opp av presidenter og statsledere fra hele verden som er delegater til det internasjonale klimatoppmøtet i København.

- Om Barack Obama kommer for å bo her? Kanskje. Det får vi uansett ikke lov til å si noe om, sier Tømmergaard hemmelighetsfullt.

Luksus først

De fleste vil kanskje tenke på et miljøhotell som heller triste greier, med politisk korrekt økologisk mat og et hotell skrapet for den type service som skaper en følelse av komfort, hygge og en anelse luksus.

Det kan ikke være mer feil. Crowne Plaza kan smykke seg med fire stjerner.

- Komfort, kvalitet, service og pris vil alltid være viktige hensyn å ta. Så har vi i tillegg valgt «grønne» løsninger der det er praktisk mulig. Men dette skal aldri gå ut over hensynet til å gi gjestene en følelse av den luksus og komfort som man forventer når man bor på et internasjonalt topphotell. Det er helt avgjørende for oss at gjestene finner absolutt alt dette, men samtidig kunne ta et miljøansvar, sier markedssjefen.

Hotellets miljøprofil er basert på store energibesparelser og kortreiste varer. Hotellet kan ikke by på hverken argentinsk indrefilet eller amerikansk hummer; all mat er fra lokale leverandører. Hotellet avviser leveranser med unødig emballasje, og alle leverandører har fått streng beskjed om ikke å komme med varer mer enn høyst tre ganger i uken, for på denne måten å dempe transportmengden.

- Vi trenger ikke dagsferske varer hver eneste dag, sier Tømmergaard.

Miljøprofilen er bygd på energibesparelser og har krevd betydelige investeringer i teknologi, bl.a. for å foredle hotellets matavfall, som kvernes og suges ned i en 1000 liter stor tank i kjelleren før det sendes til produksjon av biogass. Det som er igjen etter biogassproduksjonen, går til landbruksgjødsel. Fremfor alt er 2500 kvadratmeter av tak og solvendt fasade kledt med solcellepaneler som dekker deler av hotellets energibehov; resten får man fra en nærliggende vindmøllepark. Dette reduserer energiforbruket til varme og kjøling med 90 prosent, ifølge hotellet.

Blir til jord

På rommene blir luftmengdene elektronisk regulert, det er lavenergi-lyskilder overalt og sparedusj på badet, selvsagt. Mest spektakulær er kanskje løsningen for utstyret for egenpleie. Som internasjonale hoteller flest har Crowne Plaza liggende ute tannbørster, badehetter, sjampoflasker og barberhøvler til sine gjester – bare med den forskjellen at produktene er laget av maisstivelse! For den som ikke vet det, kjennes materialet ut som plast.

- Tannbørstene og de andre produktene er laget slik at de etter bruk skal gå tilbake i kretsløpet. Det betyr rett og slett at alt dette blir til jord igjen. Stikk tannbørsten i blomsterpotten, og den blir til jord etter bare et par-tre uker, sier Tømmergaard.

Det eneste hotellet ikke har funnet en løsning på, er vannflaskene.

- Det er ikke bra, og et dårlig signal. Det skal komme en løsning der plastflaskene byttes ut med brusende vann som lages på hotellet, sier markedssjefen.

Null juks

Hun mener mange hoteller skryter på seg posisjonen som CO2-nøytrale, fordi de har kjøpt klimakvoter for å kompensere for utslippene.

- Å drive et CO2-nøytralt hotell er jo ikke mulig. Vi kan ikke beregne de indirekte utslippene av alle varene vi forbruker. Når vi har fått EU-godkjennelse på vår CO2-nøytrale bygning, er det fordi vi har beregnet bygningens energiforbruk og nøytralisert det ved hjelp av solcellene, kjøle- og varmeanlegget med grunnvann, elektronisk regulering av luftmengden på værelsene og alle de andre miljøtiltakene, sier Tømmergaard.

El-buss

I tråd med hotellets miljøfilosofi benytter man seg utelukkende av el-biler. For gjestene er det tilbud om shuttlebuss. El-buss, selvsagt.

- Vi er helt vilt stolte av dette hotellet; de ansatte synes det er stas å jobbe på en arbeidsplass som har en så tydelig miljøprofil. Vi ønsker ikke å bruke pekefingeren, men heller la folk selv finne ut at det utmerket godt lar seg kombinere å bo med god komfort og standard og samtidig leve opp til verdiene man har. Ingen skal bo her fordi det er «riktig», men fordi vi tilbyr klassen og et godt produkt, sier Frederikke Tømmergaard. Hun er uansett kry av at hotellet også kan klaske i bordet en synlig dokumentasjon, EUs stempel for grønn bygning, på at de virkelig driver i miljøbransjen.

Foto: JAN TOMAS ESPEDAL
Crowne Plaza har kostet 800 millioner kroner, har 366 rom og er 88 meter høyt. Bygningen tilfredsstiller EUs krav til såkalt Green Building. Foto: JAN TOMAS ESPEDAL
Mange stats- og regjeringssjefer bodde på Crowne Plaza under klimatoppmøtet i desember. Foto: JAN TOMAS ESPEDAL
Kjøkkensjef Bjørn Nilsson sørger for at avfallet blir kvernet. Siden blir det til biogass. Foto: JAN TOMAS ESPEDAL
Alt av egenpleieutstyr på hotellet er laget av materiale som kan gjenvinnes. Foto: JAN TOMAS ESPEDAL