Etterspørselen etter ingeniører og IKT-arbeidere har skutt i været. Ingeniørmangelen var onsdag tema på siste dag av Lerchendalkonferansen, som ble holdt på Rica Nidelven hotell i Trondheim.

Blant arrangørene er akademikerfagforeningen Tekna. De lar seg bekymre over tallene som kommer frem i NAVs siste bedriftsundersøkelse. Der går det frem at bedriftene mangler 16 000 ingeniører og IKT-arbeidere.

- Det er et voldsomt tall. I desember 2010 registrerte vi en mangel på 7500 i våre analyser. At mangelen tilsynelatende er doblet på ett år, ser vi som en alvorlig utvikling, sier Erik Strøm, direktør for samfunnspolitikk i Tekna til adressa.no.

Må importere tjenester

På kort sikt sier direktøren at mangelen fører til at Norge i mye større grad må importere ingeniører og tjenester for blant annet å dekke den voldsomme etterspørselsøkningen i oljeindustrien.

- På kort sikt ser vi at importen av tjenester øker. Fra første til andre kvartal i fjor var denne økningen på over én milliard kroner. Det er veldig trykk i dette markedet, sier Strøm.

- På lengre sikt gjør ingeniørmangelen oss mer og mer avhengige av oljen. Det vil svekke mulighetene våre til å skape ny teknologisk utvikling også utenom oljebransjen. Vi har allerede gode universiteter og fagmiljøer, men det er veldig viktig at vi opprettholder ambisjonsnivået, fortsetter han.

-Trondheim er attraktiv

Strøm påpeker at Trondheim er attraktiv som teknologiby, og at samspillet mellom næringslivet, NTNU og Sintef er med på å gjøre byen teknologiledende. At land som Kina og India nå for fullt investerer i utdanning, bekymrer ham derfor ikke.

– Bedrifter i Trondheim er attraktive for folk med kompetanse. Ikke bare innen Norge, men også fra andre land. Man klarer å bygge en kunnskapsby. At det utdannes flere ingeniører i andre steder av verden gjør at vi kan utvikle enda mer ny teknologi. Det er en bra ting, vi må bare være der og utnytte mulighetene.

Vil øke antallet studieplasser

Det som skal til for å minske ingeniørmangelen, mener Tekna-direktøren, er å opprette flere studieplasser innenfor realfagene.

- Per i dag står det for eksempel to til tre kvalifiserte søkere i kø til hver studieplass på petroleumsteknologi i Bergen og tilsvarende fag i Trondheim. Det som skal til er en vridning av utdanningen, slik at vi kan få flere utdannet innenfor denne retningen, sier Strøm.

Nå utfordrer Tekna universitetene og Utdanningsdepartementet til å sette seg sammen og øke rammene for studieplasser innen realfagene.

Illustrasjonsbilde. Foto: SCANPIX