- Våre beregninger viser at unge privatansatte som får den nye ordningen med hybridpensjon, kan bli fremtidens pensjonsvinnere.

Det sier pensjonsekspert Tor Sydnes i selskapet Gabler, som driver med forvaltning og rådgivning innen pensjons- og investeringsspørsmål, til bt.no.

Regjeringen la fredag frem forslag til en ny tjenestepensjonsordning, også kalt hybridpensjon, for bedrifter i privat sektor. Hvis Stortinget vedtar loven, kan ordningen tre i kraft allerede fra nyttår.

Opptil 25 prosent i premie

I den nye ordningen kan bedriftene betale opptil 25 prosent av deler av den ansattes lønn i årlig pensjonspremie (se fakta).

- De satsene som regjeringen foreslår, kan gi veldig gode nivåer på pensjonen til de ansatte. Hvis renten igjen stiger til et normalt nivå, og maksimalsatsene beholdes, kan vi virkelig snakke om gullpensjon, sier Sydnes.

Regjeringens forslag til hybridpensjon bygger i hovedsak på de prinsippene Banklovkommisjonen foreslo i januar.

- Med dagens rentenivå betyr det at hybridpensjon med maksimal innbetaling, kan gi omtrent samme ytelse som en standard ytelsesordning i dag, som gir 66 prosent av sluttlønn, litt avhengig av lønnsveksten, sier Sydnes.

Bedre enn ytelse

- Dagens rentenivå er lavt. Realrenten (nominell rente minus inflasjon), ligger i øyeblikket nærmere 0,5 prosent. Hvis vi ser for oss et mer normalisert rentenivå med 2,5 prosent realrente, blir avkastningen på pensjonskapitalen mye høyere, sier Sydnes.

Gabler har beregnet hvordan regjeringens forslag da vil slå ut for en 30-åring med 500 000 kroner i lønn hvis vedkommende jobber frem til hun blir 67.

- Hvis bedriften bruker maksimalsatsene i ny hybridpensjon, viser beregningen at hun da vil få en pensjon som sammen med folketrygden vil tilsvare 77 prosent av lønnen. Det vil være mye bedre enn ytelses-pensjon, som normalt er på 66 prosent av lønnen, sier rådgiveren i Gabler.

En tredje vei

Dette gir også en annen interessant mulighet:

- Hvis du tar ny tjenestepensjon (ny hybrid) med maksimale satser og høy avkastning, kan du gå av ved fylte 60 år med drøyt 66 prosent av lønn i pensjon.

I dag kan private bedrifter velge mellom ytelsespensjon eller innskuddspensjon for sine ansatte. Disse skal bestå. Lovforslaget legger opp til at de allerede fra nyttår kan velge et tredje alternativ, som har noen likhetstrekk med begge de gamle ordningene.

Uendrede maksimalsatser

De to gamle ordningene har svakheter. Innskuddspensjon som kom for rundt ti år siden, har maksimalsatser som har gitt svært dårlig pensjon til dem som har gått over til den.

- Myndighetene har ikke endret maksimalsatsene selv om rentene er blitt liggende på et svært lavt nivå. Det har gitt svært dårlig avkastning, sier Sydnes.

Ytelsespensjon er på sin side en ordning som for mange bedrifter er blitt svært dyr å opprettholde.

Hybridpensjonen som foreslås er tilpasset ny folketrygd. Regjeringen varsler at det samme skal skje med både innskuddspensjon og ytelsespensjon.

Tror innskudd må økes

- Departementet vil vurdere maksimalgrensen for innskudds- pensjon parallelt med Stortingets behandling av den nye loven. Jeg tror det blir nødvendig å øke satsene for innskudds- pensjon slik at det harmonerer med hybridpensjon, sier Sydnes.

Han tror ikke hybridpensjon er noe som vil friste alle bedrifter.

- Dette er ikke noe alternativ for bedrifter som har innført innskuddspensjon. Men det kan være det for bedrifter som i dag har ytelsespensjon og ønsker å videreføre gode ordninger for sine ansatte.

Et trekk ved den nye hybridpensjonsordningen er at den gir stor fleksibilitet, på den måten at bedriften og de ansatte kan bli enige om ulike løsninger.

- Det er et stort spenn i mulige løsninger. Den enkleste formen er der bedriften betaler inn årlig premie til den ansattes pensjonskonto, uten noen form for garantier.

Da ligner den mye på en innskuddsordning.

Fleksibilitet

- Det andre ytterpunktet er der arbeidsgiver både garanterer for at pensjonsbeholdningen vokser i takt med lønnsutviklingen og i tillegg gir garanti for at din årlige utbetaling som pensjonist øker i takt med veksten i G (se fakta) minus 0,75 prosentpoeng, sier Sydnes.

Dette vil ligne mye på en ytelsesordning, bortsett fra at det er størrelsen på pensjonssaldoen, ikke sluttlønnen, som vil danne utgangspunktet for pensjonsnivået.

Adm. direktør Idar Kreutzer i Finans Norge, som organiserer livselskapene, sier at det nye produktet er en fornuftig modernisering av tjenestepensjon i privat sektor.

- Men en reell innføring av ny tjenestepensjon forutsetter at det lages overgangsregler fra gammelt til nytt system. Det haster. Inntil dette er på plass, vil det nye produktet få liten effekt, sier Kreutzer.