Etter flere år med mye av alt, både glitter, paljetter, store smykker og sko med strass, er stilen denne sesongen langt mer forsiktig.

Vi er tilbake til et klassisk uttrykk der hovedantrekket skal utmerke seg, og tilbehøret være en «støttespiller» av det enkle, diskret slaget, i følge moteekspertene. Det er ingen grunn til å overdrive effektene. Har du en glitrende kjole, velg enkle sko. Og vice versa. En enkel kjole kler undersåtter med blikkfang i form av glitter, perler og annen pynt.

Glitter, men ikke på alt

- Jeg tror det blir mye glitter og stas også i år, men først og fremst på selve antrekket denne gang. Smykkene er langt mindre og nettere denne sesongen. På julebordet tror jeg det blir mye kjoler, gjerne i blondestoff med en dempet struktur som ikke blir for blank. Blonder gir gjerne et retrouttrykk som gjør at du kan velge retrostil på skoene også.

Paljett

En annen stil er paljettkjolen som er fin å style med oppsatt hår, sier Hege Regine Lunnan, fagleder og lærer ved Makeup&Styling på Norsk Fotofagskole. Hun tror fortsatt «den lille sorte» er med, men at mange unge kvinner velger et mer lekent uttrykk med farger og print.

Lyst og delikat

- Paljetter, farger, nude og hvitt i alle varianter fra matt til blankt er å se. Og vi trenger ikke være så engstelige for å velge lyse farger på vinteren heller. Mange velger lyse farger, og kompenserer litt med kremer som gir en liten teint til huden. Sko i nude er fortsatt aktuelt, og mange ønsker nude på hele antrekket, både på bluser og skjørt, sier Lunnan som understreker nødvendigheten av at sminken og frisyren passer til valg av klær.

- Det er viktig å tilpasse hår og makeup til antrekket. Dersom det skjer mye i antrekket, bør du være roligere i uttrykket på hår og makeup. Og med en enkel kjole kan du pøse på med mer highlights og sminke med mer glitter. Men i det store bildet dreier det seg om ikke å overdrive, men sminke seg slik at det ser sofistikert og delikat ut.

Variert og tidløst

For det er den klassiske stilen som gjelder. Det skal se pent ut med det lille ekstra, men aldri pålesset med alle virkemidlene som glitter, skimmer og paljetter.

Det er helheten som skal bli et blikkfang, ikke effektmakeriet. Stilen er dempet. Tenk variasjon, men for all del, balanse.

- Det er viktig å kombinere kjole, sko, hår og makeup på en riktig måte. Og da gjelder de prinsippene vi nå har listet opp. Det er lov å leke med effektene, men ikke lek med alt samtidig.

Print er det også mye av, både blomster og striper. Det er ikke de store, krevende uttrykkene, men litt småblomstrete og forsiktige print, ifølge stylist og daglig leder på Shine, Charlotte de Stäel. - Vi ser at det har kommet mer tidløse plagg denne sesongen med print som ikke er så voldsomme. Stripene er også en tidløs trend som gir en preppy, pen stil. Og mange av antrekkene skal kunne brukes både til hverdag og fest. Derfor ser vi mye kjoler med kombinasjonsmuligheter. Vi har tro på plagg der du føler deg kledd, gjerne med lange ermer og litt god vidde, sier de Stäel om sesongens kjoler. Burgunder, grønt og blått er farger det er mye av nå, i tillegg til sort og hvitt.

- Vi ser mye mørkeblått, marine og en grønnfarge som nesten går mot turkis. Og det er mye offwhite og nude. Midjen er høyere i år, både på skjørt og bukser, og silhuetten er litt videre. Folk blir mer og mer opptatt av tidløse plagg, og jeg liker også idèen om klær som varer langt mer enn en sesong, sier de Stäel. Tidløse plagg er dessuten enklere å style opp og ned, og i tråd med motebildet forøvrig. Og det er altså et prinsipp om enten eller i år, ikke både og.

Stilrent for mannen

I år skal det gjerne være dobbelspent igjen. Det er 70- og 80- tallsstilen som regjerer, både på blazere, dressjakken og frakken.

- Dressene er stort sett figursydde med slimfit for den mest trendy mannen. Og velg gjerne vest til dressen også, sier Lunnan og legger til at fargepaletten er variert med blågrått, rust, orange, rødt, militærgrønt, olivengrønt, kamelfarget, grått og brunt. Alle disse fargene er mye å se på alle mulige plagg denne sesongen. Kordfløyel er også tilbake, både skjorter, bukser og blazere finnes i kordfløyelsvarianter. Helsort for den stilrene ble også vist på catwalken for årets sesong.