Når du spør alpinekspertene, er det ett sted som skiller seg ut: Kitzbühel i Østerrike.

Her har det vært mange knall og fall i den anstrengende løypa «Streif», som det hver vinter arrangeres verdenscuprenn i. Første gang var i 1931. I 1990 ble Atle Skårdal første nordmann som vant utforen i de såkalte Hahnenkammrennene i Kitzbühel.

— Traseen er bratt og lang og har flere vanskelige passasjer. Dette, samt rennets lange historie og store folkefest, har bidratt til at bakken er blitt en klassiker i utforsammenheng. Samtidig har mange stygge fall gitt løypa et rykte som den «verste» i sin klasse, sier Atle Skårdal, som i dag jobber som rennsjef i Det internasjonale skiforbundet (FIS).

Hvordan få skifjellet for seg selv?

KITZBÜHEL: Det er mer enn én krevende løype i fjellene ved Kitzbühel. Foto: NTB scanpix

Flere i samme liga

Skårdal minner om at «Streif» og andre løyper er langt mer isete når det er renn der. Traseene vannes nemlig før løpsøvelser for at det skal gå fortere og være mer like forhold for utøverne.

— Ellers i året prepareres utforløypene på en helt annen måte. Da blir de betydelig mindre krevende for dem som ikke konkurrerer i verdenstoppen i alpint, sier Skårdal.

Han mener det er noen utforløyper som kan sammenlignes med den beryktede i Kitzbühel.

— Beaver Creek i USA har en tøff trasé. Det samme har Bormio, men der har det ikke vært renn de siste årene. Wengen i Sveits er litt annerledes, men i samme liga som Kitzbühel, fordi den er både lang og særpreget, sier han.

VANSKELIG LØYPE: Aksel Lund Svindal i aksjon i utforløypa «Streif» i Kitzbühel. Hahnenkammrennene arrangeres fra 19. til 24. januar i 2016. Ellers i vinter er traseen åpen for andre enn verdens beste alpinister. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!

Mener Østerrike er best

Både Skårdal og Finn Christian Jagge er enige om at Frankrike har de mest spektakulære fjellene i Mellom-Europa. Men selv for garvede alpinister er det flere ting som teller for at oppholdet skal bli perfekt.

— Service, restauranter, utesteder og hoteller er så mye bedre i Østerrike. Du får mye mer for pengene her. Jeg vil anbefale St. Anton, Saalbach, Lech, Schladming-Dachstein og Kitzbühel, sier Skårdal, som selv bor i Salzburg i Østerrike.

I Val Thorens er det fullt party:

VILLE ALPER: Mont Blanc-gondolen mellom toppene Aiguille du Midi i Frankrike og Helbronner i Italia, som går over Glacier des Géants (gigantenes isbre). Foto: Philippe Desmazes / AFP / NTB sc

De franske skistedene ligger høyere. Derfor er naturen villere og finere der, og snøforholdene ofte bedre, mener Jagge.

— Skimessig er Frankrike svært bra, men servicenivået og fasiliteter er så som så. Derfor drar jeg heller til Østerrike, og da helst til Oberlech. Det går gondol dit fra Lech, og man bor midt i løypa. Fra Oberlceh går det for øvrig en lang og fin akebakke til Lech. Den anbefaler jeg gjerne, sier den tidligere slalåmspesialisten, som i dag jobber som hodejeger.

— Ellers må det jo nevnes at Colorado i USA har noen av de beste skianleggene i verden. Snøen er tørr og herlig å kjøre på. Bakkene prepareres utrolig godt hele dagen, og i tillegg er det gode restauranter og hoteller i for eksempel Vail og Beaver Creek, forteller Jagge.

Lyst på en annerledes utfordring?

HØYT I RUSSLAND: Oversikt fra toppen av Roza Khutor. Det er bratt, men noen tør likevel stå ned her. Foto: Mike Segar / Reuters / NTB scanp

Puddersnø i Japan

Frikjører Erlend Sande, som er ansvarlig redaktør i Fri Flyt, har et fransk sted på toppen av sin liste over de beste alpinbakkene i Europa.

— Gondolbanen i La Grave i Frankrike tar deg høyt opp i et vilt fjellområde med breer og snørenner. Her er det ingen preparerte bakker, og man får en fantastisk opplevelse i løssnø, sier Sande.

Han tipser også om Niseko i Japan og Revelstoke i den mest snørike delen av British Columbia i Canada.

Sande er medforfatter av boken «Toppturer i Norge», der 156 fjellområder er med.

— Det er mange fine områder for toppturer rundt om i verden – med Norge i den absolutte verdensklassen. Det er unikt å kunne kjøre på ski fra en høy topp på 1500 meter og helt ned til en fjordarm. Området rundt Hjørundfjorden på Sunnmøre er noe av det flotteste vi har. Det er en fantastisk kombinasjon av vill fjellnatur oppe i høyden og idylliske bygder og kulturlandskap nede ved fjorden, sier han.

PUDDER: Vail og andre steder i Colorado er elsket på grunn av den tørre, lette snøen som er så herlig å kjøre på. Foto: Matt Inden / Vail Daily / AP / N

Seks unike skisteder

1. Kitzbühel, Østerrike

Skistedet i Nord-Tirol er omgitt av høye fjell, og det er mange skianlegg i nærheten. Hahnenkamm og Kitzbüheler Horn er de to som ligger nærmest tettstedet Kitzbühel.

Det er mange traseer i alle vanskelighetsgrader å velge blant. Fra Salzburg tar det halvannen time til Kitzbühel med bil. Fra München cirka tre timer.

BRATT OG FOLKSOMT: I siste del av utforløypa «Streif» er det bratt, og utforkjørerne er slitne etter den lange turen ned. I målområdet heies de fram av folkemassen. Foto: Tor Richardsen / NTB scanpix

2. Vail, USA

Colorado utpekes ofte som USAs skimekka, med rundt 20 skisteder i de høye fjellområdene som utgjør en del av Rocky Mountains. De mest kjente er Vail, Beaver Creek og Aspen, som alle ligger om lag 2500 meter over havet.

Ifølge Wikipedia har Vail 31 heiser og 193 nedfarter, og 53 prosent av løypene kategoriseres som vanskelige. Fra Denver tar det cirka to timer med bil til Vail.

HELIKOPTER OG SKI: Heliskiing har blitt stort i Alaska. Dette er fra Tordrillo-fjellene, en øde del av delstaten vest for Anchorage. Foto: Scott Markewitz / Aurora Photos

3. Alaska, USA

Alaska er mer enn fire ganger større enn Norge (inkludert Svalbard), men har færre enn 750.000 innbyggere. Mye av delstaten består av høye fjell og områder som nærmest er uberørte.

I dette landskapet har det dukket opp et marked for dem som vil flys opp til toppen med helikopter. Deretter står de i løssnø nedover bratte fjellskråninger, enten på ski eller snøbrett.

Heliskiing i Alaska er ikke akkurat billig (én dag koster rundt 10.000 kroner). Men ifølge dem som har prøvd – Aksel Lund Svindal er blant dem – er opplevelsen magisk. Du bør riktignok være av den typen som står ned en svart løype uten å nøle, og i tillegg kunne kjøre i dype, løse snømasser.

Fra ski til sko på beina:

4. Revelstoke, Canada

Vest i Canada, i provinsene British Columbia og Alberta, er det en rekke storslåtte skisteder, eksempelvis Lake Louis og Whistler Mountain.

I tillegg er det Revelstoke, som ligger fem-seks timer med bil fra Vancouver og fire-fem timer med bil fra Calgary. I 2008 kunne Revelstoke Mountain Resort skilte med å ha Nord-Amerikas største høydeforskjell fra topp til bunn; nærmere bestemt 1713 meter. Til sammenligning er det 1010 meters høydeforskjell i Norefjell, som har den skandinaviske rekorden.

5. Chamonix, Frankrike

I Alpene er høydeforskjellen mange steder større enn vi er vant til her hjemme, og den er spesielt stor i Chamonix. Skistedet ligger 1035 meter over havet. Derfra tar den lengste skiheisen deg opp til Aiguille du Midi, 3842 moh. Herfra kan man enten frikjøre nedover et par isbreer eller ta en liten heistur videre til toppen Helbronner i Italia, som ligger litt lavere.

Målet for begge rutene er å ende opp i Chamonix, frisk og helskinnet. Uansett hva du velger, er det litt risikabelt å sette utfor med ski her. Vanskelighetsgraden er høy, og det anbefales at man bruker skiguide.

Det tar et par timer med buss fra Genève til Chamonix.

6. Roza Khutor, Russland

Alpinøvelsene under Sotsji-OL i 2014 fant sted her. Det er flere røde og svarte traseer fra høyeste punkt, 2320 moh. En av løypene, «Crazy Khutor», starter med et parti som har en helning på 67 grader. Denne upreparerte traseen egner seg med andre ord for de uredde ekspertene.

Erlend Sande i Fri Flyt besøkte anlegget for rundt ti år siden, og forteller at det var «fantastisk for skogskjøring i dyp, dyp snø». Nå skal anlegget i Roza Khutor utvides, opplyser Atle Skårdal.

Man kan fly til Sotsji fra Oslo med for eksempel Aeroflot eller Turkish Airlines.

Følg oss på Twitter@reisecamillaog på Instagram@reiseredaksjonen

Les mer om reisemål utenom det vanlige: