ALDRI SUR: En av de fineste gåturene du kan ta, er den fra St. Ives til Lelant. Turen tar maks et par timer, men legg inn raust med fotopauser. Her er utsikten fra Lelant mot St. Ives. Foto: Paal Audestad
KERAMIKER: Adrian og Sue Brough kjøpte en gammel gård og etablerte The Old Farmhouse, et kombinert keramikkverksted og overnattingssted. De er begge hageentusiaster, og de mest eksotiske vekstene trives i det milde klimaet. Foto: Paal Audestad
FOLKSOMT: Pubtettheten er høy langs havnepromenaden. Foto: Paal Audestad
SURFESKOLE: - Iiiiihhh! Vannet er kaldt, men det er så gøy at det ikke gjør noe, sier søstrene Isobel (6) og Sophie (10) Kelly som er på surfeskole. De ferierer her for femte år på rad. Foto: Paal Audestad
TIL LEIE: På Porthgwidden Beach kan du leie en liten strandhytte for dagen. Foto: Paal Audestad
KUNST: Tre generasjoner på tur: Patricia Webb (t.v.), datteren Samantha Pennelli og barnebarnet Grace Pennelli utforsker Barbara Hepworths skulpturhage. Foto: Paal Audestad
STEMNING: Lite slår solnedgangene på Porthmeor Beach. Foto: Paal Audestad
TEDDY: Harvey Sproson (7) er på ferie med familien og har gledet seg lenge til å besøke The Wonderful Bear Factory. Han har akkurat brukt sparepengene sine på bamsen Rooney, som har fått Manchester United-drakt. Innehaver Denise Wilkinson er byens bamsesjef. Foto: Paal Audestad
TUR: Aktiv ferie? Det er bare å ta beina fatt og utforske kystveien som går gjennom St. Ives. Blir du svett er de fine strendene aldri langt unna. Foto: Paal Audestad
SHOP: På The Vintage Store and Coffee Shop kan du drikke te eller kaffe, spise scones og kake – og sikre deg noen kule effekter til hjemmet ditt. Alt i hyllene er til salgs. Foto: Paal Audestad

— Det er en klisjé, men St. Ives handler om lyset. De intense fargene kommer til å ta pusten fra deg.

Keramiker Adrian Brough (52) ser opp fra dreiebenken i atelieret sitt. Han vokste praktisk talt opp i farens keramikkverksted i St. Ives.

Nå har han sitt eget, i en gammel gård fra 1920-tallet noen kilometer utenfor byen. Da han og kona kjøpte eiendommen i Lelant for åtte år siden, var den forfallen. Nå er den kombinert hjem, gjestehus og atelier.

KERAMIKER: Adrian og Sue Brough kjøpte en gammel gård og etablerte The Old Farmhouse, et kombinert keramikkverksted og overnattingssted. De er begge hageentusiaster, og de mest eksotiske vekstene trives i det milde klimaet. Foto: Paal Audestad

Kona Sue er kokk og sørger blant annet for førsteklasses frokost til gjestene, mens Adrian lager keramikk og holder kurs i det luftige atelieret i The Old Farmhouse.— Dette er et fredfullt sted, men mange kursdeltagere er stresset når de kommer. Ofte trenger de et par dager bare på å slappe av. Fungerer ikke det, sender jeg dem barbeint ned på stranden. Da pleier det å ordne seg, sier han.

Les også:

Litt av et surfeliv

Strendene er en viktig del av livet i kystbyen sørvest i England, som kan skilte med landets vennligste klima. Bare i sentrum ligger fire fine sandstrender, hyppig brukt både av de fastboende og alle turistene.

Noen går tur, andre slår seg ned med piknikkurven, og mange tar surfebrettet under armen og kaster seg ut i bølgene.

VAKTER: - De beste surfeforholdene får du i mai og juni, og da er det ikke så mye folk her heller, tipser badevaktene Tom Chapman (t.v.) og Barney Stevens på Porthmeor beach. Foto: Paal Audestad

To av dem som sørger for at alle er trygge, er livredderne Barney Stevens og Tom Chapman.— Fargene, strendene og ikke minst surfebølgene her er fantastiske, sier Barney Stevens.

Kollega Tom Chapman nikker.

— Jeg har reist i hele verden og surfet blant annet på Bali og i Australia, men det er ingenting som slår dette.

Utstyrt med kikkert og karakteristiske røde og gule jakker holder de nøye øye med alle badegjestene, for her er det fullt, selv på en grå dag.

Søstrene Sophie (10) og Isobel (6) Kelly er på surfekurs, og til tross for at Atlanterhavet er vårkaldt og luften kjølig, klatrer de opp på brettene gang på gang.

— Vi blir ganske kalde, men det er så gøy at det ikke gjør noe, sier Sophie.

Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!

Bamsedrømmer

St. Ives har fått plass i boken «1000 steder å se før du dør», og kunstopplevelsene er nevnt som en viktig grunn til å reise hit.

Til tross for at byen har bare 11.000 innbyggere har de en egen avdeling av Tate Gallery, perfekt plassert med utsikt over en av byens strender. Keramikkgalleriet The Leach Pottery og Barbara Hepworths museum og skulpturhage er definitivt også verdt et besøk, pluss alle de små galleriene som ligger i de smale gatene.

Kunsten til tross, byens mest populære butikk er sannsynligvis The Wonderful Bear Factory, der du kan lage din egen bamse. Tro bare ikke at det er en butikk forbeholdt barna.

— Den eldste kunden jeg har hatt var en 75 år gammel mann. Han kjøpte en bamse med Liverpool-drakt, sier innehaver Denise Wilkinson, som har bodd i St. Ives hele livet.

— Dette er et av de fineste stedene jeg vet om. Vi bruker strendene mye, men det aller beste er at byen er så liten at alle kjenner alle, sier hun.

Hvert år besøker rundt 750.000 turister kystbyen, og mange kommer tilbake, igjen og igjen.

Jentegjengen som har slått seg ned på stranden med en flaske rosévin, klar til å nyte dagens solnedgang, er et eksempel på det.

20-åringene Imogen Kerr, Rachel Kinton og Jessica Ryan fra Exeter besøker byen hvert eneste år.

— Det finnes ingen nattklubber her, men vi drikker vin på balkongen og har barbecue på stranda. Atmosfæren er helt spesiell, de smale gatene ligner ikke noe annet i England – vi føler nesten at vi er i utlandet. Vi elsker St. Ives, sier jentene.

JENTETUR: Rosévin og solnedgang er en uslåelig kombinasjon, synes Imogen Midge, Rachel Kinton og Jessica Ryan fra Exeter. De avslutter feriedagen på Porthmeor Beach. Foto: Paal Audestad

St. Ives for alltidVann og strand er viktige ingredienser i hverdagen til keramiker Adrian Brough, og han ser en klar sammenheng mellom de tre lidenskapene sine: surfingen, fiskingen og keramikken.

— De krever alle ett hundre prosent oppmerksomhet, du kan ikke tenke på noe annet mens du holder på. Det handler om pur glede.

Han er på stranden så ofte han kan, enten med surfebrettet eller kajakken og fiskestangen. Er det fint vær, tar han glatt en pause fra atelieret for å være ute.

— Du må gjøre jobben din, men ikke leve sånn at du angrer på det du ikke gjorde når du er 80 år. Da er du «on the road to hell», sier han og smiler lunt.

Han understreker at livet i St. Ives ikke bare er idyllisk.

— Arbeidsledigheten er høy, og du må være tilpasningsdyktig, for sesongskiftene kan være røffe. Reiser du til Cornwall kun for å nyte solen, har du gjort en tabbe. Her er det aldri blå himmel mange dager på rad, og det er fint. Det er alle fargene mellom grått og blått som er spennende, sier han.

Adrian Brough kom flyttende hit som syvåring og kan ikke se for seg å bo noe annet sted.

— St. Ives har festet grepet om meg. Jeg kommer meg aldri unna.

Følg oss på Twitter@reisecamillaog på Instagram@reiseredaksjonen

Mer om Storbritannia:

Fire fine opplevelser i Cornwall

1. Surfe: Byens surfeskole holder til på Porthmeor-stranden, og har åpent hver dag. Du kan leie alt utstyr der. På Porthminster-stranden kan du prøve kajakk eller SUP (stand up paddling).

Les mer om aktivitetene på stivessurfschool.co.uk.

2. Gå tur: Kyststien South West Coast Path går gjennom St. Ives, og du kan gå fine turer langs den godt merkede stien.

Turen fra St. Ives til Lelant er rundt fem kilometer og tar mellom 90 minutter og to timer, og du kan ta lokalbuss, tog eller taxi tilbake hvis du ikke vil gå. Vil du gå en lengre tur, er St. Ives til Zennor et godt alternativ. Det er rundt en mil og tar omtrent fire timer.

3. Leie båt: Du kan leie motorbåt på egen hånd eller bli med på en av de guidede turene eller fisketurene. Havnen er stedet, les mer på stivesboatrides.co.uk.

4. Se på kunst: St. Ives er Vest-Cornwalls kunsthovedstad, og i tillegg til en drøss ulike gallerier har byen en avdeling av Tate. Barbara Hephworths museum og skupturhage administreres også av Tate.

Les mer om St. Ives på tate.org.uk. Keramikkverkstedet The Leach Pottery ligger en kilometer utenfor sentrum.

Strandguide til St. Ives:

Porthmeor: En Blue Flag-strand, som betyr at den er ren og har bra servicetilbud. Her finnes blant annet surfeskole, kafé, toalett og badevakter, og herfra ser du dessuten byens fineste solnedgang.

Harbour: Havnestranden ligger lunt til, og hvis du vil slikke sol midt i byen er dette stedet. Her kan du også se de lokale fiskerne som kommer inn med dagens fangst.

Porthgwidden: En liten, fin badebukt – og det beste stedet for å nyte morgensolen.

Porthminster: 1600 meter lang, familievennlig sandstrand som ligger skjermet til. Her er det både kafé, toaletter, badevakter og en utmerket restaurant. Herfra kan du gå den den fine kyststien til neste, nydelige strand: Carbis Bay.

Les mer: stives-cornwall.co.uk og stivestic.co.uk.

Ut og reise? Sjekk vår valutakalkulator