Befaring: Aksjonsgruppa med blant andre Ingrid Holmli Brøske til høyre inviterte nylig til befaring i Klæbuveien. Elin Marie Andreassen (Frp) og Yngve Brox (H) var blant de som deltok. Foto: TERJE SVAAN

–Jeg kan ikke tenke meg at det er noen annen skolevei uten fortau som har så hyppige bussavganger, sier kommunalråd Geirmund Lykke (KrF).

Han var én av politikerne som nylig kom for å se på morgenrushet i Klæbuveien, og hadde så vidt parkert sykkelen da rute 55 suste forbi. Det gjør den hvert kvarter i morgenrushet, i begge retninger.

Samtidig er det en stim av andre som skal inn til byen på jobb, og barn som skal i barnehage og på skole. Men Klæbuveien mangler fortau flere hundre meter, i et område som er både svingete og uoversiktlig.

– Eldre som barn har lenge følt stor utrygghet. Vi lar ikke barna våre gå til skolen, vi kjører isteden, forteller Henriette Fagertun, beboer og én av initiativtakerne til aksjonsgruppen for Klæbuveien.

Da hun engasjerte seg for å trygge veien, viste det seg at eldre naboer hadde gjort det samme for 35–40 år siden.

Nå mener beboerne det er på tide at noe skjer, fordi det er store utbyggingsplaner i området. Samtidig er det stadig flere barn som skal gå til Nardo, Nidarvoll og Sunnland skoler.

– Med de nye planene vil trafikken øke med 200 biler i døgnet. Vi liker å bo bynært, og vi liker at vi får flere naboer. Men vi liker å bevege oss, og ønsker å ha det trygt i nærmiljøet, sier Fagertun.

Kjører ulovlig

Fem politikere var til stede på befaringen, og så selv hvor kaotisk morgenrushet er i området. I tillegg til bussene var det en sverm av syklister, mopedister, bilister og gående. Mange brydde seg lite om fartsgrensen på 30 km/t, og enda mindre om forbudsskiltet som forteller at motorkjøretøy ikke har lov til å passere gjennom undergangen under Omkjøringsveien. Bare busser og myke trafikanter har lov å passere her.

– Her bør i alle fall politiet ta seg en tur, bemerket Lykke.

Må ha fortau

Både han og de andre politikerne ga entydig beskjed om at noe må gjøres:

– Det er åpenbart at det må bygges et fortau. Når beboere har en så alvorlig bekymring, så må vi stille opp. Dette burde vært inne i Miljøpakken tidligere, sier Yngve Brox (H).

– Jeg kjenner til dette området, og har selv gått her med barnevogn. Det er mange områder i Trondheim som er utfordrende, men vi har midler gjennom Miljøpakken som vi kan benytte. Dette er et område som må inn. Her trengs det opplagt et fortau, sier Geir Waage (Ap).

– Jeg er glad for å høre at det er stadig flere som vil bo her, men da må vi legge til rette for det. Det er typisk byråkratiet, og kanskje oss politikere også, at vi teller gående og konkluderer med at det er for få til at det er nødvendig å gjøre noe. Av og til telles det litt for mye, sier Jon Gunnes (V).

Stenger med bom

Da bollene var spist og kaffekannene tømt, var Henriette Fagertun og de andre i aksjonsgruppen godt fornøyd. De hadde fått lovnader om fortau, og samme dag var kommunen i full sving med å anlegge nye fartsdempere i veien.

– Tidligere har det vært noen små fartsdempere i et kjørefelt, men det har ført til at folk har kjørt slalåm. Dette er et godt bevis på at det vi har gjort, har gitt resultater, sier Fagertun.

De håper på flere strakstiltak til et fortau er på plass. Enveiskjøring, fotgjengerfelt og flytting av busstraseen er forslag de har spilt inn.

Ifølge byutviklingskontoret skal det komme gangfelt sør for undergangen under Omkjøringsveien, og undergangen skal stenges med en bom. Det vil trolig føre til noe mindre gjennomgangstrafikk.

– Nå er jeg veldig optimistisk, sier Fagertun som tror det blir fortau å gå på for barna Johanne (6) og Sigurd (2).

Aksjonerer: Henriette Fagertun dro i gang en aksjon blant beboerne i Klæbuveien for å bedre trafikk sikkerheten. Her lytter politikerne Geir Waage og Yngve Brox. Foto: TERJE SVAAN