Skjevt gulv, et dusjbatteri som gjorde det umulig å installere badekaret de ønsket seg og en skjemmende list midt over stuegulvet var blant tingene som gjorde at Gaasø gikk til sak mot utbygger.

Sammen med ektemannen kjøpte hun i 2011 en 80 kvadratmeter stor leilighet i nyboligprosjektet Ranheim panorama til 3,7 millioner kroner. Boligen nederst på Reppe skulle bli «drømmeleiligheten».

Etter at de fikk se leiligheten for første gang våren 2013, utviklet leilighetskjøpet seg imidlertid til en kamp mot utbyggeren, Norsk boligprosjekt. Saken gikk til Sør-Trøndelag tingrett, hvor ekteparet nå har tapt på alle punkter, og er dømt til å betale utbygger 133000 kroner i saksomkostninger.

List ikke mangel

– Vi er skuffet over dommen. Den totale kvaliteten på arbeidet på leiligheten var altfor dårlig. Vi er nødt til å godta at kvaliteten går ned, men at prisene likevel er høye, sier Gerd Gaasø.

En av hovedgrunnene til at Gaasø og mannen gikk til sak mot utbyggeren, var at leiligheten kom med en flere centimeter bred list som gikk rett over parketten i stua. Ekteparet var opprørt over dette, spesielt siden de hadde betalt flere tusen kroner ekstra for oppgradering av parketten, og fordi listen ikke var tegnet inn i prospektet. Også takstmannen paret leide inn påpekte at denne listen måtte «fjernes i sin helhet», og at utbygger hadde «forsømt seg i forhold til sin informasjonsplikt».

Grunnen til at listen lå midt langs gulvet, er at Ranheim panorama er et modulbygg. Listen brukes til å dekke skjøten som oppstår der hvor modulene settes sammen. Utbyggeren har argumentert for at man må regne med en slik list når man velger modulbygg, og at de ikke hadde bestemt byggemåte da leiligheten ble solgt. Retten mener utbygger ikke var pliktig å informere om listen i bildene i prospektet.

– Hvorvidt en slik list er skjemmende og lite estetisk er åpenbart subjektivt, skriver retten i dommen.

Retten mener også at skjevhetene og sprekkene i gulvet som ble påpekt av et snekkerfirma paret leide inn, verken var store nok, eller meldt tidsnok fra om, til at det utløser erstatning. Dusjbatteriet som var montert lavere enn avtalt, slik at paret ikke kunne installere badekaret de ønsket seg, har retten sett bort fra, fordi paret aldri flyttet inn i leiligheten.

Må betale utbygger

Med seg i retten hadde ekteparet en takstrapport hvor over 50 feil og mangler var påpekt, feil som det ville koste 130000 kroner å utbedre. I stedet for å ta imot et tilbud fra utbygger om å kjøpe tilbake leiligheten for 100000 kroner over kjøpssummen i fjor sommer, valgte ekteparet å utbedre feilene for egen regning.

Utbedringene kom på i overkant av 140000 kroner, og inkluderte helt nytt parkettgulv. I september solgte paret leiligheten for rundt 140000 kroner mer enn de betalte for den. Paret krevde i retten 258000 kroner i erstatning på bakgrunn av utbedringene de måtte utføre, utgifter til takstrapport, til megler, renteutgifter og at de ikke kunne selge leiligheten på et mer gunstig tidspunkt.

Tingretten mener det ikke foreligger noe grunnlag for erstatning, og har frifunnet Norsk boligprosjekt. I stedet er ekteparet Gaasø idømt å betale utbygger 133000 kroner i saksomkostninger.

Ekteparet har anket dommen.