I statsbudsjettet for 2014 foreslår regjeringen å øke bevilgningen til flom- og skredforebyggende arbeid med om lag 70 millioner kroner. Pengene skal tilføreres Norges vassdrags- og energidirektorats (NVEs) budsjett.

Frykter ny flom

Det er arbeid som står igjen etter storflommen i 2011 ordfører Jan Håvard Refsethås (Sp) etterlyser. Han nevner spesielt skader på flomsikring og steinsetting i Aunegrenda. Der er han redd for at en ny flom i elva Hulta kan føre til store skader.

– Vi håper at det finnes penger til å reparere og fullføre arbeidet som står igjen, samt at NVE eventuelt kan være med på å dekke noe av arbeidet som er gjort, slik de skisserte tidligere, sier Sp-ordføreren.

Så sent som i vår var hovedveien Fv30 gjennom kommunen stengt i fem uker på grunn av ras. I høst har også veien vært stengt i et døgn av samme grunn.

Gjenstår sikringsarbeid

– Vi ser at det skjer mye positivt. Det jobbes mye med rassikring. Så sent som i dag da jeg kjørte til Trondheim jobbet de i Midtre Gauldal, sier Refsethås. Han forteller at det fortsatt står igjen noe flomsikringsarbeid i Ålen sentrum etter storflommen i 2011. Pengene til prosjektet har vært satt av, men prosjektet har trukket ut i tid. Det henger blant annet på en ny bru som skal bekostes av fylket.

Vassdrags- og energidirektør Per Sanderud kommenterer ikke konkrete prosjekter når han snakker med Adressa.no om saken.

Mer til forebygging

– Denne økningen vi får nå vil bety en mulighet til mer forebygging, ikke bare til å løpe etter flommene og rette opp skader. Vi kan også få gjort kartlegging slik at flomsikringstiltakene vi gjør sørger for mindre skader, sier Sanderud

Han viser til at det nå er mer ekstremvær i Norge enn før. Det regner 19 prosent mer enn for 100 år siden. Antallet dager med ekstremnedbør har økt med 25-35 prosent de siste 100 årene. Den største økningen har kommet de siste 30 årene.

– Derfor er det viktig å beskytte seg og bruke mer penger på forebyggende arbeid, sier Sanderud.

Vekst til Trøndelag

Han sier Trøndelag er et av områdene som er spesielt utsatt for konsekvensene av flom og ekstremvær.

– Dere har fått 70 millioner kroner mer, er det nok?

– Det er en god vekst i alle fall. Vi skal ha folk til å fordøye det og sette aktivitet ut i livet. Jeg synes dette er fint, sier han.

Siden 2009 er bevilgningene til tiltak innen kartlegging, varsling og sikringstiltak innen flom- og skredforebygging mer en fordoblet, fra 125,8 millioner kroner i 2009 til 259,3 millioner kroner i 2014.