- Forsyn dere med suppe!

I eneboligen på Byåsen i Trondheim byr samboerne Solveig Fremstad og John Schive på blomkålsuppe. Jalil Miakhel setter seg rundt spisebordet i stua, og kan nyte en panoramautsikt over byen gjennom de store vinduene.

For ti måneder siden kom han alene til Norge, som enslig mindreårig flyktning fra Afghanistan. 12. november i fjor flyttet han inn i hybelen under familien Fremstad/Schive.

- Jeg trives veldig god her. Vi snakker sammen nesten hver dag, det har vært veldig godt for meg å bo her, sier Miakhel.

En telefontolk oversetter fra pashto via mobilen som ligger på spisebordet. Men i hverdagen bruker familien og Jalil både kroppsspråk og bildegoogling i tillegg til språket.

- Det er utrolig givende å ha Jalil i huset. Han stiller med et annet utgangspunkt enn andre ungdommer på samme alder. Han ønsker å få til ting fra første dag. En høflig og hjelpsom gutt. Helt fantastisk, sier John Schive.

- Også har han god humor, sier samboeren.

160 nye, mindreårige

Familien er en av 23 familier i Trondheim som er husverter for mindreårige flyktninger som kom alene til Norge. Ungdommene som får tildelt husverter, har fått opphold og er derfor definert som flyktninger. Husvertene stiller med en hybel med egen inngang tilknyttet sin egen bolig. De bistår også med ekstra oppfølgning i hverdagen. I fjor bosatte Trondheim kommune 44 enslige mindreårige, noe som var rekord. I år skal kommunen bosette 160 nye unge flyktninger under 18 år. Målet med husvertordningen er å sikre de unge voksenkontakt og gi dem tryggere rammer rundt livet.

- Vi trenger flere engasjerte og gode husverter som Solveig og John. Det er også behov for flere fosterhjem for de minste barna, de enslig mindreårige under 15 år. De har Bufetat ansvaret for, sier husvertkoordinator Beate Bjørkås i Trondheim kommune.

I tillegg til dagens 23 husverter, ønsker kommunen 30 nye husverter i løpet av året.

Feiret bursdag for første gang

I hybel under eneboligen på Byåsen går dagene raskt med skolegang og lekselesing. Tidligere denne dagen var John Schive nede og hjalp til med leksene. Andre dager leser Jalil lekser sammen med Frida. Hun synes det har vært fint å bli kjent med og ha Jalil i nærheten. Solveig Fremstad er veldig glad for familiens nye bekjentskap. Hun satt hjemme og så på dramatiske tv-bilder fra flyktningsituasjonen i verden, og bestemte seg for at også de måtte bidra.

- Jeg har kjent på en desperasjon når jeg har sett tv-bildene av flyktningene, sier Fremstad.

Den siste tiden har det blitt mange bursdagsfeiringer på familien.

- Vi er en familie med «mine og dine» barn. I fjor høst ble sønnen min Save 18 år, tirsdag blir Johns datter Tiril 18 år - og Jalil fylte 18 år i januar, smiler hun.

18-årsdagen ble også Jalils første bursdagsfeiring, noen gang.

- Hvordan feiret dere?

- Sang, sier Miakhel på norsk, og ler.

- Det var veldig artig. Jeg har aldri feiret bursdag før.

Før jul så James Bond på kino med familien, var det aller første gang han var på kino. Snart skal han og John tilbake på kino, da for å se The Revenant med Leonardo DiCaprio på storskjerm.

Selvstendig

Det er mye som er nytt, som ovn og husvask og matlaging, som han er veldig interessert i å lære seg. Tiltaket skal også bidra til at den unge skal bli mer selvstendig. I hybelen hans ligger veiledningen «Min samfunnsguide» fremme. Denne deles ut til enslige mindreårige, og er en introduksjon til det norske samfunnet, alt fra demokrati og fastlegeordningen, til økonomistyring og informasjon om skolegang.

Familien Schive/ Fremstad ser også at engasjementet til egne og barnas venner har vært stor, og vises blant annet i at folk tilbyr utstyr og vil bidra.

- Dette har fungert veldig bra for oss. Jeg oppfordrer folk til å bry seg litt mer, åpne opp, sier Fremstad.

Fant raskt tonen: Jalil Miakhel og familien Fremstad/Schive spiser middag sammen så ofte det passer, og fant tonen raskt tross språklige utfordringer. Det løser de ved hjelp av kroppsspråk og bildesøk på nettet. Frida (8) synes det er fint å ha noen å lese lekser med. Foto: Glen Musk, ADRESSEAVISEN
Norsklekse: Det er bare ti måneder siden han kom til Norge. Nå har Jalil Miakhel fått opphold, og bruker mye tid på å lære seg norsk. Foto: Glen Musk, ADRESSEAVISEN