Det var 5. februar rett før klokken 17.50 at Gullgalleriet i Munkegata i Trondheim ble utsatt for en maskert raner som holdt frem en pistol mot de ansatte som var til stede. Raneren fikk med seg tre brett med ringer og smykker til en verdi på flere hundre tusen kroner. Ranet skjedde i arbeidstiden og raneren skal ha sagt: «Give me your diamonds».

Politiet søkte med hundepatrulje etter ranet, men klarte ikke å pågripe noen den gang.

Det var tre ansatte, men ingen kunder inne i butikken på tidspunktet ranet fant sted.

Stoppet på Trondheim Torg

10. mars ble en 41 år gammel mann med serbisk og bulgarsk statsborgerskap pågrepet av politiet på Trondheim Torg ved en tilfeldighet, han hadde nylig kommet til Norge via Sverige.

- Mannen ble stoppet fordi han gikk sammen med en kjenning av politiet. Han ble bedt om å legitimere seg, og da viste det seg at gyldighetstiden på passet hans var gått ut. Han ble da tatt med til politihuset for nærmere kontroll, sier politiadvokat Vegard Hermann Tobiassen ved Trøndelag politidistrikt.

Krimteknikere jobbet i gullsmedbutikken etter ranet i vinter.

Da etterforskerne lette i bagasjen hans etter ID-papirer, fant de et gassdrevet luftvåpen. Mandag 12. mars ble han derfor fremstilt for varetektsfengsling i påvente av utvisningsvedtak etter utlendingsloven. Han hadde også fått et forelegg for våpenet han hadde på seg.

Her er politiadvokat Vegard Hermann Tobiassen under et rettsmøte i forbindelse med ranssaken i Sør-Trøndelag tingrett i mars. Dommerfullmektig var Marte Greftegreff Nøstberg.

Senere samme dag ble det gjort ytterligere funn i bagasjen. Et funn som knyttet ham til ranet av hos Gullgalleriet - uten at Tobiassen ønsker å konkretisere dette mer, annet enn å si at det ikke var en del av ransutbyttet.

Nekter skyld

Mannen ble deretter siktet for grovt ran med skytevåpen og fremstilt for fengsling på nytt. Han sitter fortsatt i varetekt.

Politiet har etterforsket mannen siden pågripelsen - uten at de har villet si mye om framdriften til Adresseavisen. Fordi politiet har ventet på å få en forklaring fra 41-åringen i avhør, har mye av etterforskningsdokumentene vært hemmeligholdte for østeuropeeren. Dette er bakgrunnen for at de har de valgt å holde kortene tett til brystet - frem til nå.

- Vi gjorde et nytt forsøk på å avhøre siktede 21. juni, uten at det resulterte i så mye mer. Siktede sa ikke noe som helst da han ble konfrontert med de sentrale bevisene i saken. Han nekter straffskyld. I og med at klausuleringen av saksdokumentene nå er opphevet, kan vi si litt mer om status i saken, sier Tobiassen.

Etter ranet ved Gullgalleriet i Trondheim endte etterforskningen opp i Budapest - hvor det ble foretatt flere ransakinger ved pantelånerforretninger. Her jobber ungarsk politi.

Og det viser seg at etterforskningen av mannen førte trondheimspolitiet til Budapest i Ungarn. Etter pågripelsen av 41-åringen kartla nemlig politiet reiseaktiviteten hans, og de fant ut at han hadde vært i Ungarn i slutten av februar - etter ranet, opplyser politiadvokaten.

Nabo til gullsmed: - Må være brutalt å oppleve et ran

Fant flere ringer

I april dro derfor flere representanter fra politiet i Trondheim, inkludert Tobiassen, til Budapest.

- Vi har fått særdeles god bistand fra ungarsk politi til å gjennomføre etterforskningsskritt i Budapest. Vi var der i tre dager - hvor to ble brukt til ransakinger, sier politiadvokaten.

Her er to av ringene som ble funnet under ransaking i Budapest.

Han opplyser at det var pantelånerforretninger som var målet for ransakingene - og undersøkelsene ga resultater. Mens Tobiassen og kollegaene var til stede som observatører ble det funnet flere ringer.

Politifolk fra Trondheim (t.v.) var til stede og observerte da ungarsk politi (t.h.) bisto med ransakinger i Budapest i forbindelse med etterforskningen av ranet av Gullgalleriet i Trondheim.

- Vi mener at beslaget i Budapest kan knyttes til siktede og Gullgalleriet, sier Tobiassen, og legger til at ingen andre er pågrepet som følge av etterforskningen.

LES TIDSLINJE: Slik var jakten på gullsmedraneren minutt for minutt

Siktet for hvitvasking

I etterkant av besøket fra Trondheim, har ungarsk politi gjort flere ransakinger hos andre pantelånere - med ytterligere funn.

- De har funnet mer gods hos andre filialer i kjeden som vi var med og undersøkte. Grovt sett er nå kanskje 1/3 av ransutbyttet funnet, sier Tobiassen, som legger til at det trolig forsvant varer for mellom 200 000 og 500 000 kroner under ranet.

Politiet antar at rundt 1/3 av ransutbyttet nå er funnet. Her er en av ringene som ble beslaglagt fra en pantelånerforretning i Budapest.

Politiet mener at den siktede mannen selv skal ha reist til Ungarn med ransutbyttet. Etterforskningen tyder på at det er siktede selv som skal ha pantsatt godset, opplyser Tobiassen.

Trolig forsvant varer for mellom 200 000 og 500 000 kroner under ranet av Gullgalleriet. Denne ringen, som ble funnet i Budapest, tror politiet stammer fra ranet.

Som følge av den siste utviklingen i etterforskningen er nå mannen - i tillegg til grovt ran og oppbevaring av våpen på offentlig sted - også siktet for grov hvitvasking.

Advokat Tore Angen, som forsvarer 41-åringen, opplyser at klienten onsdag ble fengslet i nye fire uker. Han hadde på forhånd akseptert dette.

- Min klient har så langt ikke erkjent noen tilkytning til ranssaken, sier forsvareren.

Rettssak i august

Den siktede mannen har en tilknytning til Montenegro. Trøndelag politidistrikt har derfor fått hjelp til å gjennomføre ransakinger på ulike adresser der også - uten at det ble funnet noe, ifølge politiadvokaten.

Etterforskningen av saken nærmer seg nå slutten, og Tobiassen regner med å sende sin påtaleinnstilling til statsadvokaten innen kort tid. Det er forhåndsberammet straffesak i Sør-Trøndelag tingrett fra 28. august.