- Det første jeg tenkte var at dette blir vanskelig, fordi det så litt avansert ut, sier Ingrid Sæther (14).

Hun har samlet håret i nakken, har på seg en svart T-skjorte og et grått forkle og er i gang med å jobbe på kjøkkenet på restauranten Eld. På benken ligger runde skiver med pasta, de får en skje med krabbefyll og oppå der en ny pastaskive. Det blir til en krabberavioli, har Ingrid lært.

- Jeg har spist krabbe en gang før, på leirskole i sjuende. Men jeg tror dette blir godt, smiler hun.

Sliter med rekrutteringen

Kokk, konditor, baker og servitør er ikke blant drømmeyrkene til dagens ungdom. Restaurantbransjen sliter med rekrutteringen. I flere år har det vært satt i verk tiltak for å snu trenden for å få unge til å gå kjøkkenveien igjen.

- Alle skolene som har restaurant- og matfag har ledige plasser. Vi skulle gjerne hatt flere søkere på Strinda. Men de siste årene har vi klart å stabilisere søkertallet, og nå får vi flere gode søkere, sier Geir-Rune Larsen, avdelingsleder ved restaurant- og matfag ved Strinda videregående.

Treretters

Han er mannen som kom med ideen til Ung restaurant, et prosjekt hvor elever i tiende trinn blir invitert til å kokkelere én dag ved en av Trondheims restauranter. Onsdag var 54 elever fra ni skoler ute i ni restauranter. De fikk utdelt de samme råvarene, og fikk i oppgave å lage en treretters middag sammen med restaurantkokkene. Middagen ble servert til elevenes familie og skoleledelse.

Ved Eld jobbet seks elever fra Blussuvoll ungdomsskole sammen med restaurantkokkene.

- Det var kamp om å få bli med på dette ved skolen. Vi måtte søke til rådgiver, og fortelle hvorfor vi ønsket å være med på dette, forteller Ingrid.

Både hun og venninnen Lea Swensen hadde begrunnelsen klar:

- Jeg har lyst til å bli konditor eller kokk. Jeg kan godt tenke meg å jobbe på konditori, og lage kaker, sier Ingrid.

- Jeg liker å holde på med mat. Jeg tror jeg har lyst til å bli kokk, sier Lea.

- Hvorfor tror dere så få velger restaurant- og matfag?

- De fleste vil bli rik. Det er mange som vil bli advokat, sier Ingrid.

Liker å lage mat

Ung restaurant er et samarbeidsprosjekt mellom Sør-Trøndelag fylkeskommune, Trondheimskokkenes mesterlaug og Oi! Trøndersk matfestival. Målet er både å øke ungdommenes interesse for trønderske råvarer, og ikke minst få flere til å satse på restaurant- og matfag.

- Trøndelag er matregion nummer én. Vi har utrolig gode råvarer i området. Da må vi også ha fagfolk på kokk- og servitørsiden, sier Åslaug Hennissen i Oi!

Even Johansen (15) og Ulrik Vasseljen (14) er klare til å ta utfordringen.

- Jeg liker å lage mat. Jeg lager middag flere dager i uka, forteller Even. Han og Ulrik er satt til å lage hovedretten, og har både lammebog, lammefarse, rødbeter og perlepotet å ta av. Og heldigvis en læremester.

- Jeg tror dette blir rågodt, sier Even.

Kameraten Ulrik har også trua:

- Jeg liker å tro at jeg er god til å lage mat. Jeg lager mye asiatisk. Og så er jeg glad i kjøtt, smiler han.

Når de i februar skal sende inn søknad til videregående opplæring, vil nok restaurant- og matfag havne øverst.

- Jeg bestemte meg for å bli kokk da jeg var seks år, smiler Even.

Trenger fagarbeidere

Daglig leder ved Eld restaurant og bar, Vidar Fjerdrumsmoen, trengte ikke betenkningstid da han ble spurt om å delta på rekrutteringsprosjektet.

- Jeg var ikke i tvil om at vi skulle være med på dette. Det å få tak i gode fagfolk, er ikke enkelt, og vi ser at det er mange useriøse som søker når vi lyser ut jobber. Men vi har vært relativt heldige, sier Fjerdrumsmoen.

Han mener ungdommen gjør lurt i å satse på restaurant og matfag. Lærlingplass er det heller ikke noe problem å få.

- Det er ingen som har det så artig på jobb som vi. Vi har gjester som kommer og tar oss i hånda og takker for god mat, sier Fjerdrumsmoen som også peker på at jobbmulighetene er gode:

- Mat og drikke er noe som alle må ha, sier han.

Onsdag kveld ble vinneren av årets ung restaurant kåret. Elevene ved Hoeggen ungdomsskole som jobbet på Søstrene Karlsen fikk de beste tilbakemeldingene fra dommerne.

Nye kokker: Lea Swensen og Ingrid Sæther fra Blussuvoll ungdomsskole kan tenke seg å søke på restaurant- og matfag. Onsdag fikk de jobbe sammen med kjøkkensjef Kristian Vangen på Eld restaurant. Foto: VEGARD EGGEN
Dommer: Even Johansen og Ulrik Vasseljen vil søke seg til restaurant- og matfag neste år. Her i samtale med dommer Kenneth Hynne fra Kokkenes mesterlaug Nord-Trøndelag. Foto: VEGARD EGGEN
Hovedrett: Ulrik Vasseljen t.v. og Even Johansen har fått ansvar for å lage hovedretten som skal bestå av lammebog, lammepølse, sellerirot, rødbetcanneloni, kålrotkrem og hasselbackpoteter. - Jeg tror den blir rågod, sier Even. Foto: VEGARD EGGEN
Bekymret: De er bekymret for rekrutteringen til restaurantbransjen, og håper å få flere ungdommer til å velge matfag. Fra venstre Geir-Rune Larsen, avdelingsleder Strinda vgs, Kristine Rise og Åslag Hennissen fra Oi! Trøndersk mat og drikke. Foto: VEGARD EGGEN
Dommere: Kyrre Dybdal og Kenneth Hynne fra Kokkenes mesterlaug i Sør-Trøndelag og Nord-Trøndelag gikk fra restaurant til restaurant for å vurdere ungdommenes arbeid. Her er Ingrid Sæther i aksjon. Foto: VEGARD EGGEN
Krabbe: Med hjemmelaget pasta og krabbefyll lages krabberavioli. Foto: VEGARD EGGEN
Ravioli: De hadde hørt om ravioli før, men krabberavioli var et nytt bekjentskap for elevene ved Blussuvoll. Foto: VEGARD EGGEN
Åpnet kjøkkenet: Daglig leder ved Eld restaurant, Vidar Fjerdrumsmoen, synes det er et fantastisk prosjekt å la ungdommer få prøve seg på kjøkkenet en dag. Foto: VEGARD EGGEN