Det er meldingen fra Trønderenergi om at nettleien vil bli satt opp med rundt 1200 kroner i året, som får Gunnes til å rase.

Økningen blir gjeldende fra nyttår, og skyldes sammenslåingen mellom Trønderenergi Nett og Trondheim Energi Nett i 2011. Norges vassdrags- og energidirektoratet har beregnet en kompensasjon (harmoniinntekt) fordi det fusjonerte selskapet nå kan kreve inn mindre nettleie enn tidligere.

Kompensasjonen skal kreves inn fra kundene i løpet av tre år.

– Vi var skeptiske til at Trønderenergi skulle overta strømnettet i Trondheim, men selskapet lovte at på sikt skulle prisen gå ned. De tok ingen forbehold om uventede skjær i sjøen, men nå snakker de om en såkalt harmoniinntekt. Denne har jeg ikke hørt et ord om, og jeg var med på alle møtene med ledelsen i selskapet, sier Gunnes til adressa.no.

– Ført bak lyset

Kommunalråden mener at selskapet har lurt både politikerne og innbyggerne i Trondheim. Kommunen eier ti prosent av Trønderenergi, som har monopol på drift av strømnettet i store deler av Sør-Trøndelag.

– Jeg mener de har ført oss bak lyset, sier Gunnes.

Før Trønderenergi overtok strømnettet i Trondheim og Klæbu ble strømkundene i disse kommunene forespeilet en økning rundt 400 kroner i året. Men etter at kjøpet av Trondheim Energi Nett var et faktum, ble det klart at den reelle økningen ville bli 850 kroner for en gjennomsnittskunde med forbruk på 20 000 kilowattimer i året.

Allerede i januar 2011 ble derfor den daværende konsernledelsen i Trønderenergi bedt om å forklare seg for formannskapet i Trondheim.

Til formannskapet

Nå kommer 1200 kroner på toppen av den tidligere økningen. Gunnes stiller spørsmål ved om styret og konsernledelsen visste om dette da de argumenterte for en fusjon mellom Trønderenergi Nett og Trondheim Energi Nett.

Han vil be ordfører Rita Ottervik (Ap) kalle inn konsernledelsen og styreleder på nytt.

– Dette vil jeg ta opp i det første formannskapsmøtet som er 15. oktober. Jeg vil stille de samme spørsmålene som jeg gjør nå, og be om en klargjøring sier Gunnes.

Avviser lureri

Styreleder Per Kristian Skjærvik i Trønderenergi gikk i spissen for en sammenslåing av de to nettselskapene, som medførte at Trønderenergi overtok driften av strømnettet i Trondheim og Klæbu.

Han avviser at de har holdt tilbake informasjon fra politikerne i Trondheim, og sier at selskapet trodde at denne kompensasjonen ville bli mye mindre enn den ble.

– Man trodde at den ville bli på mellom 70 og 80 millioner kroner, som var i henhold til datidens regelverk. Så ble regelverket endret, og da endte summen på over 300 millioner kroner. Vi har ikke lurt noen. Det er regelverket som ble endret, sier Skjærvik.

– Ble politikerne informert om den såkalte harmoniinntekten?

– Ja, det lå i informasjonen til våre eiere, og det var en helt åpen prosess. Men mellom 70 og 80 millioner er noe helt annet 300 millioner, sier han, og medgir at nettleien for kunder i Trondheim og Klæbu har økt mye mer enn det selskapet forespeilet.

En kompensasjon på 80 millioner kroner, ville i stedet betydd en årlig økning av nettleien på rundt 200 kroner i tre år.

–Mer effektiv en snittet

NVE utarbeider en referanse for effektiv drift av strømnettet, og Skjærvik sier at Trønderenergi Nett har lavere kostnader enn snittet på drift av både regional- og distribusjonsnettet.

– Vi er i tillegg i gang med en effektiviseringsprosess, og hvis vi får økt overskudd skal halvparten gå tilbake til kundene, sier han.

Jon Gunnes mener selskapet burde redusert utbyttet til eierne i stedet for å øke nettleien, men Skjærvik sier at det ikke har blitt tatt ut utbytte fra nettselskapet siden 2009.

– Driften av nettselskapet skal i tillegg være nøytral, så konsernstyret kunne ikke foretatt en slik inngripen, sier Skjærvik.