Byggenæringen i Trøndelag kan og vil bidra til bærekraftig byggeri.

Sertifisert: - Haukåsen barnehage og Adressabygget er eksempler på bygg der det er brukt Breeam-Nor som verktøy for å prioritere miljøtiltak og dokumentere bærekraftige bygg, skriver kronikkforfatterne. Bildet viser Adressabygget, som sto ferdig i 2015, med Caya Restaurant og Creperie ved Bakke bru og Nidelven. Foto: Vegard Eggen

Det grønne skiftet er godt i gang og utfallet av klimamøtet i Paris i desember understreket dette kraftig. Lokalt har Arkitekt Ole Wiig utfordret byutviklingen i Trondheim til å bli en klimavinner og et miljøfyrtårn i internasjonal sammenheng. Byggebransjen kalles ofte for 40 prosent-bransjen – den står for cirka 40 prosent av all energibruk, cirka 40 prosent av klimagassutslippene og cirka 40 prosent av materialbruken. For å realisere miljøambisjonene både nasjonalt og internasjonalt må derfor byggebransjen lede an.

Hvordan måle miljøprestasjoner? Hva er et miljøvennlig bygg? Hvordan ser det ut? Bruker det lite energi eller har det grønne tak? Hvordan avgjør en hva som er mest miljøvennlig – gjenbruk av materialer eller passivhus? Sentral byfortetting med god kollektivtilgang eller grønne parkområder med åpne bekker? Hvordan konkretiserer vi miljøambisjoner til noe målbart og forpliktende og som kan sammenlignes slik at vi unngår å sammenligne epler og appelsiner? En samlet byggenæring – byggherrer, arkitekter, rådgivere, entreprenører, leverandører og leietakere – har gått sammen om en norsktilpasset miljøsertifiseringsordning av bygninger; Breeeam-Nor, som er et utmerket verktøy for å hjelpe offentlige og private utbyggere med det grønne skiftet.

Breeam er verdens eldste (1990) og Europas ledende miljøklassifiseringsverktøy for bygninger. Breeam-Nor er den norske tilpasningen av Breeam og bransjens eget verktøy for å måle miljøprestasjoner utviklet av Norwegian Green Building Council (NGBC) i tett samarbeid med bygg- og eiendomsnæringen i Norge. Formålet er å motivere til bærekraftig byggeri, der aktørene i et byggeprosjekt samordner seg og integrerer bærekraftig tenkning i alle ledd. Breeam-Norer ikke et sett med nye miljøkrav. Det er en metodikk der de fleste miljøkrav er samlet på én plass.

Her dokumenteres miljøprestasjonen i ni forskjellige kategorier; Ledelse, helse og innemiljø, transport, vann, materialer, avfall, arealbruk og økologi, samt forurensning. Miljøprestasjonene i hver av de ni kategoriene har krav fra lavt til høyt nivå. Ved å implementere krav med lavere terskel vil en få en mindre miljøprestasjon i bygget enn om man prioriterer de høye, mer utfordrende kravene. Et bygg vil ikke inkludere alle kravene og oppnå høyt nivå over alt. Klassifiseringen er basert på prioriteringer som hvert bygg ønsker å oppnå. Det vil alltid være krav som går på tvers av hverandre og som ved feil kombinasjon verken er lønnsom eller miljømessig fornuftig.

Breeam-Nor har fokus på å implementere kravene tidlig i prosjektet. Kommer prosjektene for sent inn med Breeam-Nor-krav, vil mulighetene til å påvirke bygget i positiv retning bli mindre dess lenger ut i prosjektet man kommer. Metodikken legger derfor føringer for at enkelte krav skal være gjennomtenkt og dokumentert tidlig i prosjektet og sikre god ivaretakelse prosjektet gjennom.

Kvalitet: Breeam-Nor fremtvinger kvaliteter i et byggeprosjekt ved å følge et kriteriesett med miljøkrav og – mål. En får en ryddighet og kontroll på at det som blir prioritert i bygget blir ivaretatt. Alt dokumenteres med en etterspurt kvalitet. Det settes blant annet krav til kompetanse for den som utfører et arbeid, det settes krav til referanser og utregninger samt ansvarlighet for både prosjekterende og utførende. Dette sikrer at bygget er verifisert og etterprøvbart – byggherre og leietaker får faktisk det de har bestilt og betalt for og man unngår både uklarheter og byggefeil.

Det er mange store byggeprosjekt på trappene i både offentlig og privat regi i regionen vår. Hva skjer på Nyhavna og hvordan blir NTNU seende ut? Nye skoler og omsorgsbygg legger beslag på investeringsbudsjettene rundt omkring i kommunene. Det er viktig at bygg- og eiendomssektoren nå bidrar positivt til bærekraftige byggeri. Brundtlandrapporten i 1987 definerte bærekraft på en enkel måte som står like sterkt i dag; «En utvikling som imøtekommer behovene til dagens generasjon uten å redusere mulighetene for kommende generasjoner til å dekke sine behov». Breeam-Nor er et godt verktøy til å prioritere miljøtiltak og dokumentere bærekraftige bygg. Vi har allerede gode eksempler på bygg som har benyttet dette som et verktøy til å prioritere miljøambisjoner og nå og dokumentere at målene er nådd. Haukåsen barnehage og Adressabygget er gode eksempler på dette. I dag er det seks bygg under prosjektering eller oppføring i denne regionen som skal sertifisere etter Breeam-Nor de nærmeste årene. Det viser gode intensjoner om å sette miljø i fokus samtidig som utbyggere, arkitekter, rådgivere, entreprenører, leverandører og produsenter stadig får mer erfaring og kompetanse innen bærekraftig byggeri og Breeam.

Grip mulighetene – kompetansen er her. Byggenæringen i Trøndelag kan og vil bidra til bærekraftig byggeri. Vi har både kompetanse og erfaring, og vi står sammen – utbyggere, arkitekter, rådgivere, entreprenører, leverandører og produsenter. Byggenæringen står klar for det grønne skiftet!

Forfatterne representerer Breeam-Support Midt-Norge (BSMN) en ressursgruppe med medlemmer fra Trondheim kommune, Prora Eiendom, NCC, Hent, Rambøll, Cowi, Asplan Viak, WSP Norge, Norconsult, Arkitektene Vis-a-Vis og Link Arkitektur.