Det er fem år siden de flyttet fra Lade til Stjørdal. Fra rekkehus til gård. Fra støy til ro. Men roen på landet handler ikke om å sitte i ro, bare så det er sagt. Dette er folk med hundre baller i lufta.

- Jeg har alltid drømt om å skape min egen arbeidsplass hjemme. Å bare kunne rusle bort til jobben har vært et mål i mange år, forteller Monica.

Nå er hun her. Etter at de kjøpte gården Øvre Geving på Hell og begynte å bygge opp næringsvirksomhet knyttet til den, har hun jobb og hjem på samme sted.

Høvelbenk og løveføtter

«Dreams do come true» leser vi på veggen i vindfanget. Teksten på veggen kjøpte Monica for snart ti år siden. Moren spurte henne hvor i alle dager hun skulle ha det der. «Det skal jeg ha over døra mi når jeg kjøper meg småbruk!» varslet Monica. Nå henger det her. Vi åpner døra og går inn for å se hvilke drømmer som er blitt virkelighet. Og vi ser. Romantiske tapeter. Hvitmalte tømmervegger. Badekar med løveføtter. Men også røffe møbler som høvelbenken på stua. Armeringsjern på veggen. Kaffebord av gamle kofferter og en hylle laget av seletøy og gammelplank. Stua er Monicas favorittrom. Delvis fordi den er tv-fri og delvis på grunn av at den har vinduer på tre vegger.

LES OGSÅ: Kult og kreativt

LES OGSÅ: Herskapelig på ett plan

- Når det kommer lys inn fra tre himmelretninger, forandrer rommet seg gjennom dagen. Og tømmervegger trenger mye lys, selv når de er hvitmalte. Derfor er jeg veldig glad for disse vinduene, sier hun.

Selskap og spa på låven

Våningshuset har kjøkken, bad, stue og soverom - de vanlige rommene. Men gården byr på betydelig utvidet plass til å leve på. Kevin er 20 år og var klar for å bo for seg selv. Perfekt da, at mor og far har isolert stabburet og bygd en liten leilighet i det.

Kårboligen leies ut. «Gårdens desidert koseligste hus», sier Monica og Sten-Rune når vi passerer den på vei bort til låven. Her ligger den moderne gårdsdriften. Med lokaler for selskap, kurs, pilates og yoga får paret brukt noen av de mange strengene de har å spille på. I snart ett år har de drevet selskapsvirksomhet. I kombinasjon med noe kurs og foredrag, samt diverse speaker- og sceneoppdrag, har de skapt seg arbeidsplasser på gården, akkurat som Monica drømte om.

LES OGSÅ: Ti ting i boden du bør kaste

«Fantasigården» kaller de stedet sitt. Du må kanskje ha litt fantasi for å bygge et nytt skall utenpå den gamle låven. Bygge opp et spa bak selskapslokalene. Med boblebad, badstuer og fotbad med gyngestoler. Til glede for seg selv og for stedets gjester.

Av og til har det vært dager hvor de har spurt seg selv om de er riktig vel bevarte. Om de har tatt seg vann over hodet, tross alt. Men så har de hatt så lyst til å forfølge denne drømmen om å kunne leve på og av gården sin. Så de har krummet nakken og kjørt på, i troen på at dette er én måte å bevare levende bygder med godt vedlikeholdte driftsbygninger på.

Hesjestaur

- Det er ikke noe for alle, dette, sier de.

Det passer nok best for folk som ikke greier å sitte stille i sofaen særlig lenge av gangen. For folk som får ideer og bare må prøve å sette dem ut i livet med det samme. Enten det gjelder interiør eller forretning. Interiørmessig kommer mange av ideene fra Monica. Som returgelenderet på loftet på stabburet. Laget av hesjestaur. Akkurat som den buktende veggen til saunaen i fjøset - den er også kledd med staur. Med strømgjerdeknotter som knagger. De har brukt arkitekt August Schmidt til å tegne mye av ombygningen på låven, deriblant saunaen. Mye av innredningen er laget av en møbelsnekker litt lenger oppe i dalen, Ekholm interiør, som tok i bruk de gamle gulvbordene fra låven - ferdig patinert av år med hestesko- og traktordekkslitasje. Nå er gulvplankene blitt både baderomsinnredning, disk og benk.

- Men vi har vært opptatt av at det ikke skal bli «Egon-stil» og har motstått fristelsen til å fylle på med gammelt ting og tang, forteller Monica.

Store vindusflater sørger for lys inn og signal om en annen stil. Det samme gjør folierte dører. En artig detalj er det gamle vinduet som fortsatt står på plassen sin der gammelveggen for øvrig er revet for å slippe til lyset fra panoramavinduet i «skallet» som er bygd utenpå låven.

1235 trebiter

Vi rusler videre. Til barnebursdagsrommet der Sten-Rune har limt skiver fra gammelt materiale på veggen.

- Tolvhundreogtrettifem stykker, sier han.

I selskap med små humoristiske ting som er plassert på veggen. Bakenfor der igjen er kontoret. Til venstre bor hestene, hønene og kaninene. Ja, for livet på landet innbefatter altså dyr, sånn for hyggen sin del. For hele familien er dyrevenner.

- Da vi bodde på Lade, ga Morgan oss to valg. Enten måtte han få seg minigris eller så måtte vi flytte på landet. Det ble aldri noen minigris, gliser Monica og Sten-Rune.

Vi står på tunet og ser på hønene som tripper omkring. Spiser litt stemorsblomst og koser seg i grusen der matfar er i ferd med å steinlegge uteplassen.

- Det er arbeid hvor du enn ser, 360 grader rundt, når du bor og lever slik vi gjør. Hvis du vil overleve, må du lære deg å av og til se forbi alt det som skulle vært gjort - helst i går, sier paret.

- Ellers blir du sprø.