Tiden er overmoden for å slå sammen trøndelagsfylkene. Det må likevel ikke være til hinder for å se lenger enn til Trøndelags grenser.

Det er gledelig at fylkespolitikerne har kommet så langt at de nå vil utrede en samling av de to trøndelagsfylkene. Når fylkestinget i Nord-Trøndelag møtes i dag, vedtar de mandat for en felles utredning. Politikerne har så langt ikke latt seg avlede av diskusjoner om lokalisering og regionhovedstad. Politikerne i Sør-Trøndelag fortjener honnør for å vise raushet overfor nordfylket, hvor skepsisen mot Stor-Trøndelag naturlig nok er størst. Det lover godt for den videre prosessen. Det er nok av snubletråder for den som ikke vil endre dagens organisering.

Å ikke gjøre noe, ville vært å felle en dødsdom over det regionale leddet. Bortsett fra Senterpartiet, som har lansert en kriseplan for bevaring av Nord-Trøndelag, ser de fleste behovet for mer livskraftige regioner. Det er noe overraskende at det er en senterpartipolitiker, attpåtil fra Nord-Trøndelag, som tar til orde for å tenke større enn sammenslåing av trøndelagsfylkene. Stjørdalsordfører Ivar Vigdenes (Sp) mener det er naturlig å ta med Møre og Romsdal i en slik diskusjon.

Det liker ikke fylkesordfører Jon Aasen (Ap) i Møre og Romsdal. – Vi har lite til overs for imperialistiske trøndere som vil overta Nordmøre, uttalte Aasen til Adresseavisen. Det er en sneversynt måte å tilnærme seg en viktig debatt. Det er gode grunner til å se større på regioner enn til Trøndelags grenser. Skal det regionale leddet bli slagkraftig, er det neppe nok å slå sammen noen fylker. I dag er store deler av den statlige forvaltningen regionalisert. Det er et kart det kan være gode grunner til å se nærmere på den.

Det er også naturlig å se på grensene til Nordland og Hedmark. Fem kommuner i Sør-Helgeland har vedtatt å utrede en flytting til Nord-Trøndelag. De mener det vil kunne gi innbyggerne et bedre tjenestetilbud på helse og samferdsel, men også mer nærhet til fylkeshovedstaden. – Vi er en ytterkant i Nordland og må se på mulighetene, uttaler sekretariatsleder Arnljot Arntsen i Sør-Helgeland Regionråd.

Sterke regioner kan bli en motkraft til Oslo-regionen. Det krever politikere som tør å tenke lenger enn til egne fylkesgrenser.