Orienterte for sent. I to saker mener politikerne i Trondheim at kommunaldirektør Ola By Rise orienterte om overskridelser og endringer for sent. Foto: Morten Antonsen

Det var i tirsdagens formannskap at kommunaldirektør for kultur og næring, Ola By Rise informerte om at minnestedet for 22. juli i Tordenskioldsparken har gått på en økonomisk smell.

Minnestedet mellom Frimurerlogen og Vår Frue kirke åpner tirsdag 18. oktober, og blir en park på nesten 2000 kvadratmeter. Det blir hvit betong, vannbasseng og 77 lys, ett for hver av de døde.

50 prosent dyrere

I mars ble politikerne orientert om at parken ville koste 10,2 millioner kroner. Nå, et drøyt halvår senere, ser det ut til at prislappen blir på mellom 15–16 millioner kroner, nesten 50 prosent dyrere.

Bakgrunnen til overskridelsen er at det arkeologiske laget i området ikke var på cirka 1,5 meter, som byantikvaren først anslo – men fire meter.

- Dette fikk konsekvenser for konstruksjonen og fundamenteringen, og dermed økte også kostnadene til prosjektering. Blant annet også fordi riksantikvaren stilte særlige krav. Forurensingen var forventet å ligge i klasse 2 eller 3, men lå på 5, såkalt «byjord». Dette er hovedårsakene til at prosjektet har kostet mer enn planlagt, sa By Rise.

Beklaget

By Rise la ikke skjul på at dette både var kritikkverdig og svært beklagelig, og at det er tatt grep ved å stramme inn kontrollen ekstra.

Finansieringen til prosjektet dekkes fra den kommunale utsmykkingsordningen, som skal forskjønne byen og gi folk gode kunstneriske opplevelser. Med over fem millioner kroner i sprekk må det nå tas penger fra neste års budsjett.

- Konsekvensen av overskridelsen er at aktiviteten innenfor kunst i offentlig rom blir noe redusert i 2017 og delvis i 2018. Og med god planlegging håndterer vi dette, sa By Rise.

Lite imponert

I orienteringen sa han at prosjektet kunne – og nok burde – vært satt på vent underveis, slik at utvidelsen av omfanget kunne forankres, i stedet for at en stram tidsplan fikk rå.

Arbeiderpartiets Marek Jasinski var lite imponert over at overskridelsen først nå ble kjent. Han mener det er kritikkverdig at politikerne to uker før åpning får vite om sprekken på nesten 50 prosent.

- Hvorfor blir vi orientert først nå, spurte han.

- Det er et godt spørsmål som krever et godt svar. Men noe av dette handler om at prosjektet har en såkalt sluttarbeidskontrakt, der alt arbeid må være avsluttet før alle tall er på bordet, svarte By Rise.

For Jasinski er ikke det godt nok.

- Vi må ha løpende kontroll på slike ting.

LES OGSÅ: Trondheim har fått ny skøytebane

Endringer på Leangen

Men det var ikke bare der By Rise fikk kritikk. I forbindelse med arbeidet for et flerbruksanlegg på Leangen for skøyter, fotball og bandy, og fri lek på is måtte han tirsdag melde om endringer. Prosjektet skulle egentlig vært klart 1. oktober, men slik blir det ikke.

- Det er en utfordring å bygge kunstgressbane på indre bane og samtidig få til en sømløs overgang til betongdekket, slik at det kan legges kunstis for en bandyflate på tvers av banen. Altså både på betong- og kunstgresset. Å utvikle en slik sambruksarena med den høye standarden som Trondheim kommune ønsker, kan sammenlignes med et forskningsprosjekt. Dette innebærer at det oppstår behov for veivalg underveis i utviklingen av anlegget, sa han.

Derfor er det nå etter møter med entreprenør bestemt at det skal legges et ordinært kunstgressdekke.

Ikke bandy i vinter

Dette får blant annet følgende konsekvenser for det videre arbeidet med anlegget:

* Lengdeløpsbanen (400m) skal være klar til bruk 8. november, en uke forsinket.

* Indre bane bygges ferdig med rørføringer og grus i løpet av uke 42 – forutsatt at det ikke blir frost – og indre bane dekkes til slik at sand og støv ikke blir dratt inn på skøytebanen.

* For ikke å skape usikkerhet ved anlegget til gjennomføringen av NM allround i desember, vil de planlagte tekniske og elektriske modifikasjoner i teknisk rom bli foretatt først til våren. Dette innebærer beklageligvis at man ikke kan legge kunstis for bandy på indre bane i vinter, slik rådmannen hadde ambisjoner om. Men man kan legge naturis til skøyteleik når værforholdene muliggjør dette.

* Nye sikkerhetsputer rundt hele skøytebanen vil bli montert i uke 44.

* Kunstgress med innfyll legges til våren, så fort utetemperaturen tillater det.

Kritikkverdig

- Denne planen er den beste løsningen for å ivareta behovene for den samlede bruken av anlegget på kort og ikke minst på lang sikt, sa By Rise.

Ordfører Rita Ottervik er ikke fornøyd.

- Det er krevende at dette kommer til oss først nå. En ting er at det er problematisk for oss, men det er verst for de brukergruppene som har sett frem til å bruke disse tilbudene. Det er svært kritikkverdig, og vi burde fått vite om dette tidligere slik at vi kunne rådført med oss med idretten mye tidligere, sa hun under møtet.

Yngve Brox (H) mener denne endringen føyer seg inn i rekken av at planlagte ting ikke blir som forventet.

- Det er grunn til å stille spørsmål om kompetansen for å ta beslutninger er god nok. Det her holder ikke, sier han.

Minnestedet åpner 18.oktober. Foto: Roy Tommy Bråten
SNART KLART. Slik så det ut i Tordenskioldsparken i går. Foto: Roy Tommy Bråten