Mens USA og Storbritannia – og nå også Norge – offisielt flagger at de ikke betaler løsepenger til kidnapperne, er en rekke franske, tyske og spanske journalister og hjelpearbeidere blitt løslatt fra fangenskap i Syria de siste par årene. I alle disse tilfellene skal løslatelsen ha skjedd etter at det ble betalt løsepenger.

Det skriver Stavanger Aftenblad.

Den amerikanske storavisen New York Times skrev i fjor om skjebnen til en rekke vestlige personer som er tatt som gisler i Syria.

Betaler millioner

Av de 23 gislene som er omtalt i reportasjen, er syv blitt drept. Seks av de henrettede er amerikanere og briter. I tillegg er statsborgere fra land som Japan og Jordan blitt halshogd eller brent levende av Den islamske staten IS.

Løsepenger er med på å finansiere virksomheten til IS, som er kjent for sin brutale fremferd både i Syria og Irak. Gruppen selger også olje på svartebørsen, kunstgjenstander som de stjeler fra museer, og de krever også inn skatter i byer og områder som de kontrollerer, følge Naser Khader, Syria-kjenner og tidligere dansk folketingsmedlem.

Det skal i snitt ha blitt betalt rundt to millioner euro – rundt 16 millioner kroner – for femten frigitte gisler, ifølge opplysninger New York Times har innhentet fra en rekke ulike kilder.

Slik har det gått med 26 av gislene som er tatt fange av IS siden november 2012.

James Foley

Den 40 år gamle amerikanske frilansjournalisten var den første som ble drept av IS i august 2014. Han ble tvunget ned på kne, før halshoggingen ble videofilmet. Foley forsvant i det nordlige Syria sammen med den britiske fotografen John Cantlie.

De ble kidnappet etter at de hadde vært på en internettkafé i byen Binesh, en tyve minutters kjøretur fra grensen til Tyrkia.

John Cantlie

Sitter trolig fortsatt i fangenskap. IS har offentliggjort en serie propagandavideoer der Cantlie uttaler seg kritisk mot den vestlige politikken i Midtøsten. 43-åringens far var kreftsyk da sønnen ble pågrepet. Faren døde etter at han flere ganger hadde bønnfalt terroristene om å løslate John Cantlie.

Sergei Gorbunov

Russisk ingeniør som ble drept i mars 2014, 14 måneder etter at han ble tatt til fange. Ifølge New York Times ble han drept fordi de militante islamistene anså Gorbunovs "markedsverdi" som lav fordi Russland neppe ville betale mye løsepenger for ham. Han ble skutt av maskerte menn og liket ble vist til andre gisler som satt fanget i en celle under et sykehus i byen Aleppo. Gislene ble senere flyttet til en bygning utenfor byen Raqqa, hovedstaden i den Islamske Statens erklærte kalifat.

Federico Motka

Den italienske hjelpearbeideren fikk i mai i fjor vite at han var løslatt etter at Italia etter alt å dømme betalte løsepenger. Den italienske regjeringen benektet disse opplysningene.

David Cawthorne Haines

Briten satt fanget sammen med hjelpearbeiderkollega Motka. Han ble det tredje gisselet som ble halshogd offentlig i september 2014. Henrettelsen fant sted etter at Haines først ble beordret til å lese et manus der britiske myndigheter ble anklaget for hans død.

Daniel Rye Ottosen

Den danske fotojournalisten ble satt fri etter å ha vært holdt som gissel i Syria i 13 måneder. Han ble bortført etter å ha tatt seg innover grensen fra Tyrkia for å dokumentere sivilbefolkningens lidelser. Det kostet trolig millioner av kroner å få frigitt Ottosen fra fangenskap, har Syria-kjenner Naser Khader tidligere uttalt til nyhetsbyrået Ritzau.

Didier François og Edouard Elias

De to franske journalistene satt fanget og lenket sammen før de ble løslatt etter forhandlinger.

Nicolas Hénin og Pierre Torres

To andre franske pressefolk, ble løslatt samtidig med François og Elias etter ni måneder i en underjordisk celle uten lys. Tyske Focus meldte at det ble betalt 18 millioner euro for å få løslatt de fire franske journalistene, noe president Hollande senere har benektet.

Tony Neukirch

Tysk statsborger. Kokkelærlingen dro til Syria i juni 2013. Et år senere ble han løslatt. Også her var det penger involvert, ifølge New York Times.

Steven Sotloff

Amerikansk journalist ble tatt til fange omtrent samtidig som han kom over grensen til Syria i august 2014. 31 år gamle Sotloff ble halshogd. Også denne henrettelsen ble publisert på YouTube. Sotloff leverte artikler til blant andre Time Magazine.

Marc Marginedas

Den spanske krigskorrespondenten ble kidnappet i september 2013 nær byen Hama vest i Syria. Etter seks måneder i fangenskap ble han løslatt og fraktet tilbake til Spania. Løsepenger ble betalt for å få satt Marginedas fri.

Javier Espinosa og Richardo Villanova

Ble i likhet med Marginedas tatt til fange i september 2013. Ble også løslatt etter at det skal ha blitt overført løsepenger til gisseltakerne.

Peter Kassig

Amerikansk hjelpearbeider ble halshugget i november i fjor. 26-åringen reiste først til Midtøsten som soldat, og returnerte senere for å hjelpe ofrene i krigen i Syria. President Barack Obama omtalte henrettelsen som «ren ondskap».

Alan Hennig

Britisk taxisjåfør fra Manchester som brukte alle sine sparepenger til å kjøpe en brukt ambulanse for å hjelpe ofrene for borgerkrigen i Syria. Ble kidnappet i desember 2013, og halshugget ni måneder senere.

Kayla Jean Mueller

Amerikansk, frivillig hjelpearbeider som ble bekreftet død i februar i år. Ble tatt fange av IS i august 2014. IS hevdet hun ble drept i et jordansk flyangrep. Terrororganisasjonen krevde først en løsesum på 6,6 millioner dollar for å sette Mueller fri.

Kenji Goto

Japansk journalist og filmskaper. Både han og landsmannen Haruna Youkawa ble halshugget i slutten av januar i år. IS krevde angivelig 200 millioner dollar innen 72 timer for å løslate de to japanerne. Begge drapene ble filmet og videoene senere publisert.

Muath Al-Kasaebesh

Den 26 år gamle jagerflygeren fra Jordan ble tatt til fange etter at han styrtet med et F16-fly i nærheten av Raqqa i Syria. En video som ble offentliggjort viste at 26-åringen ble brent levende av IS.

Fem hjelpearbeidere fra organisasjonen Leger uten grenser ble kidnappet fra et feltsykehus i januar 2014. Ble løslatt i april og mai i fjor. De var henholdsvis statsborgere av Danmark, Sverige, Belgia, Sveits og Peru. Navnene på de fem hjelpearbeiderne ble ikke offentliggjort.

To svenske statsborgere på misjonsoppdrag ble i april i år løslatt etter halvannet år i fangenskap hos Nusrafronten har forbindelser til al-Qaida. Den palestinske sikkerhetstjenesten forhandlet indirekte med gisseltakerne, via personer som vet hvordan man kommer i kontakt med dem. Den svenske utenriksministeren Margot Wallström ville ikke si om Sverige betalte løsepenger for å få de to svenskene løslatt.

De to svenskene var fanget i halvannet år, under svært krevende forhold.

Kilder: New York Times, The Guardian, BBC, NTB, Ritzau, VG