- Å få et lovlig produkt til å være ubehagelig i lomma, ha en farge som er frastøtende, uten lokk, det mener vi er å gå altfor langt, sier sentralstyremedlem i Unge Høyre, Mari Holm Lønseth fra Sør-Trøndelag.

- Ikke kult

Høyres landsmøte på Gardermoen er usedvanlig fritt for debatter og konflikter, men i ettermiddag protesterer Unge Høyre mot snusforslaget til sin egen helseminister.

I januar foreslo Bent Høie at alle tobakkspakninger skal bli mørkegrønne, ha helseadvarsler og være reklamefrie.

For selv om antallet som røyker går ned, har andelen som snuser skutt i været.

- Industrien har gjennom design og produktutvikling klart å rekruttere flere unge til å snuse i Norge og Sverige, og der står vi i en særstilling i verden. Det blir ikke kult å legge denne på bordet ved siden av iPhonen, sa han til Dagbladet og viste fram den nye, mørkegrønne snusboksen.

- Blir bare irritasjonsmoment

Dette har provosert Høyres yngre garde. Mari Holm Lønseth kaller forslaget fra helseministeren "formynderpolitikk".

- Politikere må sette grenser for politikk, og den grensen er oversteget for lenge siden. Det er en god intensjoner at man ønsker at ikke så mange skal bruke tobakk, men det er enkelte ting politikere ikke kan blande seg inn i. Tobakk er et lovlig produkt for de over 18 år, og da mener vi at de må ta ansvar for eget liv. Jo mer staten skal ordne, jo mindre ansvar vil hver enkelt ha selv, sier Holm Lønseth, som er fraksjonsleder i oppvekstkomiteen i Trondheim bystyre.

Da forslaget ble kjent, uttalte helseminister Høie at regjeringen ville innføre noe man vet virker, samtidig som det ikke begrenser voksne menneskers valgfrihet eller innfører mer byråkrati.

- Jeg tror ærlig talt dette ikke vil gjøre det særlig verre for dem som snuser, det vil kanskje heller bli et irritasjonsmoment. Man kan ikke vite helt sikkert om dette virker eller ikke, men uavhengig av det – dette er noe politikerne ikke har noe med!

Ikke farlig?

Holm Lønseth reagerer også på at helseministeren sidestiller røyk og snus.

- Vet at røyk er helseskadelig fra første drag, mens snus er mye mindre farlig. Man diskuterer om det er farlig i det hele tatt, om det er mindre farlig enn å sitte stille. Man skulle tror det ville vært positivt å få en person som røyker til å begynne med snus i stedet.

- Røykeloven ble også karakterisert som overformynderi, men i dag er det stor enighet om at den var vellykket?

- Enig i at den har fungert. Men det er en helt annen problemstilling. Ser man prinsipielt på det, kan man si at min frihet begynner der din slutter. Man kan argumentere for at jeg må skjermes for at du røyker, men snus er en ting som ikke plager andre enn de det gjelder selv. Det bør ikke sidestilles med røyk.

- Vil riste i regjeringen

- Snusprotesten fører ikke til noe vedtak på landsmøtet. Hvorfor er den likevel viktig for dere?

- Vi vil riste litt i regjeringen, fordi vi mener dette er noe en Høyre-regjeringen ikke skal blande seg bort i. Vi kan ikke regulere bort alt vi ikke liker.

Lørdag formiddag fikk Unge Høyre gjennomslag for et forslag om å vurdere å fjerne den øvre aldersgrensen i arbeidslivet, og sammen med snusprotesten er dette det eneste som kan sier å være opposisjonelt fra Unge Høyres side under dette landsmøte.

- Yter dere egen regjering for lite motstand her?

- Nei, men Unge Høyre er opptatt av å få gjennomslag via en konstruktiv debatt. Forslaget om yrkesfagene stammer også fra oss, vi har jobbet med dette siden januar. Å være i opposisjon betyr ikke nødvendigvis å bli nedstemt, fastslår Holm Lønseth.