- Jeg har hatt det tøft. Til slutt tror du på dem som kaller deg en «skamløs hore», sier Aryanik til adressa.no.

20-åringen kommer opprinnelig fra Iran, men vokste opp i Trondheim.

I november i fjor skulle hun holde appell under markeringen av Krystallnatten, men måtte trekke seg etter dødstrusler.

Etter å ha levd med en rekke slike trusler i et halvt år, tok hun i dag bladet fra munnen i Aftenposten.

Tar debatten tilbake

Under overskriften «La oss ta eierskap over samfunnsdebatten» tar hun der et oppgjør med dem som truer kvinner som uttaler seg i norsk offentlighet.

«Hele tiden trer kvinnelige meningsbærere ut av den offentlige samtalen, ofte før de har våget å sette sin fot i den, fordi de anser prisen for deltagelse som for stor», skriver Aryanik.

- Jeg står frem nå fordi jeg setter stor pris på samfunnsdebatten. Det er viktig at ethvert individ omfavner den muligheten ytringsfriheten gir oss. Vi må ta eierskap over debatten, den er vår, utdyper hun overfor adressa.no.

Etter truslene rundt Krystallnatten i fjor fikk hun voldsalarm og hemmelig telefonnummer. Nå tar hun alle forholdsregler før hun deltar i offentlige debatter, men senest denne uka ble hun på nytt truet på livet.

Fikk ny dødstrussel

- Jeg skulle delta i en debatt i regi av likestillingsombudet. Beskjeden jeg fikk sluttet med noe om at jeg kanskje skulle dø, og at vedkommende kanskje skulle komme på denne debatten og sørge for det selv, sier hun.

- Stilte du likevel?

- Ja, jeg er kanskje naiv, men jeg stilte med voldsalarm. I tillegg sa jeg fra til politiet og til arrangørene. Men jeg synes det er pinlig å måtte gjøre det, det er rett og slett flaut.

- Hva tenker du om risikoen du utsetter deg for ved å stå frem nå?

- Jeg har vurdert risikoen, men mener vi må ta fenomenet med trusler på alvor, og ikke avføye det som tomme ord. Jeg ønsker ikke å sitte hjemme i frykt, og jeg vet det finnes mange eksempler på kvinner som gjør det.

- Har du noen formening om hvem det er som truer deg?

- Jeg har ingen navn, men det må være noen fra et ytterliggående miljø. De sier at jeg skal steines fordi jeg ikke er muslim, at jeg skal bli voldtatt fordi jeg snakker på kvinnedagen.

- Mange sitter inne

Truslene har også rettet seg mot familien, som i likhet med 20-åringen nå har flyttet fra Trondheim til Oslo-området. Nettopp omtalen av familien og lillesøsteren i noen av truslene ble vanskelig å takle, skriver hun i dagens avisinnlegg.

«Jeg har fått min dose hets i posten og lyttet til mang en trussel over telefon. Det har vært lettere å senke et tungsindig hode enn å løfte det, men det er på tide å gjøre det vanskelige valget», skriver hun, og fortsetter:

«Godta risikoen. Takke ja til debatten. Gjøre en liten forskjell».

- Mange kvinner sitter inne med meninger de ikke tør å ytre, fordi de er redd for å bli kalt stygge ting, sier Aryanik.

- Har du inntrykk av at dette spesielt gjelder for innvandrerkvinner?

- Nei, ikke nødvendigvis. Først og fremst kvinner. Men det at man bryter med forventninger, kan gjerne bli problematisk. Det finnes menn der ute som har standpunkter de ikke kan argumentere for, sier hun.

Skal være aktiv

Før november i fjor holdt hun foredrag om ytrings- og religionsfrihet. Etter truslene i november har hun bare deltatt i markeringen av kvinnedagen, samt en debatt i regi av Radikal Portal. Temaet var om Fremskrittspartiet var rasistisk.

Nei, mener Aryanik, som for øvrig sier hun befinner seg et sted mellom «høyresiden i Arbeiderpartiet og venstresiden i Høyre» politisk, men uten at dette blir Venstre.

- Jonas Gahr Støre er min favorittpolitiker, sier hun, som gikk på «Katta», Trondheim Katedralskole», inntil hun flyttet etter andreklasse.

Nå vil hun skrive debattinnlegg om alt som opptar henne - fra boligpolitikken i Oslo og integrering, til Midtøsten- og skolepolitikk.

- Jeg skal være så aktiv jeg kan være, og skrive om det som engasjerer meg. Jeg havnet ganske langt nede etter truslene. Jeg prøvde å finne de rette ordene, men uten å lykkes. Truslene definerte meg, sier hun.

Nå ser 20-åringen fremover.